Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Skončí to volbou dalšího Hitlera?

Skončí to volbou dalšího Hitlera?

22.05.2012 18:13
Autor: Redakce, Patria.cz

Díky francouzským a řeckým voličům se konečně začalo vážně hovořit o politice úsporných opatření. Tu doposud vedli jen ekonomové, obvykle rozdělení na keynesiánský a protikeynesiánský tábor. Ukazuje se však, že deficity jsou i přes současné snahy „překvapivě odolné“. Avšak ani prorůstoví nadšenci nebudou schopni přijít s návrhem kroků, které by to změnily.

Sazby mohou být ještě sníženy, již nyní ale leží blízko nuly a toto snížení by tak bylo spíše symbolické. U kvantitativního uvolňování není stále jasné, jaké přínosy ve skutečnosti má. Dlouhodobé refinancování, které poskytuje ECB, vede podle počátečních známek k tomu, že banky hromadí hotovost a úvěry nezvyšují, protože se snaží snížit svůj dluh. Monetární politika by tak výrazněji pomohla možná pouze tím, že by vyvolala oslabení eura. Ale proti jaké měně by k tomu došlo? Dolar je slabý, protože trhy čekají nějaký krok, který zamezí dalšímu růstu zadlužení USA. Země východní Asie sledují politiku Číny, jejíž měna je navázána na dolar. Jižní Amerika panikaří, protože tamní měny posilují.

Co se týče fiskální expanze, situace je depresivní. Několik zemí ztratilo přístup na trhy, dalším to hrozí. V ideálním případě by se tahouny staly země, které si půjčovat mohou. K tomu má dostatečnou sílu jen Německo. Jeho ekonomika je ale již nyní rozpálená do běla a zvyšování dluhu by vedlo k růstu inflace, což pro tuto zemi není přijatelné.

Prostor tak dostávají kreativní myšlenky. Podle jedné z nich by si Evropská investiční banka brala úvěry a financovala různé výdaje; její roční rozpočet ale dosahuje 0,5 % HDP a i kdyby se zdvojnásobil, stále by šlo jen o malou palebnou sílu. Podobně by mohly fungovat zdroje spravované Evropskou komisí, jde však také o malou částku. Další na řadě jsou eurodluhopisy, které by financovaly záchranné výdaje. Ty by ovšem v konečném důsledku stále představovaly závazky jednotlivých členů eurozóny, z nichž jsou mnozí již nyní předlužení. A nakonec jsou tu defaulty, které by některým vládám umožnily změnu politiky momentálně svázané vysokou dluhovou službou. Zároveň by jim ale na čas uzavřely přístup na trhy, musel by pomoci MMF a další evropské země. Ty by ale podobný krok pravděpodobně nepodpořily.

Co tak zbývá? Pomalé kroky, které velkou stimulaci stejně nevytvoří. Musíme ukončit šílenou snahu o velké snížení vládního dluhu během několika let. Dosažení tohoto cíle bude trvat desetiletí, některé země přistoupí k defaultu. Ten bude někde částečný, v případě Řecka úplný. Náklady ponesou všichni – držitelé dluhopisů, banky, vlády a celý eurosystém. Německo musí pochopit, že je v jeho zájmu plnit roli lokomotivy a o trochu vyšší inflace je lepší než zánik eura. Trochu by pomohly i zmíněné zdroje z EIB a Evropské komise. Pokud budeme trvat na dalším utahování, bude stále více voleb podobných těm řeckým. A je to německá minulost, která ukazuje, že zoufalí voliči týraní ostatními zeměmi nakonec volí Hitlera.

Uvedené je výtahem z „The impossible hope of an end to austerity“ autora Charlese Wyplosze.

(Zdroj: VOX)


Váš názor
  • Skončí to volbou dalšího Hitlera?
    23.05.2012 13:06

    Ano skončí. Není to ovšem žádné spiknutí. Je to pouze další dějinný cyklus. Když společnost dospěje do blahobytu, který pokládá za bídu, tak si přestane uvědomovat na kterých hodnotách se společnost tisíciletí tvořila. Potom se začne bezdůvodně jedna skupina lidí upřednostňovat (např. cikáni) vytratí se klasické hodnoty : čest, pravda, pracovitost, tvořivost, odpovědnost atd.Společnost se dostane pod vedením nezodpovědných nenasytných lidí typu Rath a & do dluhů, později je tito lidé v ,,nečím jménu,, přivedou až do sr@ček a přijde krize. Až to překročí určitou mez, vyjde nový Hitler a bude mít opět ,,konečné řešení,, všichni mu ze svého znechucení dají hlas a kolotoč se rozjede na novo. Otázkou je, kdo bude nyní ten ,,nepřítel,, Židy už Hitler vyhubil, tak teď to můžou být ,,nepřizpůsobilý,, nebo státní úředníci, nebo živnostníci a podnikatelé ? Záleží z které části hnoje ten nový Hitler vyleze.
    oradapoisson
    • Re: Skončí to volbou dalšího Hitlera?
      23.05.2012 13:16

