Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Návrat Hitlera nehrozí. Frustraci lze ventilovat jinak

Návrat Hitlera nehrozí. Frustraci lze ventilovat jinak

28.05.2012 17:52
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Minulý týden vyvolal velký ohlas čtenářů výtah z článku profesora mezinárodní ekonomie Charlese Wyplosze varující před drastickým utahováním fiskální politiky a dopadem neúnosné dluhové zátěže sužující řadu zemí eurozóny. Události posledních týdnů v Řecku podle Wyplosze ukázaly, že „zoufalí voliči týraní ostatními zeměmi nakonec volí Hitlera.“

Odlišný a optimističtější pohled na politický vývoj v Řecku, Francii, Itálii a Německu nabízí Pawel Swieboda, šéf think tanku Demos Europa Center for European Strategy a bývalý poradce polského prezidenta.

I podle Swiebody by se výsledky nedávných volebních klání daly plošně označit za porážku mainstreamových stran prosazujících úsporná opatření a vzestup extremistických hnutí, z nichž některé vyvolávají vzpomínky na autoritářskou a rasistickou minulost Evropy 30. a 40. let dvacátého století. Její opakování však nehrozí, jelikož se mění sama podstata demokracie v Evropě. Dochází k její fragmentaci a otevírání nových kanálů pro ventilaci protestu a pro politický aktivismus, což činí zvolení nového diktátora méně pravděpodobným, domnívá se Swieboda.

Roztříštěnost a radikalizace politiky v Evropě jsou přímými důsledky finanční krize a jejího špatného zvládnutí vládnoucím establishmentem. Politická reprezentace nebyla schopná voličům vysvětlit rozsah nutných změn v ekonomice. Vzestup nových politických stran z okraje spektra však není fenoménem posledních let. Řada z nich získávala na popularitě už před krizí.

Tento dlouhodobější trend má několik příčin. Jednak se díky novým technologiím typu sociálních sítí a internetu snížily bariéry vstupu do politiky. Dále se v důsledku oslabování reprezentativních prvků v soudobé podobě demokracie pozornost čím dál víc upírá na různá referenda, plebiscity a občanské iniciativy. Místo aby se obrátili na svého poslance či senátora, raději lidé spojí své síly k prosazení jednoho konkrétního požadavku. Éra stran velkých idejí formovaných podél názorových proudů typu konzervatismu nebo liberalismu pomalu končí.

Paralely s fašistickou Evropou 30. let tu jistě jsou. Tehdy se lidé masově odvrátili od stran, které podle nich nedokázaly nabídnout řešení naléhavých sociálních problémů. Dnes ale podle Swiebody není jediným řešením zformování radikální strany, která se zmocní státu a vše „napraví“. Lidé mají alternativní možnosti vyjádření svého názoru. Okupují Wall Street, organizují masové kampaně na Facebooku nebo si, jako v Itálii, na úřadech vynutí referendum o zákazu privatizace vodáren.

Výše uvedené neznamená, že občané by se neměli mít na pozoru před růstem vlivu neofašistických hnutí. Stojí za zmínku, že navzdory radikalizaci nálad ve společnosti dnes v žádném koaličním kabinetu v zemích EU nejsou pravicoví populisté. K tomu, aby to tak zůstalo, bude třeba hluboké politické transformace, což Swieboda neváhá označit za konec politiky hlavního proudu.

„Skončí éra generačního společenského konsenzu. Místo toho se Evropa stane svědkem kontinuálního procesu, v němž vlády, voliči a občanská hnutí budou v nové podobě vyjednávat o překlenutí rozporů ve stále více rozdílných zájmech jednotlivců a o nalezení společného postoje k základním potřebám společnosti. K tomu bude nutné vytvořit silnější a otevřenější instituce. Demokracie není existenčně ohrožena. Systém získal nové záložní ventily, které spolu se starými prokazují překvapivou účinnost“ uzavírá Swieboda svůj pohled na evropskou politiku.

(Zdroje: Bloomberg, Vox)


Váš názor
  • Návrat Hitlera nehrozí ?
    30.05.2012 9:30

    to proto, že to řekl Swieboda ? Asi by si měl pan Swieboda nastudovat dějiny.
    oradapoisson
  • Koukáte,
    29.05.2012 12:45

    že dneska jsou obchody ještě řidší než včera na Svatodušní svátek? Koba měla podslední obchod v půl jedenáctý a od půl desátý, kdy byly normálně zobchodovaný čtyři loty, jsou to samý crossy?
    Kalka.
    • Koukám
      29.05.2012 12:50

      Jak se koruna propadá do Kalouskových temných vod :-)) Někdo tady říkal, že je Kalousek erudovaný ekonóm, hecht... mno, je to vidět. Všichni dávají od naší ekonomiky pazoury bokem .-))
      Jesse
  • hlupáčku
    29.05.2012 12:13

