Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: Zotavení KIT digital (+35 %), nula a nová báze pro index PX

Týden na pražské burze: Zotavení KIT digital (+35 %), nula a nová báze pro index PX

15.06.2012 18:21
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Právě uplynulý týden byl i na domácím akciovém trhu ve svém úvodu ovlivněn příslibem pomoci Španělsku eurozónou až do výše 100 miliard eur, na svém konci pak rebalancí indexu PX (dochází také na novou bázi regionálního CECE) a vyčkáváním výsledku nedělních parlamentních voleb v Řecku. Hned z kraje byl také týden zatížen dalších snižováním ratingů Španělska a Kypru na a pod hranu investičního pásma, návazně také bank. Ty mají rozhodnout o potvrzení závazků vůči EU a MMF v případě vítězství proevropsky laděných stran či jejich pravděpodobném vypovězení a snaze o kompletní přejednání pomoci v případě uspění ultralevicové strany SYRIZA. Jednoznačným vítězem týdne je se ziskem 35,54 % technologický KIT digital. Titul výrazně posiluje početní zastoupení v PX , ovšem kvůli předchozímu poklesu hodnoty. Podíly ve společnosti navyšují noví investoři a to i ti, kteří dříve kritizovali vedení firmy. KIT digital oznámila, že brzy chce informovat o posunu ve vývoji jednání o převzetí.


S bezmála 3% ziskem končí týden akcie KB, 2% akcie NWR. Polepšili si také VIG a Erste. Na opačném konci spadového pole jsou akcie Orco s -4,9 % a 66 a Fortuna s -4,7 % 90 . 3 % ztratily v týdnu akcie ČEZ.

Vítězové a poražení pražské burzy v tomto týdnu:
Růsty % změna Závěr Poklesy % změna Závěr
KITD 35,54 82,00 Orco -4,89 66,20
KB 2,83 3455,00 Fortuna -4,66 90,10
NWR 1,96 104,00 ČEZ -2,95 723,00
VIG 1,69 746,00 Telefónica CR -1,71 374,00
Erste 0,79 368,10 CETV -0,97 112,10
Unipetrol -0,64 169,50
Pegas -0,48 418,00
AAA Auto -0,44 18,00
PM ČR -0,43 11250,00

 

Pondělí 11. 6. - Pražská burza vstoupila do nového týdne v náladě krátkodobého oddechnutí po víkendovém schválení finanční pomoci na rekapitalizaci bank ve Španělsku do přislíbeného objemu 100 miliard eur. Španělský ministr hospodářství Luis de Guindos v sobotu oznámil, že země požádá eurozónu o finanční pomoc pro svůj bankovní sektor, rozsah žádosti ale bude upřesněn až po obdržení auditů bank, který se očekává do konce června. Pomoc by měla umožnit odkrytí reálného objemu špatných aktiv španělského bankovního sektoru a jeho skutečné pročištění. V průběhu dne ale lokální index ranní zisky přetočil do závěrečné 0,7% ztráty. Propadli především bankovní zástupci v čele s Erste. Obchodní ředitel skupiny ČEZ Alan Svoboda v rozhovoru pro Patria.cz uvedl, že lze stanovit jasné limity pro to, kam až mohou klesat ceny elektřiny. Zároveň apeloval na obnovení funkčnosti evropské trhu s emisemi, který podle něho nyní nemotivuje k efektivnímu řízení emisí a navíc se „kanibalizuje“ se systémem přímé podpory obnovitelných zdrojů energie. ČEZ podle Svobody očekává, že spotřeba elektřiny i plynu v dlouhodobém horizontu v ČR dále viditelně poroste. Prodej plynu a elektřiny koncovým zákazníkům Svoboda označil, za zajímavý zdroj marže pro ČEZ, zejména proto, že na sebe neváže žádné významné kapitálové investice. Dodal, že firma očekává, že se časem může příspěvek do marže z prodeje plynu blížit příspěvku z prodeje elektřiny.

