Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co kdyby byla Evropa federací jako USA?

Co kdyby byla Evropa federací jako USA?

12.06.2012 17:31
Autor: Redakce, Patria.cz

Jak by vypadala ekonomická politika v eurozóně v případě, že by byla federálním státem spravovaným podobně jako USA? Při hledání odpovědi na tuto otázku budeme o eurozóně uvažovat jako o celku a posoudíme její celkovou ekonomickou situaci. Jak ukazuje následující graf, očekávaný růst v tomto roce je v eurozóně velmi nízký a drží se pod růstem potenciálním. K tomu roste nezaměstnanost, klesá průmyslová produkce i reálné mzdy.

feder1

 
I přesto, že ECB drží sazby velmi nízko, výnosy dlouhodobých vládních dluhopisů leží v eurozóně v průměru vysoko. Zatímco ve Spojených státech se tyto výnosy drží pod úrovní nominálního růstu, v eurozóně jsou vysoko nad ní, což má na růst negativní vliv. V eurozóně probíhá oddlužení domácností a firem, ve Spojených státech si ale opět půjčují. Podmínky na úvěrovém trhu jsou tam uvolněné, v eurozóně se zhoršují. Eurozóna dosahuje poměrně malého fiskálního deficitu, strukturální deficit se letos přiblíží úrovni 2,5 % HDP, ve Spojených státech to ale bude více než 6 %, jak ukazuje druhý graf.

feder2

 

Eurozóna jako celek nyní dosahuje vnějšího přebytku, Spojené státy velkého deficitu. V jejich případě nejde o důsledek vývoje exportů, ale importů, které podporuje silná domácí poptávka. Kurz eura je i přes jeho nedávné oslabení nadhodnocený asi o 15 – 20 %.

Celkově tedy můžeme říci, že na rozdíl od USA eurozóna nevykazuje žádné známky oživení. Naopak v ní dochází k roztáčení spirály deprese, kdy klesá zaměstnanost a příjmy, investice jsou slabé i přes vysokou ziskovost firem. Podobná je situace u exportů, které tíží silné euro.

Jakou politiku by tedy eurozóna uplatňovala, pokud by byla federálním státem jako USA? Zkušenost této země ukazuje, že by přišlo další kvantitativní uvolňování, tedy nákupy vládních dluhopisů centrální bankou (doposud byl podobný program v eurozóně jen velmi malý). Ve Spojených státech přitom nevedl pokles výnosů vládních dluhopisů k podpoře úvěrového financování domácností či trhu s bydlením. Pravděpodobně ale podpořil ceny aktiv, snížil zátěž, kterou sebou nesou hypotéční úvěry a pomohl i firemním investicím. ECB by tak ve federální eurozóně zřejmě ve velkém měřítku nakupovala dluhopisy zemí, u kterých se výnosy vládních dluhopisů drží velmi vysoko (Španělsko, Itálie).

Pravděpodobně by docházelo i ke zpomalení tempa snižování fiskálních deficitů. Jestliže má federální stát vnější přebytky, může dosahovat velkých fiskálních deficitů delší dobu, protože je financován domácími úsporami. Problém eurozóny ale nyní spočívá v tom, že tyto úspory již netečou ze severu na jih. Jde tedy o problém toku úspor v rámci unie, ne o problém jejich celkového nedostatku.

ECB by také neměla mít problém s politikou zaměřenou na oslabení eura. Jednotkové mzdové náklady totiž klesají a dá se tedy čekat nízká inflace. Politika ECB by tak měla zahrnovat kvantitativní uvolňování, velmi nízké sazby a výnosy dlouhodobých dluhopisů. Celkově se domníváme, že pokud by eurozóna fungovala jako federální stát, pravděpodobně by současné krizi nečelila.

