Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přinesou klesající mzdy něco pozitivního?

Přinesou klesající mzdy něco pozitivního?

19.04.2012 14:04
Autor: Redakce, Patria.cz

Mnohé země, mezi které patří zejména Velká Británie a členské státy eurozóny, procházejí změnou, která zahrnuje mimo jiné snižování nákladu práce. Pokud mzdy klesají, může to mít dva důsledky: Buď ceny následují pohyb mezd a následně dochází ke zlepšení konkurenceschopnosti celé země. Takový vývoj je patrný například v Itálii a Irsku. Nebo jsou ceny neflexibilní a v důsledku poklesu mezd dochází ke zlepšení ziskovosti firem. Tento vývoj můžeme pozorovat ve Velké Británii, Španělsku, Řecku či Portugalsku.

Který z uvedených scénářů je výhodnější? V prvním případě můžeme čekat zlepšení zahraničního obchodu. Ve druhém se zlepšuje situace na nabídkové straně ekonomiky a schopnost firem investovat a vytvářet nová pracovní místa. Zhodnotit tyto dvě možnosti může pomoci pohled na země, kde v nedávné době došlo k výraznějšímu zpomalení růstu mzdových nákladů. Těmito zeměmi jsou Japonsko, Spojené státy a Německo.

Negativní tlak na mzdy přichází obvykle z následujících důvodů: Roste nezaměstnanost, nastává potřeba snížit domácí poptávku s cílem omezit dovozy a deficit běžného účtu (protože zahraniční investoři již nechtějí financovat danou zemi), nebo probíhá oddlužení firem, které znamená, že společnosti musí své investice financovat z vlastních zdrojů.

V Japonsku došlo ke zpomalení růstu mezd a následně ke zvýšení ziskovosti firem i zlepšení konkurenceschopnosti. Růst ziskovosti ovšem nevedl ke stimulaci investic a zaměstnanosti. Zlepšení konkurenceschopnosti ale vedlo minimálně až do roku 2008 k růstu exportů. Ve Spojených státech se tlak na mzdy projevil pouze zvýšením ziskovosti. Tento vývoj stimuloval investice a zaměstnanost v letech 2004 – 2008 a poté znovu po roce 2010. Nedostatečné zvýšení mezinárodní konkurenceschopnosti se naopak negativně projevilo na exportech. V Německu se reálné mzdy držely od roku 2001 na stabilní úrovni, což vedlo ke zvýšení ziskovosti korporátního sektoru a poté k vyšším investicím a tvorbě pracovních míst. Tento vývoj byl patrný zejména v letech 2004 a 2005. Došlo ale i ke zlepšení konkurenceschopnosti, což se jednoznačně projevilo na exportech.

Reálné mzdy v mnoha zemích eurozóny nyní klesají. Zkušenosti z Japonska, USA i Německa ukazují, že následné zvýšení ziskovosti korporátního sektoru (s výjimkou vyšší ziskovosti japonských firem) i vyšší cenová konkurenceschopnost mají pozitivní dopad na ekonomiku. Za optimální můžeme považovat částečně promítnutí klesajících mzdových nákladů do cen.


(Zdroj: Natixis)


Váš názor
  •  
    19.04.2012 18:20

    Vláda by především měla mít prorůstový program, který by byl financován převážně z fondů EU a ne jak je tomu dnes, že finance z EU se používají na blbosti a potom se všichni diví, že tok peněz byl zastaven. Problém v čerpání financí z EU, je také ten, že lidé na jednotlivým ministerstvech zodpovědných za čerpání se neustále mění. Změní se vláda nebo jenom ministr a změní se i lidé zodpovědní za čerpání peněz. Názorným příkladem je ministerstvo školství. Chybí zde zákon o státní službě.
    Bobo
  • Nesouhlas
    19.04.2012 14:29

