Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Francouze omrzelo krizové klima, odcházejí pracovat do Asie

Francouze omrzelo krizové klima, odcházejí pracovat do Asie

10.05.2012 17:25
Autor: ČTK

Francouzi v aktivním věku, studenti či důchodci ve stále větším počtu podléhají kouzlu Orientu. Od Bangkoku po Peking prosperují francouzské komunity v rytmu neutuchajícího asijského růstu, který kontrastuje s evropským marasmem, píše agentura AFP. 

Stále je ještě méně Francouzů v Asii než v Londýně, avšak jejich množství tu roste více než kdekoli jinde: loni téměř o 11 procent, z toho o 22 procent v Indonésii a o 11,4 procenta v Číně, uvádí se v registru Francouzů žijících v zahraničí. 

Mimo vlast žije celkem 1,6 milionu obyvatel země galského kohouta. V Asii a Oceánii jich oficiálně žije 110.000. Do toho nejsou započítáni ti, kdo se neregistrovali na konzulátech. Tento jev se vysvětluje krizí v Evropě, asijským růstem a rostoucím zájmem studentů o zahraničí souvisejícím s širším zvládáním angličtiny. 

"Podniky tu nalézají možnosti, jaké se ve Francii nenaskýtají, nebo jen v menší míře," konstatuje Matthieu Lefort, ředitel státní agentury Ubifrance, která podporuje francouzské vývozce v Hongkongu. 

V Číně je na francouzských konzulátech zaznamenáno 30.800 lidí, celkový počet Francouzů se tu však odhaduje na 44.000.  Francouzská obchodní a průmyslová komora v Číně registruje 1379 firem. Je přítomna v Pekingu a v Šanghaji a musela otevřít pobočku v Čcheng-tu na jihozápadě, kde se zahraniční podniky těší výhodným daním a mohou zde využívat levnějších pracovních sil. V Hongkongu a Singapuru, finančních metropolích regionu, rostou francouzské komunity v průměru o deset procent ročně. 

Třicátníci Thomas Portolano a Michaël Amiot z pařížského regionu se nedávno usadili v Hongkongu, aby zde podpořili rozvoj své společnosti dovážející čínské zboží (hračky, DVD, videohry). 

Hovoří o zdanění firem a procedurách, které ve Francii zabírají neuvěřitelný čas, zatímco Čína rozšiřuje svobodná pásma a usnadňuje administrativní záležitosti. 

"Vládne tu všeobecný optimismus, který je v příkrém protikladu s pochmurným ovzduším ve Francii," zdůrazňuje Michaël Amiot. Francouzští podnikatelé chtěli svůj díl asijského koláče, ale "vlastně jen doháníme jiné evropské země", vysvětluje Matthieu Lefort. 

"Ve světě působí na 100.000 francouzských exportérů, oproti 200.000 Italů a 400.000 Němců. Příliš dlouho jsme se soustřeďovali sami na sebe," říká.  Případ Indie je velmi odlišný. Francouzská populace tu roste, ale jen mírně, o 6,6 procenta ročně. Hlavní díl ze 9600 registrovaných Francouzů tvoří důchodci a úředníci. 

Indie je na druhou stranu ještě velmi protekcionistická, svůj ekonomický model změnila až v roce 1991 a pravidla pro investování jsou zde přísná. 

Thajsko a Indonésie se zase vyznačují tou zvláštností, že přitahují jen málo ekonomicky aktivních Francouzů. "Lidé sem přicházejí z osobních důvodů," prohlašuje výkonný ředitel francouzsko-thajské obchodní komory v Bangkoku Lucas Boudet. 

Loni bylo v Thajsku 28.550 Francouzů, o 15 procent více než v roce 2007. Podobně tomu je na indonéském ostrově Bali, kde roste příliv důchodců přijíždějících těšit se příjemnému klimatu a využívat toho, že zde je život levnější než ve Francii, uvádí konzul Raphaël Devianne. 

"Životní náklady se tu s Francií nedají srovnávat," potvrzuje třiašedesátiletá Claudie Courotová. Na ostrově žije se svým pětašedesátiletým manželem už tři roky. 

"Neplatí se tu daň z půdy, žádné daně obci. Máme velký prostorný dům uprostřed rýžových polí, je tu ticho a klid. Máme také služebnictvo," dodává. 

Do Japonska, které mnoho Francouzů opustilo po zemětřesení a tsunami z loňského března, jež vedlo k jaderné havárii na Fukušimě, se většina vrátila. Oficiálně jich tu je 7480, o 41 procent více než v roce 2000.


Váš názor
  • Odklonit debatu
    11.05.2012 12:11

    k podstatě věci je správné a duležité je hledat kde problem je a ne nesmyslně kdákat jako slepice.V mém okoli skrachovalo několik firem z důvodu toho že je položily daně všeho druhu.Firmy z obraty do 100 mega ročně .Nad tím se je třeba zamyslet a hledat důvod v podstatě. Mám sousedy nemakačenko od doby co je znám celoročně opálené a proč nedělají otec matka babka 2 dospěli synové a 4 leta cera .Jejich příjem 64 TIS KČ. MĚSIČNĚ .Zdravotní péče zadara ,socku a zdravot neplatí na bydlení dostavají 75% ceny a to je jen jedna rodina .Už nebudu mluvit o tom že v jeho autě hraje moje rádio a jeho syn chodí v mé bundě kterou jsem nechal v autě.A ja se ptám co je třeba udělat zvednout daně nebo poslat ty celoročně opálené zpátky tam kde patří.
    pb
    • Re: Odklonit debatu
      11.05.2012 12:20