(Zdroj: Natixis)


Váš názor
  • sbohem
    13.06.2012 14:06

    končím debatu. Zase tu antiami vyskakujou jak čertíci z krabičky od sirek :-)
    Jesse
  • Jesse
    13.06.2012 13:43

    Grand Canyon - Las Vegas - Mojave desert - Lake Tahoe jsme absolvovali minule. Ted pojedeme po stopach Johna Steinbecka a jeho paisanos. Monterey - Carmel - Salinas a pak na sever az do Seattle a mozna i Vancouver Island. Zalezi na pocasi a financich.
    Lucie
    • Re: Lucie
      13.06.2012 14:50

      ty bez zámečku koketuješ s ozamečkovanými a ještě je vyučuješ.....také znám krásnou cestu na Manhattanu po Madison skrz 5th Ave až na Herald Sg.Také zaleží na počasí a financích kam až vždy dojdu....ale vždy si uvědomuji, že toto pozlátko zastíra zraky těm, co si myslí že v NY a USA je eden. Těch mínusů je tam mnohem a mnohem víc a ani neviditelný vzduch to nemůže vyvážit !
      AMN
    •  
      13.06.2012 14:25

      Tenhle nekritický obdiv by tě přešel, kdyby se ti tam stal nějaký úraz vyžadující ošetření v nemocnici jako mně. Ačkoliv jsem měl tři různé pojistky (jednu dokonce od americké AIG) v normální (místními doporučené) nemocnici mě chtěli ošetřit až po úhradě v hotovosti. Na kartičku pojišovny mě ošetřili až v jakémsi podivném ústavu. Ačkoliv tam doktoři byli strašně milí a hodní, banální zlomeniny prstu mi nejdříve o 90 stupnu otocili a pak zasádrovali. Po trech tydnech v cechach se ortopedii se pri kontrole doktorka rozbrecela zlosti nad tim jak mi lekar mohl takovym zpusobem "znicit zivot". Kloub samozrejme po otoceni o 90 stupnu nefunguje a prst se nehybe. Ale kdyz si clovek po celedenni ture na parkovisti otevre plechovku piva, musi si ji strcit do pytliku od bramburku, aby nesel sedet do vezeni. Amerika je skvela ale ne lower 48.
      ..
      • to ja to mel horsi
        14.06.2012 16:01

        me tam ujel vlak obe nohy a ty blbci mi je naoperovali obracene. Pritom mi omylem urizli kus ucha a prisili na koleno. A to az potom co jsem jim dal svou kreditku i s pinem a popisem. Uz tam nikdy nejedu. To radci do afganistanu.
        lexan
    • Re: Jesse
      13.06.2012 13:45

      Tak to přeju pěkné užití !! Nádhera.
      Jesse
  • Ach i ty Pajo
    13.06.2012 12:52

    nejlip nam to vysvetlil paja. Po navsteve USA se chtel vratil za tri dny domu, protoze to mezi temi blbecky nemohl vydrzet a pak tam jel jeste 5x. To muze napsat taky jen nemyslici blbec. Opravdu borec - dekujeme za informaci. My tam letime s manzelem podruhe zase v napodzim a uz se tesime.
    Lucie
    • Re: Ach i ty Pajo
      13.06.2012 14:23

      Ano, jezdil jsem tam pracovně.Měl jsem tam i pár přednášek.Ale možná, že Jesse má pravdu a jsem opravdu nemyslící blbec.:-)Jinak děkuji všem,co se mě zastali.
      paja
    • Lucie
      13.06.2012 13:17

      Cože to psal Paja??Že osobní útoky nikomu nevydělali?Jinak pro blbce každý blbec.Inteligentní přemýšlející tvor vidí nejrůznější alternativy,kupříkladu,že tam jezdí pracovně.Jinak díky za informaci o manželovi.Předpokládám,že s nejnižšími vrstvami do styku nepřijdeš a pozlátko Tě evidentně omámilo.Nějaké problémy ,které nastávaj ína základě 2008 třeba důchodcům ve fondech jsou evidentně pod Tvé rozlišovací schopnosti.
      Velkamedvědice
      • Re: Lucie
        13.06.2012 13:35

        .....utoky nevydelali.....a ty se nauc rozlisovat mezi "i" a "y" my tam nejedeme kvuli duchodcum ale prirode jaka se u nas uz nevidi. Ver mi ze tam maji dokonce i vzduch co neni videt :-(
        Lucie
        • Lucie
          13.06.2012 13:40

