Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Chávez obviňuje členy OPEC z nedodržování kvót, ropa by před schůzkou kartelu měla obchodovat v úzkém pásmu. Íránské embargo se blíží

Chávez obviňuje členy OPEC z nedodržování kvót, ropa by před schůzkou kartelu měla obchodovat v úzkém pásmu. Íránské embargo se blíží

11.06.2012 13:43
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Některé členské státy kartelu OPEC porušují své těžební kvóty a produkují příliš ropy, prohlásil venezuelský prezident Hugo Chávez. Obavy venezuelské vlády bude tento týden na schůzce sdružení producentů ropy tlumočit Chávezův ministr ropného průmyslu Rafel Ramirez. Dlouholetý venezuelský lídr žádnou konkrétní zemi za viníka neoznačil, je však veřejným tajemstvím, že Saúdská Arábie, která pumpuje třetinu produkce OPECu, dlouhodobě bere ohled i na jiné faktory než jen kvóty schvalované na schůzkách kartelu ve Vídni. V poslední době mezi tyto faktory patří embargo Západu na íránskou ropu s potenciálním dopadem v řádech milionů vytěžených barelů denně.

Podle Cháveze, jehož vláda z ropných příjmů financuje nákladné sociální programy, by OPEC měl udržovat cenu ropy na „férové úrovni“. Tu si venezuelský prezident představuje kolem 100 USD za barel. Na burze v New Yorku referenční barel americké ropy v pátek uzavřel na 84,10 USD, poblíž půlročních minim. Severomořský Brent dnes zahájil skokovým posílením a momentálně připisuje víc jak 3 % na 101,6 USD/barel.

Ropný trh se mezitím připravuje na totální embargo íránské ropy a ropných produktů uvalené Spojenými státy a Evropskou unií, které vstoupí v plnou platnost 1. července. Podle informací agentury Bloomberg nyní k íránským terminálům míří nejméně supertankerů za posledních osm měsíců.

Embargo spolu s rozsáhlými doprovodnými sankcemi schválily EU a USA v letos lednu kvůli pochybnostem o účelu íránského jaderného programu. Podle nových opatření je zakázán jakýkoliv platební styk či obchody s finančními institucemi či společnostmi spolupracujícími s íránskou centrální bankou, dále je zakázán dovoz, nákup i transport íránské ropy a ropných produktů.

Vlastníci tankerů z řad zahraničních společností se Íránu už vyhýbají, jelikož převoz jeho ropy by kvůli sankcím EU pro přistižená plavidla znamenal automatickou ztrátu pojištění. Lodě by tak nebyly zajištěny proti rizikům typu úniků paliva nebo kolize. Britská banka Barclays odhaduje, že od července se export íránské ropy propadne z 2,2 milionu na 1,2 milionu barelů denně.

Navzdory prohlášením íránské vlády o tom, že si místo Evropy najde jiné zákazníky v Asii, došlo od začátku roku k 7% poklesu íránské produkce na 3,3 mil. barelů denně, přičemž Mezinárodní energetická agentura odhaduje, že těžba by se mohla propadnout až na 2,6 mil. barelů denně. Na snižování produkce má podle všeho velký vliv Čína, která kvůli sporům o ceny výrazně zredukovala dovoz ropy z Íránu. V březnu zaznamenal čínský import 50% meziroční propad, což je letos zatím největší pokles. V dubnu se však podařilo spor urovnat a Čína odběr opět razantně zvýšila. Sankce na její obchodní politiku podle všeho nemají žádný vliv.

Tradeři očekávají, že ropa se tento týden bude obchodovat v úzkém pásmu, jelikož trh bude čekat na výsledek druhých řeckých voleb (17. června) a na závěr čtvrtečního zasedání OPECu ve Vídni. Podle průzkumu CNBC pět ze sedmi oslovených obchodníků počítá se stabilními cenami.

(Bloomberg, CNBC, AP)


Váš názor
  • chavez kritizuje
    11.06.2012 17:10

    ten je ten prvni co by mel sklapnout zobak. Jak by asi ten svet vypadal pod vedenim Huga - Fidela - Mao - Kima - Putina nebo Ratha.
    kouba
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m