Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Blanchard: Lotyšská poučení pro eurozónu

Blanchard: Lotyšská poučení pro eurozónu

18.06.2012 7:58
Autor: Redakce, Patria.cz

V roce 2008 bylo Lotyšsko považováno za typický příklad země, kde se boom změnil v úpadek. Mezi lety 2005 a 2007 dosahoval růst produktu v průměru 10 % ročně, deficit běžného účtu vzrostl na více než 20 % HDP. Na počátku roku 2008 boom skončil, produkt klesl o 10 %, fiskální deficity prudce rostly, kapitál opouštěl zemi a rezervy rychle klesaly. Léčba se zdála být jasná: Prudké oslabení nominálního kurzu a postupná fiskální konsolidace. Vláda ale chtěla udržet pevný kurz, částečným důvodem byl její závazek vstupu do eurozóny, vedle toho bylo 90 % úvěrů v eurech a panovaly obavy z rozvahového efektu.

Mnozí se však domnívali, že náklady s udržením pevného kurzu vyústí v pohromu či minimálně v dlouhodobý a bolestivý proces, který bude nakonec stejně ukončen oslabením kurzu. Tento názor jsem zastával i já. Odhodlání vlády a jejích evropských partnerů ale bylo silné a dnes dosahuje Lotyšsko jednoho z nejvyšších růstů v Evropě; kurz je stále pevný a rozpočtová bilance se spolu s bilancí běžného účtu nachází blízko rovnováhy. Nutné změny proběhly na základě prvotního prudkého poklesu produktu, po kterém následovalo zvýšení konkurenceschopnosti poklesem mezd a následně i růstem produktivity. Růst byl nejprve obnoven poptávkou ze zahraničí, nyní ale nabírá na významu poptávka domácí. A pokud v Evropě nepřijde kolaps, růst by měl pokračovat i nadále.

Je výše popsaný vývoj úspěchem? Ekonomické a sociální náklady tohoto procesu byly vysoké. Produkt se v roce 2009 propadl o 19 % a momentálně se nalézá stále 15 % pod vrcholem dosaženým v roce 2007. Nezaměstnanost vzrostla na více než 20 % a nyní se drží na 16 %. Byla jiná alternativa? Pravdou je, že se to nikdy nedozvíme. Je ale jasné, že i při pevném kurzu se dnes zdá pravděpodobné, že bude dosaženo úspěchu i přesto, že se nám to zpočátku zdálo téměř nemožné. Za hlavní příčiny úspěchu můžeme považovat následující:

Před propadem panoval silný boom, takže lidé částečně chápali, že pokles ekonomiky představuje návrat k normálu, který koriguje výstřelky minulosti. Fiskální konsolidace měla podporu společnosti, která byla připravena snášet bolestivé důsledky. Roli zde pravděpodobně hrála i zkušenost s přechodem z centrálního plánování na tržní ekonomiku z 90. let. Mzdy byly flexibilní, tedy alespoň relativně k evropským standardům. Celý proces odstartoval dramatický pokles mezd ve státním sektoru, který spolu s vysokou nezaměstnaností tlačil i na pokles mezd v sektoru soukromém. Tyto mzdy ale klesly mnohem méně a musíme doufat, že konkurenceschopnost bude nadále zlepšovat rostoucí produktivita. Potenciál je v tomto ohledu stále vysoký.

Lotyšsko je malou otevřenou ekonomikou, takže zvýšená konkurenceschopnost má silný vliv na exporty i importy. Na počátku procesu změn byl veřejný dluh velmi nízko – dosahoval méně než 10 % HDP. I nyní je menší než 40 % HDP. To víceméně eliminovalo obavy investorů z defaultu a země se tak mohla rychle vrátit na finanční trhy. Její finanční systém je navíc tvořen zahraničními bankami s poměrně přátelským chováním. Banky jsou většinou švédské a jejich postup byl takový, že zvýšily svůj kapitál a nerušily úvěrové linky. Nejsem si však jistý tím, jakou roli ve snaze o snížení fiskálních deficitů hrála velká rychlost. Roli může hrát také únava z utahování a proto může být lepší nejdříve provést bolestivější snížení vládních výdajů a ponechat si zvýšení daní, které bývá méně bolestivé, jako rezervu.

Pokud výše uvedený seznam vystihuje hlavní faktory stojící za úspěchem, musíme se ptát, nakolik je možné ho zopakovat i na periferii eurozóny. Tamní země sice nemusí projít tak velkou změnou, ale jejich ekonomiky zase nejsou tak otevřené a jsou větší. Mají menší potenciál pro zvýšení produktivity a mnohem vyšší dluh. Rozhodně bychom si neměli myslet, že jejich reformy nebudou bolestivé a složité. V tomto smyslu tu jsou zejména velmi silné argumenty pro sociální dohodu a rychlejší pokles mezd a cen, než jaký zprostředkuje trh.

Uvedené je výtahem z „Lessons from Latvia“, autorem je Olivier Blanchard.

(Zdroj: EconoMonitor)


Váš názor
  • Společenský konsensus a zkušenost se socialismem
    18.06.2012 8:24

    Proveditelnost stejného postupu v GR, PT, ES nebo IT je významně omezena společenskou situací. Nikdo se v těchto zemích nechce namáhat, omezovat, nikdo nevěří fungování daňové správy a státu vůbec a všichni si za posledních 70 let zvykli an to, že vššchno dostanou.
    Pracovitý Prosecký
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.