Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Někteří obchodníci v Řecku již nepřijímají eura, varují cestovky a radí GBP nebo USD

Někteří obchodníci v Řecku již nepřijímají eura, varují cestovky a radí GBP nebo USD

29.05.2012 17:13, aktualizováno: 29.5. 18:03
Autor: ČTK

Aktualizováno

Na dovolenou do Řecka je vhodné si vzít i jinou měnu než euro, varují cestovní kanceláře své klienty. Některé restaurace a další podniky požadují totiž platbu v jiných měnách, čímž se chrání před ztrátami při případném vystoupení Řecka z eurozóny. ČTK to dnes řekl viceprezident Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež. Následně ale pro agenturu Mediafax tyto informace popřel s tím, že o takovém chování řeckých restauratérů informace nemá.

"Chtěl jsem pouze, aby byli čeští turisté na tuto alternativu připravení," upřesnil svůj výrok Papež s tím, že nemá informace o tom, že by řecké restaurace a taverny hromadně odmítaly platby v eurech. "Češi by měli být připraveni také na alternativu, že nebudou fungovat bankomaty, a měli by mít u sebe víc hotovosti, než normálně. Protože pokud by docházelo k přechodu na novou měnu, tak určitě po nějakou dobu nebudou fungovat banky ani bankomaty," upozornil před letní sezónou turisty dále Papež. 

Odmítání eura ze strany některých obchodníků je v Řecku realitou, potvrdil analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek. Provozovatelé, kteří dnes euro akceptují, je okamžitě převádí do zahraničních bank. Podle obchodního ředitele cestovní kanceláře Exim Tours Stanislava Zímy se veškeré finanční transakce mezi cestovními kancelářemi a řeckými poskytovateli obchodují v eurech. Přechod na jakoukoliv jinou měnu by kancelářím ale nečinil potíže. Do řady zejména exotických zemí platí například v dolarech. Zatím prý z řecké strany nezazněl požadavek na platby v jiných měnách, dodal Zíma. 

Podle viceprezidenta konkurenční Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (ACČKA) Tomia Okamury se v Řecku nyní eurem stále běžně platí. Odvolává se na informace cestovních kanceláří, jako jsou CK Aeolus a CK Nikolas Tour, které se na Řecko specializují. Jejich zákaznicí ani delegáti se podle něj s žádnými případy odmítnutí eura v řeckých restauracích či vyžadování jiné měny nesetkali.

Podle Papeže většina hoteliérů požádala cestovní kanceláře, aby jim platby zasílaly na nově zřízené účty v zahraničních bankách. Platby v eurech by neskončily ani po přechodu na národní měnu. Vyplývá to totiž ze smluv na letošní sezonu, pro klienty CK by se prý nic zásadního neměnilo. Komplikací by podle Papeže bylo zmrazení účtů, které by pro turisty znamenalo, že si po tuto dobu nebudou moci vyzvednout hotovost například z bankomatů. Jak dlouho by ale tento výpadek trval, zatím prý není možné odhadnout a turisté by pro tyto případy měli mít finanční rezervu v hotovosti, dodal. 

Optimismus cestovních kanceláří, podle kterých by přechod na jinou měnu zásadně nezměnil dohodnuté podmínky zájezdů, ale Beránek nesdílí. Služby v Řecku jsou napojené na určitou cenu a pokud by měna devalvovala řádově ve stovkách procent, nemuseli by se klienti cestovních kanceláří dočkat služeb, které mají přes cestovní kanceláře zaplacené. Klientům s all inclusive by pak například nezbylo nic jiného, než se stravovat mimo původní hotel za švýcarské franky nebo dolary, dodal Beránek. 

V týdnu konání voleb se bude v Řecku nacházet 7000 až 10.000 turistů z Česka, uvedla Kateřina Petříčková z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA). V tomto období by do země mělo z Česka směřovat na 90 letů. Kapacitně by tak do Řecka spoje mohly přepravit až 15.000 lidí. Kvůli mediálnímu tlaku a z něj vyplývajících obav turistů, ale asociace očekává nižší zájem, dodala Petříčková. 

Čeští turisté podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) vloni do Řecka uskutečnili 318.000 dlouhodobějších cest (delší než tři přenocování). Z pohledu turistické obliby se tato středomořská destinace umístila na čtvrtém místě po sousedním Slovensku, Chorvatsku a Itálii.

(Zdroj: ČTK, MediaFax)


Váš názor
  • realita
    30.05.2012 8:54

    V pondělí mi volal kamarád Vasil z Řecka, který zde 30 let žil. Oženil se a založil v Řecku rodinu. Je bez hokny a požádal mě, abych mu v ČR pomohl... chce si u nás založit dolarové konto. To na dokreslení situace snad stačí... Nálady obyvatelstva žádný analytik zmapovat neumí...
    Jesse
  •  
    30.05.2012 8:46

    Jsem jiz 14 dni v Recku, kazdy den na jinem ostrove a Nikde jsem se ani naznakem nesetkal s tim, ze by nekdo chtel neco jineho nez Euro. Ovsem je fakt, ze ve srovnani s minulym rokem ve stejnou dobu a za stejneho pocasi bylo v tavernach vice lidi. Nyni jsou lide jen v centru mestecek, ostatni taverny zeji prazdnotou. Celkove je turistu znatelne mene. V Atenach je snad kazdy druhy obchod na prodej nebo alespon volny k pronajmu. Asi o tretinu vice, nez loni.
    Plachý
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů