Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Družstevní alternativa

Družstevní alternativa

29.05.2012 9:50

V době, kdy se čím dál častěji diskutují, ne-li zpochybňují konvenční modely finančnictví, firemního řízení a firemní zodpovědnosti, je asi načase znovu přemýšlet o alternativním přístupu, jejž využívají podnikající družstva. Stěžejní hodnoty družstev ztělesňují nejen vizi lidskosti, ale i pragmatický přístup k produkci, který těm úspěšným dává možnost prosperovat – a pohánět hospodářský růst v zemích, které jej zoufale potřebují.

Družstevní hnutí se formovala na amerických kontinentech, v Evropě, Austrálii a Japonsku zkraje 19. století. Mnohá vyrostla z prostého návrhu, že by se obyčejní lidé mohli přes tržní nepřízeň přenést tím, že se spolčí s cílem nakupovat a prodávat zboží za přiměřené ceny, a rychle pochopila další přínosy sdílení znalostí mezi členy, podpory inkluze a budování sociálního kapitálu.

Dnes družstva pokrývají celou škálu činností a existují v rozličných formách a velikostech, od drobných zemědělských a spotřebitelských organizací v Africe po část předních zemědělských značek a největších poskytovatelů finančních služeb v Severní Americe a Evropě.

Podle Mezinárodního družstevního svazu je družstvo „společně vlastněným a demokraticky řízeným podnikem“. Za touto definicí ovšem leží bohaté pojmy dobrovolného sdružování, zodpovědnosti za strategická rozhodnutí a starosti o komunity, jimž družstva slouží.

Družstva pomáhají přenášet informace a služby do odlehlých venkovských komunit, posilují práva pracujících a rozšiřují finanční služby, zdravotní péči, školství a bydlení. Tímto působením transformují ekonomické a sociální prostředí bezpočtu zemí. Mezinárodní družstevní svaz uvádí, že celosvětově je členem družstva více než 800 milionů lidí.

V mnoha zemích družstva navíc tvoří významnou část HDP a obzvlášť velký podíl mají v zemědělském a spotřebitelském sektoru. Družstva jsou rovněž jedním z největších poskytovatelů finančního zprostředkovatelství pro chudé, neboť celosvětově podle odhadů obsluhují 78 milionů lidí, kteří žijí za méně než 2 dolary denně.

Samozřejmě, občas se družstva při naplňování svého ideálu potýkají s obtížemi. V nejnechvalněji proslulých případech některé padly za oběť chybné politice, slabému vedení či špatnému řízení. Jiné jsou vystaveny rizikům plynoucím ze zaměření na jediný podnikatelský sektor, komoditu nebo zeměpisnou oblast.

Družstva také zápasí s otázkami vstupu a odchodu členů, finančních přiznání a vztahů s nedružstevním sektorem. Vlády zase často narážejí na složité otázky týkající se finanční regulace a zdanění družstev, včetně nakládání se ziskem a zohlednění daňových výjimek.

V dnešním mobilnějším světě, více koncentrovaném do měst, by se člověk mohl ptát: mohou si družstva zachovat svůj podstatný charakter, založený na inkluzi a sdílení znalostí uvnitř komunity? Dokážou se dostatečně odlišit jako životaschopný alternativní model ve světě, kde zeměpisná poloha představuje čím dál menší překážku obchodování? Nebo se družstva vyvinou tak, aby sloužila virtuálním komunitám, organizovaným kolem nových souborů výzev a příležitostí?

Organizace spojených národů vyhlásila rok 2012 „Rokem družstev“. To nám dává vhodnou příležitost ke studiu nevšední historie družstev, zhodnocení jejich silných a slabých stránek a rozdmýchání diskuse o rozvojovém modelu, který přináší příslib vyšší míry inkluze, vlastnictví, sebeurčení a zájmu o komunitu.

Světová banka se podílí na rozvoji výrobních a úvěrových družstev po celém světě. K nejpozoruhodnějším programům patří Indické mlékárenské družstvo, které podle odhadů vytvořilo 250 tisíc pracovních míst, převážně ve venkovských oblastech. Obdobně mexická Národní spořitelna a financující banka pomáhá posilovat spořitelní a úvěrové instituce sloužící milionům obyvatel venkova, kteří by jinak byli odsunuti na okraj formálního finančního sektoru.

Formování politik v této bance potvrzuje představu, že zásadním stavebním kamenem zemědělského rozvoje jsou organizace venkovských producentů. Pomáhá rovněž vládám dohlížet na družstevní finanční ústavy a regulovat je.

Při hledání inovativních východisek z dnešních rozvojových potíží bychom měli zvažovat, co nám může nabídnout družstevní hnutí. Znamená nejen širší ekonomickou inkluzi, vyšší zemědělskou produktivitu, posílenou potravinovou bezpečnost a finanční stabilitu, ale také ponaučení ohledně zodpovědných a udržitelných podnikatelských postupů, řízení firem a vztahů uvnitř komunit. Měli bychom přemýšlet, jak usnadnit šíření osvědčených družstevních postupů a zároveň předejít obvyklým nástrahám.

Družstevní hnutí nás může podnítit, abychom přemýšleli novými způsoby plnými inspirace. Těžit z úspěchů družstev a poučit se z jejich chyb nám může pomoci rozšířit paletu možností při hledání inkluzivnějších a udržitelnějších modelů rozvoje a nových způsobů tvorby a sdílení vědomostí.

Mahmúd Mohjí al-Dín je generální ředitel Skupiny Světové banky a bývalý egyptský ministr pro investice.

Copyright: Project Syndicate, 2012.


Váš názor
  • Nic proti družstvům
    29.05.2012 9:56

    Družstevní vlastnictví i řízení má jistě své místo v tržní ekonomice, stejně jako neziskové společnosti. Jistě lze najít i velmi úspěšná družstva, to záleží na osobnostech, ne na formě vlastnictví. Družstva také daleko méně krachují. To ale znamená, že také daleko méně riskují a celkově musejí mít nižší ziskovost. nemohou proto být páteří tržní ekonomiky. Tam musí být jasné soukromé individuální vlastnictví.
    Pracovitý Prosecký
    • Re: Nic proti družstvům
      29.05.2012 10:04

      Nic proti soukromému individuálnímu vlastnictví, za které bych dal ruku do ohně, ale jsou v životě lidském potřeby, které nejsou zrovna postaveny na bezpodmínečném zisku. Dokonce se ukazuje, že "bezzisková" potřebnost přináší větší radost, než zisk samotný. Některé činnosti a sovislosti s vlastnictvím nesnesou příměr "tržní". Sukromé individuální vlastnictví tudíž není vždy od toho, aby generovalo zisk.
      Jesse
      • bavíme se o ekonomice
        29.05.2012 12:27

        Milý Jesse, můžeš mi jmenovat prosperující zemi s převládajícím družstevním vlastnictvím?
        Pracovitý Prosecký
        • Re: bavíme se o ekonomice
          29.05.2012 12:41

          Omlouvám se, netušil jsem, že ti jde pouze a jen o ekonomiku jako takovou, očesanou od souvislostí...
          Jesse
        • Re: bavíme se o ekonomice
          29.05.2012 12:32

          Nemohu. Ale civilizaci bych mohl. Není potěšující pouze stresující tvorba zisku. Lze vlastnit a užívat si vlastnictví. Nepotřebuji za každou cenu generovat zisk. Takové konání vede dost často k zániku samotného majetku.
          Jesse
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university