Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Natixis: Dvě hlavní hrozby pro letošní rok

Natixis: Dvě hlavní hrozby pro letošní rok

23.04.2012 7:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Ve Spojených státech je patrné oživení ekonomiky, které ovlivňuje všechny sektory a zlepšuje i situaci na trhu práce. Rozvíjející se ekonomiky stimulují svou domácí poptávku monetární politikou, Čína používá i fiskální stimulaci. A v eurozóně došlo ke zlepšení situace na finančních trzích díky programu dlouhodobého refinancování, se kterým přišla ECB. Tento program bankám umožňuje zvýšit ziskovost a financovat fiskální deficity, což vysvětluje pokles rizikových prémií.

Podle obecně rozšířeného názoru tak bude rok 2012 rokem pokračujícího oživení globální ekonomiky. Lze ovšem identifikovat dvě oblasti, které mohou vyvolat nečekanou krizi. Zhoršení v těchto oblastech je patrné již nyní: První z nich je vývoj ve financování exportů a obchodních úvěrů. Zhoršující se situace zde vede k poklesu globálního obchodu, což tlumí globální ekonomickou aktivitu. Obecně ale tato hrozba známá není. Vedle toho nabírá opět na intenzitě krize v eurozóně. Ta je finančního rázu, může se ale změnit i v krizi politickou a sociální. V jádru problému stojí momentálně Španělsko, kde jsou implementovány reformy směřující k výraznému a dlouhodobému růst nezaměstnanosti. Tyto reformy navíc nevedou k očekávanému snížení rozpočtových deficitů.

Globální obchod prudce zpomaluje již od konce roku 2011 a to způsobem, který není v souladu se současným výhledem růstu globálního produktu. Růst obchodu přitom v minulosti fungoval jako dobrý předstihový indikátor – s předstihem jednoho čtvrtletí ukazoval na vývoj globální ekonomické aktivity. Meziroční růst světových exportů, reálného a nominálního HDP shrnuje následující graf:

dve

Dosud zaznamenaný růst globálního obchodu v roce 2012 odpovídá růstu globálního produktu ve výši 1 – 2 %, ne ve výši dnes očekávaných 3 %. Příčinou slabého vývoje obchodu může být tenze na trhu s obchodními úvěry, kterou vyvolává potřeba bank snížit své rozvahy a obtíže evropských bank při získávání financí.

Dlouhodobé výnosy španělských vládních dluhopisů zůstávají na přijatelné úrovni jen proto, že španělské banky financují domácí deficity s použitím fondů získaných od ECB. Pokud by tyto banky došly k názoru, že vláda není solventní, přestaly by financovat její deficity a navrátila by se akutní fáze krize spolu s možnou nákazou ostatních zemí. Další krizi by zabránily jen přímé nákupy dluhopisů ze strany ECB. Ta však tento krok odmítá.

(Zdroj: Natixis)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data