          Tomu věřím.Ovšem příroda nevypovídá o situaci třeba ve zdravotnictví ani o celkové ekonomice.
          Velkamedvědice
          • Mily VM
            13.06.2012 13:47

            ty musis byt strasne nestastny clovek. S tebou si opravdu nemam co rict.
            Lucie
            • Re: Mily VM
              13.06.2012 14:03

              To už víme oba dlouho.Docela Tě chápu.Ovšem ani tak nemáš důvod jednomu z nejslušnějších lidí na chatu,Pajovi do nemyslícího blbce a a Čertice dělat držgrešli či nacistu.Popírat krizi v americe hezkou přírodou je také zvláštní.Jinak.Nikam jsem utíkat nemusel.Za komunistů jsem neměl nic,teď jsem v pohodě i jako čech.Hop hop neskáču.
              Velkamedvědice
          • Re: Lucie
            13.06.2012 13:44

            To kecáš, protože je to naopak - čistá příroda pomáhá zdraví jejich obyvatel. Sám víš, jaké nánosy exhalací má náš politický ejakulát na mozcích :-))
            Jesse
    • Re: Ach i ty Pajo
      13.06.2012 13:08

      Kam letíte, zase na západní pobřeží? Mě strašně láká ještě jednou Arizona a Grand Canyon... to je pohádka ráje :-)
      Jesse
  • kdyby byly ......
    12.06.2012 21:38

    tady se zase mluvi - kdyby bylo nebylo - jako v pohadkach. Kdyby se v USA vyskytl jeden ze statu, ktery by operoval jako v EU je CR, kde si politici bez trestne rozkradou penize urcene na projekty pro lidi, tak by tito zlodeji sedeli uz vsichni v lochu a jimi nakradene penize by byly opet vraceny a pouzity na puvodne urcene projekty. Proto je uplne zbytecne se takovymi otazkami zabyvat. Jen blbec muze porovnavat mentalitu lidi zeme, kde vladne svoboda a demokracie jiz cela staleti se zemi kde vladli neschopni komuniste, kteri vsechno zhuntovali a rozkradli.
    kotik
    • Re: kdyby byly ......
      13.06.2012 8:16

      Je naivné myslieť si že kradne sa len v ČR alebo SR. Kradne sa aj v USA inak by Amíci neboli tam, kde sú. V kríze. Tak isto poznajú USA politici kamarátske vzťahy ako Tí naši. USA má veľké problémy a stále ich nabaľuje. EU ako federácia by mala len jednu výhodu /aj keď nie nepodstatnú/. Nemuseli by sme chovať vlastné parlamenty a bruselský k tomu, ale by sme chovali len bruselský. Možno by nás to vyšlo menej. Inak by to fungovalo možno tak, že to čo by nechceli na západe by presunuli na východ. No a centralizovalo by sa na západe.
      čertica
      • Certice
        13.06.2012 9:00

        pochopitelne se najdou zlodeji vsude na svete i v USA, ale kdyz se najdou tak jdou do lochu a prijdou o ty nakradene penize. Ale kde jinde na svete pracuje "poslanec" z vezeni a jeste pobira plat a penize za cestovani, ubytovani a reprezentaci. Kde jinde je zubar ministrem kultury a kdyz chyti zlodeje v radu miliard tak ho jen presunou na jeste lukrativnejsi post ala poslanec Kot, kde muze krast jeste vic. Navic se jeste zde najdou lide, kteri hned zacnou poukazovat jak je to jinde horsi - pozustatek komunisticke ery, kde jsme byli na nejvyssi zivotni urovni a Rusove byli nas vzor. Kdyz nevis o cem mluvis, certice, tak radeji mlc a zajed se podivat v jake krizi ti Amici jsou. Stale nejvyspelejsi ekonomie sveta a stale rostouci, zatimco se to jinde pekne sere. Staci se podivat na hodnotu U$ a rublu. Copak jste lidi tak slepi nebo jen blbi ?
        sushisan
        • sushisan, chce to klid :-)
          13.06.2012 9:13