    Článek je přesně cílen na běžné lidi a vyvolat v nich dojem, že jedině snížení mezd pomůže ekonomice. Hnacím motorem každé ekonomiky je a bude spotřeba. A jestli si někdo myslí, že ekonomiku požene spotřeba horních 10 tis. lidí s nadprůměrnými příjmy, tak je na omylu. Peníze mají patřit běžným lidem, aby je utrácely a udržovali kolotoč ekonomiky v chodu. Dokud se budou peníze od lidí jen vysávat, tak to nepovede nikam jinam než k občanské válce. A hádejte, kdo jako první položí hlavu na špalek nebo do obrátky. Z historie to byly vždy ti nahoře neb nemají tu sílu se postavit mase lidí. A žádný ubohý človíček se za ně nepostaví, ledaže by nebyl jedním z nich.
    Jack
    • Re: Nesouhlas
      19.04.2012 15:29

      "aby je utrácely a udržovali kolotoč ekonomiky v chodu. " Chápu to dobře tak, že ženy mají utrácet a muži udržovat kolotoč? Mě to připadá diskriminační. Chci taky utrácet (na pindíka nehledě)! :-)
      THUD
      • THUD
        19.04.2012 15:33

        Když oni chodí nakupovat v době fotbalu.
        Velkamedvědice
    • Re: Nesouhlas
      19.04.2012 15:24

      Trochu ti to rozhořčení nehraje... co třeba snižovat platy a spotřeba odjinud ;) zkus přemýšlet.
      Bo
    • Nesouhlas s tebou
      19.04.2012 15:17

      Pokles mezd obecně zasatvuje inflaci. Když budeš na jedné straně zvedat mzdy, budeš automaticky likvidovat úspory. Co je správně? Žít jako cikáni, nešetřit, utrácet a nebo upřednostňovat model, kdy člověk utratí až naspořené peníze a nežije na dluh?:-)) Přemýšlej o smyslech a základech... ne o rychlém "blahobytu"
      Jesse
      • Re: Nesouhlas s tebou
        19.04.2012 16:12

        Takže nejlepší by asi bylo dělat zadarmo, abychom náhodou nezvyšovali inflaci. Jenže jádro pudla je někde jinde. Mzda je odměna za vykonanou práci a ta je jako produkt zase prodána dál, ale za vyšší cenu. A právě tento rozdíl způsobuje inflaci a nikoliv mzda. Souhlasím, že mzda by měla být ekvivalentní dané práci a ne přemrštěná, aby se pak promítla do nehorázných cen. Já svoji mzdu utrácím za další produkty a tím defakto odměňuji práci někoho jiného. Ten kdo tu zvyšuje inflaci, jsou všichni, kteří za svoji práci žádají neadekvátní mzdu a nebo hromadí peníze aniž by je vraceli zpět do systému. Prostě systém tvořit hodnoty z ničeho jako je bankovnictví s jeho dluhovým systémem. Nejde o žádný blahobyt, ale o to, aby lidi mohli začít utrácet, firmy prodávat a platit lidi, kteří by mohli dále utrácet. Stávající systém vede jen k tomu, že lidi šetří, firmy nemají co prodávat a tak šetří, dále snižují platy, počty zaměstnanců a tak to jde ve spirále do ... Peníze jsou od toho, aby se utrácely za zboží a nikoliv, aby se s nimi cpaly slamníky, kupovali se nemovitosti pro další zisk, směňovali se za zlato nebo za jiné komodity a tím navyšovali jejich cenu. Honit se za ziskem je jen cesta do pekel a nikoliv do ráje. Ti bohatí to možná vidí jinak, ale z globálního pohledu tomu tak je. Tím, že oni tvoří zisky, tím si defakto znehodnocují svoje vlastní peníze.
        Jack
        • jo,jo
          19.04.2012 16:45

          je to pravda,,jo jo je to tak(nějak), akorát že s měkkým (utráceli), pokud Jack, jak tady někdo ftipně replikuje měl opravdu na mysli jenom tu déležijící polovinu lidstva (ale i tak s měkkým,že Kalko?)
          lime
          • jo a
            19.04.2012 16:51

            o klesající mzdě něco vím. Po tom co převtělení komouši převzali opět vládu nad zemí -tak nějak 1996- jsem šel každý rok s výdělkem níže a opravdu to nepodpořilo mou koupěschopnost a inflaci jsem taky nezastavil
            lime
    • Re: Nesouhlas
      19.04.2012 15:05

      Přesně tak to je, lépe bych to nedokázal napsat.
      mart
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m