      Musíš akceptovat, že naši opálení spoluobčané tvoří silnou sociální skupinu, kterou cíleně vládnoucí kasty vykrmují, aby je ve vhodném okamžiku použili proti vlastnímu obyvatelstvu. V několika případech se to už stalo. Vládám tyto sociální rozbroje vyhovují. Musí mít někoho v záloze, kdyby vypukly pogromy. Bolševici na své lidi také v případě nouze vypustili kriminální živly. Rozdali jim rudé knížky, dali milosti a jako Stalinovi komisaři pak vyvraždili 20 milionů menševiků, kulaků a sympatizantů bílých... U nás nahnali rudé svině v 1948 stejným způsobem do pohraničí atd... To samé udělali levice v západní Evropě prostřednictvím přistěhovalců. Ve výsledku se to vždy vymkne z rukou, což sledujeme dnes.
      Jesse
    • Re: Odklonit debatu
      11.05.2012 12:13

      sory za pravopis ale debaty o nemakačenkach mně zvedají ze židle.
      pb
  • nakonec se blbci najdou všude
    11.05.2012 10:23

    Jak je vidět i zde se někteří snaží odklonit od téma diskuze i za cenu dělání ze sebe ještě větší voly a zviditelnit se provokacemi. To jsou ti, kteří musí škodit za každou cenu. Je vzruší a zvedne adrenalin i to že na ulici někomu škrábnou auto nebo ulomí zrcatko. Musíme si uvědomit, že se jich nezbavíme a tolerovat je jako krysy nebo šváby. To jsou ti, kteří stejně manipuluji i volby a mají radost z toho jak se národu nedaří. Oni se pak v zástupu stejných blbečků ztratí a hlavně nemusí se snažit nebo zamakat. Navíc se těm co pracují ještě posmivaji.
    Bob
    • Re: nakonec se blbci najdou všude
      11.05.2012 10:44

      nemakacenka se jen snazi vyhladovet nenazranou vladu. nevim co je na tom divnyho, kazdej nejak bojujeme za sve postoje.
      Azb
    • Re: nakonec se blbci najdou všude
      11.05.2012 10:38

      Docela pěkně ses též odklonil od tématu :-) Ale jinak jsi dobře charakterizoval odpradávna zaběhnutý koloběh - 5% populace je tvořivá, prosperující, produktivní, vynalézavá... 15% pomáhá, podporuje... a zbylá většina se veze a využívá všeho vydobytého plnými doušky :-))
      Jesse
  • holland si posiluje posici
    11.05.2012 6:43

    a za par tydnu se tady docteme, ze pan Holland zve nazpet vsechny ukrivdene nemakancenky a cigany ktere byvaly prezident Sarkozy odlifroval do jejich domovin. Navic jim bude nabizet "odpustne" jako nahradu za jejich prikori. On totiz ten rozdil hlasu nebyl zase tak velky a on potrebuje mit jistotu aby ho nekdo nevyhodil ze sedla a nepripravil o koryto. Vivalafrance.
    bearbull
    • Re: holland si posiluje posici
      11.05.2012 7:35

      Už mě to ani nevzrušuje. Mám neblahý pocit, že politici v celé EU zdegenerovali a nejsou schopni změny postojů a názorů. Začalo to pouštěním muslimů do vlastní země pod záminkou pracovní síly... což byla tisíciletá lež, protože každý národ si má své odpracovat sám a podle toho vycházet ekonomicky. Pravý důvod byl vytvořit silnou sociální protiváhu vůči spokojené střední vrstvě a pravici, aby si socani a komouši udrželi v politice vliv a tato silná nespokojená vrstva jim měla zaručit potřebné hlasy. Inu stalo se. Levice vítězila vždy s podporou této přistěhovalecké většiny. Mno a dnes sklízíme plody. Evropská levice zaútočila na své vlastní obyvatelstvo tak, že se sama nedokáže tohoto moru zbavit. Takže o to víc lže, podvádí, mlží, slibuje !!! Stěhování původního obyvatelstva ze všech států EU (nejen z Francie) do světa je první viditelný začátek stoleté krize. Jediná záchrana bude bolet, ale bude nutná - tím je odpor obyvatelstva v podobě nástupu národních stran a separatizmus. Levičáci to budou svádět na fašizmus, ale ne na sebe. Budou dál lhát a mystifikovat "chudé" a rozežrané obyvatelstvo. Dobře jim ta. Jedinci se připraví na nejhorší - dav bude zmítán v nepokojích a krveprolití.
      Jesse
  • socialiste se dostali ke kormidlu
    11.05.2012 1:27

    a uz zacina exodus. Nemakancekove uz stoji s nastavenou rukou a ti, kteri neco umi nebo nechteji na jine pracovat, tak se pakuji a odchazeji. Jako u nas po 48. a 68. Bude zajimave sledovat zdali tech 30%, co si pan Holland hned po vitezstvi starhnul z platu, ted bude stacit na financovani jeho socialne slabych volicu. Preju mu hodne stesti. Do roka a do dne je na tom Francie jako Recko. No mozna o neco dele - Francie ma o trochu vic na rozkradani.
    sakisan
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data