          Tady je antiamerikanizmus zažraný a neodstranitelný hlavně v myšlení lidí. Politiky to nic nestojí a mohou dál spolehlivě vlastnímu obyvatelstvu vymývat mozky Leninským učením, Goebbelsovskou propagandou a současným vykřikováním hesel o potřebě více evropanství :-)) Co na tom, že nikdo z nich neumí počítat a produktivně myslet? Základy "lepšího evropanství" to přece nepotřebují :-)))
          Jesse
      • čertiva, nevystrájaj :-)
        13.06.2012 8:36

        Federace Evropy je katastrofální zhovadilost !! Už dnes nefunguje v EU skoro NIC, čo si slepá dievčico? Opravdu si umíš představit volby, koho budeš volit na druhém konci kontinentu? Fakt nechápeš, že se z takového modelu brzo stane německofrancouzský superstát? Nesmyslné dosavadní umělé a politické sjednocování Evropy už přineslo miliardové škody národním státům. Přibývají další. Každý nový krok k záchraně stojí nesmírné dluhy. Připitomělí idealisté a ideologové z řad marxistů a ukřivděných fašistů včetně komplet celé socialistické internacionály umí rozhodovat jen od řečnického pultu, ale mozek v souvislosti s ekonomickým uvažováním mají prázdný, což u vyvoilávačů hesel není nic nového. A když zahrabali Evropu do neřešitelných problémů, tak to má federace zachránit? Boha jeho, vzpamatuj se :-))
        Jesse
        • Re: čertiva, nevystrájaj :-)
          13.06.2012 21:24

          ....no vida, umíš napsat i něco, co bych podepsal.....ale bojím se,že bude muset dojít ještě k mnoha hrůzám, aby si nesmyslnost této zvrhlosti jménem eu uvědomili tzv. hybatelé /abych použil výrazu jedné všeobecně oblíbené dámy/......myslím, že to bude ještě hodně drahé a moc bolet.
          keris
        • Re: čertiva, nevystrájaj :-)
          13.06.2012 8:52

          Jesse opět +1 Kotik - demokracie v USA? probuď se ...
          maart
          •  
            13.06.2012 9:50

            MarttVelmi zvláštní.Jesseho chválíš,že považuje demokredcii v USA za nezpochybnitelnou a přesně za to samé Kotíkovi nadáváš.Schizofrenie nebo jak??
            Velkamedvědice
            • VM
              13.06.2012 9:58

              Mám pocit, že mě nechválil, protože mě vzkázal, abych se probudil... co za značku chlemtáš po ránu?:-)))
              Jesse
          •  
            13.06.2012 8:59

            Bavíme se o Evropě, což to nechápeš?
            Jesse
            • Jesse
              13.06.2012 10:00

              Dostal si známku plus jedna,nebo ne??
              Velkamedvědice
              • Re: Jesse
                13.06.2012 10:01

                Aha, tak je to správně :-))
                Jesse
                • Celoevropská Unie
                  13.06.2012 10:17

                  Pokud se mohu přidat, tak já bych do USA nešel ani náhodou.Byl jsem tam asi 6 x a po třech dnech jsem chtěl jet domů.Národ dospělých blbečků s mentalitou patnáctiletých puberťáků, neuvěřitelné sebevědomí atd.A jejich historie - to je Buffalo Bil!Tento národ způsobil celosvětovou krizi svou nenažraností a jejich jediná záchrana je rezervní měna a neomezený tisk peněz.Celoevropská Unie?Nevím.Položme si jinou otázku.Jak z toho ven za co nejmenších bolestí a ztrát?
                  paja
                  • Paja
                    13.06.2012 10:25

                    o))To sis dovolil moc.Někteří Tě sežerou...
                    Velkamedvědice
                    • Re: Paja
                      13.06.2012 10:27

                      Osobní útoky ještě nikomu nic nevydělaly:-)))))
                      paja
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m