Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak čelit náladovým trhům? aneb 3 klíče k dlouhodobým ziskům dle JPMorgan

Jak čelit náladovým trhům? aneb 3 klíče k dlouhodobým ziskům dle JPMorgan

11.06.2012 15:45, aktualizováno: 11.6. 17:29

Aktualizováno

Současná volatilita na trhu nemusí být překážkou dosahování slušných zisků – pokud investujete v dlouhodobém horizontu a uvažujete v kontextu hlavních trendů, které stojí za růstem trhů aktiv, domnívá se šéfka tematického poradenství JP Morgan Private Bank Jamie Kramer. „Tematické smýšlení“ je podle ní – v dnešním prostředí slabého růstu a nízkých úrokových sazeb – možnou cestou k ziskům.

Prvním klíčem k úspěšnému investování je podle Kramer sázka na rozvíjející se trhy. Emerging markets jsou výzvou a k úspěchu je třeba trpělivosti. Mnoho individuálních investorů doplatilo na svou představu o „načasování trhu“. Jakkoli může být těžké snášet nápor volatility na trhu, často se vyplatí vydržet a neměnit směr. Velký potenciál s sebou nese prudký růst střední třídy v zemích tzv. emerging markets. Tento trend je pravděpodobně nejzásadnějším investičním tématem, ženoucím růst napříč několika třídami aktiv, a zůstane jím po příštích dvacet let, tvrdí analytička.

Země jako Brazílie, Čína a Indonésie procházejí proměnou svých ekonomik z exportně-orientovaných a komoditně-zaměřených na ty, jejichž růst je v čím dál vyšší míře hnaný domácí spotřebou. Je přitom několik možností, jak vydělat na růstu spotřebitele v zemích EM. Logicky se nabízí akcie společností na vyspělých trzích, které se na růstu konsumu podílejí. Za všechny je možné jmenovat automobilový trh – ten v Číně co do prodeje vozů již překonal Spojené státy. Jamie Kramer pak přidává možnost mnohem méně přímočarou a to investice do společností, které mohou vydělat na druhotných efektech rostoucí spotřeby na nových trzích. Jeden příklad za všechny: zvyšující se životní standard může paradoxně vést k nezdravějšímu stravování a následně růstu s ním spojených onemocnění. Nabízí se investice do farmaceutických společností, které většinou pocházejí z vyspělých trhů a obchodování s nimi tak nese menší volatilitu v porovnání s emerging markets.

Akcie výrobců spotřebního zboží z EM se většinou pojí s vyšším rizikem, některé však stojí za zkoušku a hodí se přitom dobrá znalost lokálních trhů, upozorňuje analytička. Je dobré vědět, že například na hlavním brazilském akciovém trhu Bovespa se ze 40 procent obchodují akcie energetik a materiálů a index tak dobře neopisuje vývoj spotřebitelských trendů v zemi.

Pokud jde o emerging markets, za zmínku ještě určitě stojí dluhopisy a to jak dluh veřejný tak korporátní. Od roku 2007 došlo v globálním měřítku ke zvýšení ratingu vládních závazků zhruba ve 180 případech, z toho naprosto převažovaly (téměř 100 procent) právě země považované za tzv. rozvíjející se trhy. Korporátní dluhopisy pak, ačkoli se většinou pojí s vyšší volatilitou, nabízí v průměru o procento vyšší výnos proti obdobně kvalitním protějškům s tzv. vyspělých trhů.

Podobně jako emerging markets, také technologický sektor zaznamenává nadprůměrný růst. I když v paměti mnohých investorů zůstává strašák v podobě splasknutí IT bubliny na začátku tisíciletí, sektor za posledních deset let v mnohém vyspěl a rychlost jeho vývoje umožňuje prakticky přes noc proniknout na trh a odzbrojit konkurenci, domnívá se analytička JP Morgan. Valuace je posuzována vzhledem k potenciálu budoucích zisků, který ženou obří trendy mobilních telefonů, data center, IT zabezpečení, cloud computing atd. Ačkoli hlavním zákazníkem technologického sektoru jsou stále firmy, spotřebitel nezůstává příliš pozadu a je stále náročnější.

