Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zloději mají nový trik, jak ukrást internetové účty pro praní špinavých peněz

Zloději mají nový trik, jak ukrást internetové účty pro praní špinavých peněz

04.05.2012 11:22
Autor: IHNED.cz

Podvodníci kradou identity zákazníků internetových bank, přes jejich účty potom perou peníze. Nejvíce problémových účtů má mBank, které proto hrozí milionová pokuta. Ministerstvo financí chystá změnu zákona. Jedna z největších předností malých internetových bank – tedy zakládání účtů on-line bez nutnosti vypravit se na pobočku – může být dost riskantní. Podle ministerstva financí podvodníci ukradli identitu desítkám až stovkám lidí a založili na jejich jména tisíce účtů.

„Vzniklou situaci považujeme za velmi znepokojující, intenzivně ji sledujeme, analyzujeme a snažíme se o odhalení co největšího počtu takových podvodných jednání,“ říká Milan Cícer, ředitel Finančního analytického útvaru ministerstva, který má na starosti boj proti praní špinavých peněz.

Riziko je podle ministerstva hlavně v tom, že falešné účty mohou sloužit právě k praní peněz. Lidem, na jejichž jméno jsou účty vedeny, by mohly hrozit ale i exekuce. A to v případě, kdy by si podvodník na falešný účet vzal úvěry nebo objednal služby, které by nezaplatil. 
 
Problém je hlavně v tom, že zástupci bank vůbec nevidí klienty, kteří si zakládají účty, protože vše probíhá po internetu nebo přes telefon. Osobní identifikace tak není možná. To je přitom vedle lepších úroků jedna z největších konkurenčních výhod nových malých bank, jako jsou mBank, AirBank, Equa bank nebo Zuno Bank.

I díky tomu získaly během pár měsíců přes 70 tisíc klientů. Možnost založit účet bez návštěvy pobočky začala nedávno nabízet i Česká spořitelna a totéž chystá UniCredit Bank.

Nejvíc problémových účtů má podle informací HN mBank, které hrozí pokuta v řádu milionů korun za porušení zákonných povinností. Mluvčí mBank Ivana Buriánková ve čtvrtek potvrdila, že s bankou probíhá správní řízení.

Equa a Zuno Bank údajně o žádném problému nejsou informovány. Jinak mluví AirBank, která má ale podle finančně analytického útvaru solidní bezpečnostní opatření.

„Máme software, který aktivně vyhledává potenciálně nebezpečné účty, pár takových možných případů jsme identifikovali a informovali o tom hned FAÚ,“ řekl mluvčí AirBank Rostislav Kocman. Bezpečnost založení účtů prý konzultovali s ČNB.

Jak to funguje

Existují dva způsoby podvodů při zakládání účtů on-line – buď podvodník uplatí kurýra, který rozváží smlouvy k účtům založeným přes internet, nebo pod falešnou záminkou půjčky vyláká z klienta osobní údaje a kopii dokladů, na které si účet založí.

Obelhaného člověka následně přesvědčí, aby na nový účet poslal minimální platbu ze svého běžného účtu – třeba jen jednu korunu. Tím účet ověří. Slíbenou půjčku nedostane, ale protože ho vše stálo jen korunu, dál nic neřeší. A podvodníkovi zůstane účet. V Česku existují podle informací HN stovky až tisíce účtů vytvořených tímto podvodem.

Kolik přesně je podvedených klientů a o kolik peněz přišli, není jasné. Zjevně se však jedná o zásadní problém, protože ministerstvo financí kvůli němu chystá změnu zákona, která by podle Cícera „účinným způsobem zabránila zakládání bankovních účtů na cizí identitu“.


iHNed

Související články na IHNED.cz

Evropa je stále nerozhodná. Lídři se opět neshodli na podobě bankovní regulace

Potřebujete kopii bankovních výpisů za rok? U Poštovní spořitelny zaplatíte 2400 korun

Spořitelna vylepšuje image. Pro nejmovitější klienty spouští značku Erste Premier


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data