      Myslím, že to tentokrát nebude Hitler, ale spíš nějaký bolševik, který zase bude chtít znárodňovat. Lidé už do války nebudou chtít jít, ale lynčovat bohaté a podnikatelé pod vedením odborů a nějakýho bolševika, to si myslím, že docela reálně hrozí.
      tk69
      • Bohužel máte pravdu
        23.05.2012 13:58

        Bohuhžel je to velmi pravděpodobné. Protože se půjde po tom, kdo něco má, komu se může něco ukrást.
        oradapoisson
  • Uz se jim to jedno podarilo...
    23.05.2012 10:42

    Zidum se ve dvacatych letech podarilo za pomoci vyvolane bidy a beznadeje vytvorit monstrum... Ted k tomu znovu uspesne smeruji. Je to nepoucitelny narod. To, ze byli cele tisicileti na pokraji spolecnosti melo patrne historicky podlozeny dovod na zaklade skusenosti. Chamtivost je strasna vlastnost a pokud je spojena s pakou obrovskeho kapitalu potom si tato vlastnost jako protipol Hitlera vytvori. Dejiny se opakuji i kdyz v jinych obrazech. "Veci nejsou takove jako se jevi" I. Kant
    Skalar
  • jinak dobré plašení
    23.05.2012 9:35

    s tím Hitlerem. Politici v EU to potřebují jako koza drbání. Lidem je to fuk.
    Jesse
  • Partly
    23.05.2012 9:29

    Zásadní sdlěení článku je, že snižování dluhu je proces na desetiletí. Zatím ještě nezačal. Jde o to, nastartovat jej a změnit povědomí o tom, co všechno mi musí můj stát dát. Ostatní přirovnání kulhají. Zatímco němečtí voliči byli 1929-1933 týraní nejen ostatními zeměmi (nezapomeňme, že Porůří bylo okupováno Francií až do roku 1936? Jak nám vadili Rusové, co???), ale i i nevídanou Velkou depresí. Řecko žádná zahraniční země netýrala, jenom se ukázalo, že není konkurenceschopné, ale nepřizpůsobilo tomu své fungování. Irsko, Portugalsko i Španělsko prošly klasickými bublinami a teď se budou odepisovat shnilé pohledávky.
    • Re: Partly
      25.05.2012 19:08

      No, trochu jste nám přepsal dějiny. Co vím, tak okupace Porůří francouzskými a belgickými jednotkami skončila v roce 1925. V roce 1936 ho obsadil wehrmacht, ale o okupaci Francie se už dávno nejednalo.
      if
    • Re: Partly
      23.05.2012 9:34

      Německé a Francouzské banky věděli předem, že není Řecko konkurence schopné. Prakticky celý jih EU. Byl to cílený útok nenažranců, kteří se chtěli zbavovat vlastní nadprodukce. Bylo to jejich riziko, nikoliv Řecké. Tak snad se uskromní a nebudou ždímat další úroky, když už se jim prakticky investice do Řecka bohatě vrátily.
      Jesse
      • to může říct jen někdo
        23.05.2012 10:12

        kdo tomu vůbec nerozumí... tomu se říká teorie spiknutí... kdo to rozhodně ví dopředu jsou ti kdo zadlužují (a v případě Řecka ještě ti kdo falšovali výkazy, zároveň ti kdo neplatí daně a zneužívají celý systém). Proti zneužívání systému je třeba se bránit, a ne říkat, že to musí zapltit ti, kdo na to mají...
        Bob
        • Re: to může říct jen někdo
          23.05.2012 10:16

          A kdybys chtěl investovat např. do Tibetu kde nic neroste a lidi se jen modlí... nalil bys tam třeba 100 mld usd? Musel bys stejně tak vědět dopředu, že je to nesmysl. Stejně tak Řecko. Jestli měl někdo z vládnoucí kliky v Bruselu představu, že řecké obyvatelstvo naučí móresům poslušného německého dělníka, pak je to jen ukázka tupé ideologie, ale určitě ne ekonomické úvahy.
          Jesse
          • Jesse
            23.05.2012 14:16

            S Tebou musí být v životě hrozná sranda.Víš jak je velké řecko nadvýrobo??http://www.businessinfo.cz/cz/sti/recko-zahranicni-obchod-zeme/6/1000795/ S tím Tibetem to byl taky dobrý fór.Víš v kolika se chodilo v řecku do důchodu a výš,že řecký důchod dělá přes 90% průměrného platu??A kecám a kecám./Než vytáhneš zbraně,/ k ochraně hranic EU o)))/,podívej se na ten objem.Osobně si myslím,že Tvůj zrod byla něčí konspirace.
            Velkamedvědice
            • Re: Jesse VM
              25.05.2012 20:57

              Haha - ty fakt nejsi schopnej něco pořádně přečíst. Jesse přece nemyslel řeckou nadvýrobu, ale hlavně německou. O tom, že přijetí Řecka do EU a do eurolandu byla (v zásadě německá) vypočítavost, není pochyb. Jak na tom Řecko je, moh' vidět každý, kdo se tam pouze neválel na pláži. A že GS pomáhali kreativně upravovat bilance, nebylo ani tak pro Řeky, ale pro Západ a ty, kdo z prodeje Řekům profitovali - aby jim to ještě chvíli vydrželo. V Bruselu to všichni věděli. A protože Amerikán Papandreu viděl, že to už moc dál nepůjde, taky kvůli všem ostatním GIPSI, tak hned po svém nastoupení zadluženost veřejně deklaroval - věda, že prvnímu se pomůže a udělá všechno, aby nezbankrotoval... Ale ty se jenom naivně a závistivě vozíš na Řecích, kterým prostě něco přihodili, aby jim ty megaobchody nekazili. Přesně v intencích velkohybatelů - rozdělit národy a lidi, aby se jim je dobře ovládalo...
              Kalka.
              • Kalka
                25.05.2012 21:05

                Jdi ik šípku,čarodějnice.Pokud píšeš že se zle vozím po řecích tak seš totální magor a nemá cenu,abys mě dále oslovovala,prostě lžeš.Uvedl sem jen pravdivou výši důchodů.Za druhé.Natvrdlá seš,Ty.Pochopitelně jsem mluvil o německé nadvýrobě a doložil to čísly,abych zdokumentoval nepatrnost objemu z celkového objemu německa.S tím,že se vozím po řecích si mě pěkně vytočila.Jsi normální lhář a štváč.Je vidět,jak naučili komaanči překrucovat věci.O další rekci nestojím.
                Velkamedvědice
                • VM
                  26.05.2012 11:51

                  :-))) Potěšils, vytočil ses dokonce víc, než jsem čekala! A to, že argumentuješ zcela ve shodě s bulvárními (zaplacenými) médii, jen dokazuje, co jsi zač. Komouši tě vyučili tak, žes údajně automaticky vstoupil do SSM a Svazu přátelství se SSSR - teď tě jiní mocipáni dobře vyučili štvát a nadávat někomu, kdo má jiný názor. A tvá čísla přece jen dokazují obrovské deficity - hlavně do příchodu Papandrea. Ta naivita se tě ale dotkla dotkla ;-) žes aspoň Bufíkovi rychle uznal roli Německa. Uvidíme příště. Pěkný den!
                  Kalka.
                  • Re: VM
                    26.05.2012 12:20

                    Polib si zadnici!!!Hraješ si na ekonoma a v palici prázdno.Fakta jsem doložil.Žádná ekonomika v evropě si nemůže dovolit důchod ve výší 90 průměrného platu.žádná.To socani a jiní štváči jako Ty prostě nepochopí.V čr dáváme polovinu.Pokud bychom to dělali jako řeci,zaplatíme ročně 30 miliard navíc!!To není o názoru babizno,to jsou fakta.S těmi kecy o svazácích jen dokazuje ,jaká seš prázdná bestie,byl to co vče překroutí,viz. knedlík a Duck.Si prázdná zlá a pomlouvačná babka.Proč píšeš,že se zle vozím po řecích??Proč furt lžeš a provokuješ??Tobě ta senilita už vlezla totálně na palici??Znovu Tě vyzývám,přestań mě otravovat svýmí kecy,nebo budu opravdu hrubý.Ty si nic jiného nezasloužíš.
                    Velkamedvědice
                    • Rere: VM
                      26.05.2012 16:16

                      :-))))))) No máš špatný svědomí, viď, skoro soudruhu. (On tě jen do té jejich strany náhodou nikdo nelákal, jinak bys tam býval byl automaticky ;-))
                      Kalka.
                      • VM
                        26.05.2012 16:32

                        Krom toho nelžu - tvoje slova: CETV 24.5.2012 13:04 "Studoval jsem střední!!!Všicni museli být na naší škole svazáky.Nikdo se neptal.třídní rozdělil funkce a bylo po prdeli.Stejně jako jsme museli kupovat bolševické časopisy a být přáteli CCCP,tak se prober." VM ;-)
                        Kalka.
                    •  
                      26.05.2012 14:22