U investování do technologií Jamie Kramer doporučuje formu aktivního managementu s využitím služeb profesionálů. Více než v kterémkoli jiném oboru se právě zde zřejmě vyplatí mít přehled o vznikajících trendech, jejich trvanlivosti v čase a schopnost zhodnotit životaschopnost společnosti, potažmo jejího produktu. Vzhledem k rychlému vývoji v sektoru je klíčová flexibilita, jelikož některé tituly se mohou stát snadno a rychle předraženou časovanou bombou. Aktivní investiční manažer, který se v prostoru technologií dobře orientuje, by měl poznat, kdy se mění pravidla hry.

Třetím z hlavních investičních témat jsou komodity a to ty, jejichž globální nabídka je omezená, ať už se jedná o ropu a další zdroje energie nebo kovy jako paladium a měď a produkty zemědělství typu kukuřice a obilí. Vybrané komodity jsou stále vzácnější také kvůli růstu výše zmíněných rozvíjejících se trhů – s růstem čínské poptávky po automobilech roste spotřeba kovových součástek a paliva, například.

Komodity mají v investičním portfoliu své místo z hlediska růstu, diverzifikace i pojištění proti inflaci. I u investice na komoditním trhu je však důležité její provedení. Jakkoli se například komoditní fondy (ETF) mohou jevit jako snadný klíč k proniknutí na komoditní trh, ty často neodrážejí aktuální dění na samotném trhu komodit, upozorňuje analytička a jako příklad uvádí podzim 2009, kdy cena zemního plynu vylétla prudce nahoru, zatímco některé ETF fondy realizovaly ztráty. Zajímavější může být investice do akcií firem z oblasti nerostných surovin, která se vzhledem k cyklickému charakteru trhu většinou pojí s vyšší volatilitou oproti standardnímu akciovému trhu, tu ale může vykompenzovat výnos v dlouhodobém horizontu. Akcie těžařů jsou navíc atraktivní z hlediska akvizičního potenciálu v odvětví přírodních zdrojů. Pokud vlastníte akcie komoditní společnosti, na níž má zálusk větší konkurent, můžete se dočkat velmi milé prémie. 


(Zdroj: MarketWatch, Bloomberg)


Čtěte více:

El-Erian radí, jak přežít „finanční represi“. Současná rally je zasloužená, soustřeďme se ale na trvalý fundament, říká
13.03.2012 12:42
Ekonomické prostředí, v němž žijeme, lze nazvat „finanční represí“ – F...
A je to tady: Výprodej dluhopisů. Emerging markets se mají na co těšit, říká Mobius (+ video)
20.03.2012 12:51
Minulý týden udělaly trhy vládních dluhopisů to, co někteří ekonomové ...
Přichází dlouhá éra akcií, říkají býci z Goldman Sachs. Proč jim (ne)věřit?
22.03.2012 18:31
Zatímco se množí zprávy o pokračujícím růstu výnosů amerických dluhopi...
Mobius: Nakupuji nepřiměřeně levné evropské akcie, krize nebude trvat věčně
25.04.2012 15:25
Dluhová krize v Evropě přiměla fondy z investiční skupiny Templeton Em...
Komoditní supercyklus pokračuje. Vlády nemají odvahu zastavit tištění peněz
15.05.2012 13:39
Zlato, ropa, měď a řada dalších komodit tento týden ztrácí, a prodl...
Století globální spolupráce
23.05.2012 18:10
Zatímco politické revoluce lze poměrně přesně datovat do období let 17...
Yardeni: Ropný vrchol se nekoná, je tu energetická revoluce a z USA bude čistý vývozce energií
31.05.2012 7:59
O ropném vrcholu již dnes nikdo nehovoří. Veškerá pozornost se namísto...
Australská ekonomika rychle roste, hnaná těžařským boomem. Výhled krotí ochlazování v Číně
06.06.2012 12:25
Australská ekonomika vykázala za první čtvrtletí roku rychlejší růst, ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.