    Extrémní liberalizmus je nesmyslný termín. Víc svobody, než udává liberalizmus nezle docílit. Svoboda jedince je limitovaná svou podstatou. Opak nesvobody je uvěznění v klišé a lze jej neustále zdokonalovat až po fizické věznění... Svobodu zdokonalovat nelze. Buď jsi svobodný ve všem a nebo NIC. Snese pouze přívlastek ortodoxní - tedy bez výjimek.
    Jesse
    • Re: hlupáčku
      29.05.2012 12:21

      Né,že bych se chtěl motat do vaší debaty,na to nemám,ale extrémní libelarismus je nejspíše anarchismus.
      Velkamedvědice
      • dá se to říct hudbou
        29.05.2012 12:25

        http://www.youtube.com/watch?v=LF8rfPR2og0&feature=related
        Jesse
        • Re: dá se to říct hudbou
          29.05.2012 12:44

          http://www.youtube.com/watch?v=DUtm_bXFHJk
          Velkamedvědice
  • Návrat Hitlera nehrozí
    29.05.2012 11:44

    Frustraci lze ventilovat jinak jojo ...pořídíme si medvídka mývala, iphone 4S v nejbáječnější slevové akci všech dob a začneme se intenzívně modlit, aby brzo přišlo QE 3... :-)
    ista
  • Pravicoví populisté?
    29.05.2012 8:51

    Mám to chápat tak, že NSDAP nebo např. dělnická strana byli a jsou pravičáci? To snad autor ani nemůže myslet vážně! Jenom letmý pohled do programů těchto stran stačí, abych věděl, že jsou to levičáci jako řemen. Všehcno podle nich garantujr a provozuje stát, včetně výrobní sféry. Brrrr!
    THUD
    • Re: Pravicoví populisté?
      29.05.2012 8:58

      Taky se mnohdy nestačím divit, že ortodoxní levici média a politologové nazývají extrémním pravičáctvím. Je přece zjevné, že tito populisté slibují jednoduchá řešení - což je navýsost levicová rétorika !! Ale pokud voliči proti zpotvořenému názvosloví neprotestují a nechají si kálet na hlavu, stane se to zvykem a pak tyto mýty zůstanou zakořeněné. K jejich škodě, protože většina lidí zůstane zmanipulovaná.
      Jesse
      • ReRe: Pravicoví populisté
        29.05.2012 9:41

        No,no, rozdílek by tu byl. Jednoduchá řešení prostě slibují extrémní strany. Na jedné straně je solidarita, ovšem prosazovaná anarchistickými metodami, na druhé pak vyhrocený individualismus povyšující určité skupiny, rasy nebo národy. Populistickými jsou novináří nazývány asi proto, že "lid" nemyslí - je ho možno rétorikou nalákat na tu či onu stranu ;-)
        Kalka.
        •  
          29.05.2012 9:50

          Zajisté, až na malý škraloup:-) Vyhrocený individualizmus bych očekával u liberálních stran, tedy ještě o nějaký krok dál, než se o liberalizmnu obecně soudí. Tam někde hranice pravicovosti končí. A jelikož je liberalizmus pro absolutní svobodu jedince a individualizmus řadí v mnohém nad roli kolektivizmu, nemůžeme o liberálech říci, že jsou to levičáci. Takže vzato nevím, kde v těchto končinách by měl být nazván jakýkoliv pravicový směr extremistickým, když liberální individualizmus je složité řešení problémů ve společnosti... Podle mne extrémní pravice v podstatě nemůže existovat ani teoreticky. Extrémní pojetí zesiluje pouze směrem doleva !! Na tom trvám :-))
          Jesse
          • JJ
            29.05.2012 10:36

            No pozor, 'liberální individualismus' říká, že na každém záleží, čili jak si kdo ustele, tak si i lehne. Kdežto extrémní pravice ví, že někdo si může stlát jak chce, a přesto se do lepší postele nedostane. Na rozdíl od levé úchylky, která by stejně pěkný postýlky přidělila všem v razantní plošné akci (a tím je proměnila v zodpovědné stlavce ;-)
            Kalka.
            • Re: JJ
              29.05.2012 10:40

              To mi pořád říká, že extrémní pravičáci jsou odnož extrémní levice. Ustlat si chtějí obě větve stejně. Nevím, co takoví extremisté pohledávají na pravici? Na levici je jejich místo, huš huš :-))
              Jesse
              •  
                29.05.2012 10:46

                Ale už od Francouzské revoluce tě neposlouchají... Populismus není rozlišovacím znakem. Všimni si, jak se chudí nezaměstnaní dělníci lepili na Hitlera, jen se jim řeklo, že mají lepší krev, a tím větší právo k životu než méněcenné rasy... (V té Francii taky podporovali kdysi royalisty chudí venkovani, jen se jim řeklo, že jsou svou vírou atd. lepšími lidmi -)
                Kalka.
                •  
                  29.05.2012 10:49

                  Mno, neposlouchají, pravda... ale to není moje chyba. Již jsem psal, že jsou ve vetšině zmanipulovaní :-))
                  Jesse
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data