                      Zdravím, jen pro upřesnění - já celou tu včerejší? debatu a její souvislosti nečet´, jen jsem si povšimnul, že snad museli být všichni študáci v nějakém soc. spolku mládeže a na to jsem reagoval (hledat to nemíním), já nebyl a vyštudýroval jsem, kupodivu. Jestliže jsem se někoho dotknul vmísením se do jiného merita diskuze, pak se omlouvám.
                      Duck
                    • 30 miliard
                      26.05.2012 13:39

                      je málo ,to jsem se sekl,na důchody jde ročně daleko více...
                      Velkamedvědice
                • Re: Kalka
                  25.05.2012 21:20

                  se nemusíte tak urážet. za mě: Německo není čistý, ale není příčinou problému. Řecký neuvěřitelný hospodářství je. Nulovej export (kromě privat turistiky) a nadstandardní sociální výdaje. Politici na úrocvní špatnejch zemí Afriky. Korupce a neplacení/nevybírání daní. Prostě hell - ať jdou do prdele.
                  db
                  • Bufík
                    26.05.2012 11:53

                    No ale nemyslím, že se Řekové mermomocí snažili vstoupit do EU, natož do Eurolandu. A psala jsem přece, že kdo viděl v devadesátých letech z Řecka něco jiného než pláže, tak nemoh' myslet, že by tam Řecko mělo patřit. A to samozřejmě věděli ti, kteří se o jejich přijetí zasazovali. Určitě to nedělali proto, aby jim jenom zajistili vyšší důchody... Tak kdo je vinen? Medvědice se vymlouvá, že nic nemohla dělat, protože komouši byli všemocní v korumpování české populace. A tam?... ;-)
                    Kalka.
                    • Re: Bufík
                      26.05.2012 12:24

                      Přestań mě brát do huby.Ekonomice evidentně nerozumíš,pokud obhajuješ dávky,co si řeci vypláceli.Otírej se o někoho jiného bolševický rudý noku!!
                      Velkamedvědice
                      • Rere: Bufík
                        26.05.2012 16:48

                        Jestli já jsem senilní, co jsi pak ty? Kde obhajuju dávky, co si Řekové vypláceli? Takový mladý a ani číst se ve 'svobodě' nenaučil poté, co mu podle něj komouši i to určitě znemožňovali. Pěkný den!
                        Kalka.
                        • VM
                          26.05.2012 16:56

                          Po lopatě: Kdybys ty byl se svým charakterem byl v Řecku, tak bys automaticky přijal dávky a 90% důchod pro rodiče (a bylo po prdeli ;-) Nepovídej, že ne. Ale teď bys tam v diskuzích ohnivě proti tomu brojil, jó tomu věřím... ;-)
                          Kalka.
                      • Fakta a kecy
                        26.05.2012 12:56

                        http://www.tyden.cz/rubriky/byznys/cesko/pomer-duchod-v-prumerny-plat-cesko-kulha-za-sousedy_228503.html
                        Velkamedvědice
                  • navíc
                    25.05.2012 21:29

                    vždycky bylo dobrým zvykem, že se rozevíraj nůžky mezi bohatejma a chudejma. Na základě schopnosti vydělat peníze. A pak se to řešilo. Ok. U těch dementních kreténu řeckejch se akorát rozevíraj nůžky mezi víc sociálně zkorumpovanejma (státní zaměstnanci) a míň s.zkorumpovanejma=soukromníci, asi většinou z logiky řecký věci neplatící daně. K zblití. Kdyby tam přiěla megatsunami ...tak...............je budu litovat...budu ?
                    db
                  • Buffe
                    25.05.2012 21:24

                    Já jsem se někde zle vozil po řecích??Doložil jsem jen jedno z nejzásadnějších čísel,výši důchodu.To nemá nikdo v evropě ,takovou procentuální část z průměrné mzdy.Jasně,že sleduje německo své zájmy,nejsem naivní,ale to jedno malé řecko ho nezachrání..
                    Velkamedvědice
                    • Re: Buffe
                      25.05.2012 21:31

                      no viz nahoře..+-),samozřejmě řecko je prpo bněmecko asi jako pro nás přemejšlení jestli zajet k levnější pumpě ---a to fakt nedělám :-))
                      db
  •  
    22.05.2012 18:37

    Jestli bude nový Hitler? To přece záleží výhradně na multimiliardářích, kteří pomocí zákonů které si korupcí prosadí, okrádají své spoluobčany a přivádějí k zoufalství.
    Juniper
    •  
      22.05.2012 19:15

      vida, staci tedy bohacum sebrat penize a ozebracovani prestane, ze
      alain
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data