Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rusko zastavilo dodávky do ČR ropovodem Družba, jedná se o cenách

Rusko zastavilo dodávky do ČR ropovodem Družba, jedná se o cenách

01.06.2012 16:41
Autor: ČTK

Ropa do České republiky v současné době teče jen západním ropovodem IKL, kvůli sporům o cenu s ruskými dodavateli není využíván ropovod Družba. ČTK to dnes sdělil mluvčí hlavního tuzemského obchodníka s ropou Unipetrol (169 CZK, -0,29%) Mikuláš Duda. Dodávky budou vedeny přes IKL i v příštích týdnech, dokud obchodníci nedospějí k dohodě. O zastavení dodávek ropovodem Družba dnes informovaly Hospodářské noviny. 

Podle Dudy by Unipetrol z finančních důvodů preferoval využití Družby, ale výsledek jednání o nových cenách není jistý. "Těžko odhadovat, kdy bude situace vyřešena," řekl. "Jakmile dojde ke shodě ohledně obchodních podmínek, budou dodávky přes ropovod Družba obnoveny," dodal. 

Unipetrol má podle Dudy nasmlouvanou většinu požadovaného množství ropy na červen. Cenu dodávek nesdělil. Zřejmě však nejsou levnější než by byly podle dřívějších podmínek u ropovodu Družba. 

Zdroj ČTK z ropného sektoru odmítá, že by Družba neměla být v budoucnu využívána. "Družba se bude dál používat. Teď jde o to, aby se Unipetrol dohodl s ruskou stranou," uvedl. Rusy podle něj údržba Družby stojí peníze a mají zájem na dalším využití ropovodu. 

"Dodávky ropy do České republiky jsou v požadované výši, nedostatek ropy nehrozí. Současně se však ve druhém čtvrtletí změnilo schéma exportů z Ruska, na což jsme museli reagovat změnou našich plánů. Z obchodních důvodů jsme se rozhodli pro květen a červen využít alternativní cesty pro dodávku ropy přes italský přístav Terst," uvedl Duda. 

Problémy se snížením dodávek ropovodem Družba začaly v dubnu. Rusům se pro dopravu ropy otevřely nové cesty, a chtějí tak za surovinu do Česka vyjednat vyšší ceny. 

Loni Družbou přiteklo zhruba 57 procent dovážené ropy, v předchozích letech to bylo často kolem 70 procent. Každoročně naopak rostou dodávky ropovodem IKL z Ingolstadtu, letos by poprvé mohl tvořit většinu importu. Podle odborníků má IKL kapacitu, která dodávky ropovodem Družba plně nahradí. 

Česká rafinérská, která provozuje dvě největší rafinerie v Česku, v loňském roce snížila celkový objem zpracované ropy na 6,7 milionu tun. Předloni rafinerie v Litvínově a Kralupech nad Vltavou zpracovaly přes 7,3 milionu tun. Unipetrol je hlavní akcionářem České rafinérské.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data