Polský deník Parkiet zopakoval, že se těžební společnost NWR rozhodla omezit letošní investice na polský důlní projekt Debiensko ze 40 až 50 milionů eur na 5 milionů eur. Tuto informaci sdělila sama společnost již spolu s výsledky za první čtvrtletí letošního roku s tím, že jde o důsledek neočekávaných technických komplikací, které si vyžádají přezkoumání a zpozdí přípravné práce celého projektu. Parkiet bez udání zdroje a dalších podrobností dodal, že si NWR hledá polského partnera na reaktivaci tohoto uhelného dolu.

Analytici Erste Bank snížili doporučení na titulu z dosavadního „koupit“ na „držet“ a cílovou cenu zásadně z dosavadních 15 USD na 6,1 USD/akcie. Erste věří budoucnosti CETV díky její pozici na mediálních trzích v regionu CEE, ale v rámci řešení dluhů společnosti, se kterými výrazně pomůže majoritní akcionář Time Warner a také Ronald Lauder, očekává masívní ředící efekt pro stávající akcionáře.

Seth W. Hamot, který již na konci dubna vyjádřil pochyby nad tehdejším vedením společnosti KIT digital, do konce května navýšil svůj (přímý i nepřímý) podíl o více než jeden procentní bod na 6,1 procenta.

Úterý 12. 6.PX ztratil 0,7 % za nízké aktivity. CETV získá v rámci zpětného odkupu dluhopisy splatné v roce 2014 asi za 71 mil. USD, a to pod nominální cenou. Již dříve vydala S&P varování, že pokud dojde k realizaci odkupu pod nominální cenou, pravděpodobně sníží dlouhodobý rating společnosti na selektivní default a u dotčených dluhopisů potom přímo na default. CETV nevyužila celých 300 mil. USD nabídnutých koncernem Time Warner pro tyto účely, a nebude proto muset tolik ředit dalšími emisemi pro získání kapitálu pro splacení půjček. Titul v Praze vylétl až o 11 %, zakončil se ziskem 5 % při ceně 112,9 . Rekordní růst o více jak 18 % předvedl KIT digital zakončil v aukci na 74,5 . Britský veřejnoprávní televizní kanál Channel 4 je mezi nominovanými na ceny za inovaci na IBC2012, a to za aplikaci vyvinutou KIT digital.

Středa 13. 6. - Erste Bank svitla naděje na menší náklady zvláštního zdanění bank, které před dvěma roky Maďarsko. Premiér Viktor Orbán se nechal slyšet, že výnos nově zavedeného zdanění finančních transakcí umožní zrušení bankovní daně. Polský ministr státního pokladu Mikolaj Budzanowski označil za zajímavou možnost, že by polská uhelná společnost Jastrzebska Spólka Weglowa (JSW) převzala od české NWR její naleziště uhlí v Polsku. JSW je největším producentem koksovatelného uhlí v Evropské unii a již na začátku roku se spekulovalo o tom, že probíhají jednání, v důsledku kterých by JSW mohla NWR převzít, a dále tak posílit svou pozici na trhu. KIT digital i pro regulátora potvrdila, že dříve diskutovaná jednání o převzetí dále probíhají bez konkrétního rozhodnutí. Očekává, že bude schopna oznámit posun v jednáních v blízké budoucnosti. KITD minulý týden obdržel od několika svých akcionářů čtveřici navrhovaných kandidátů do představenstva, které nyní zvažuje.

Analytici Komerční banky revidovali cílovou cenu tabákového koncernu Philip Morris ČR o 2 procenta níže na 12200 , při ponechaném doporučení „držet“ tak titulu zůstává zhruba 9,5% růstový potenciál. KB očekává pro letošek (výplata 2013) nezměněnou dividendu 920 a to, že hotovost PM ČR zůstane do roku 2022 nad 3,5 mld. . Oceňuje akcii jako jednu z nejméně volatilních na pražské burze s atraktivním 7,5% dividendovým výnosem. Mateřský Philip Morris International oznámil nový plán zpětného odkupu akcií v rozsahu 18 mld. USD během tří let, což odpovídá osmině tržní kapitalizace firmy. PMI také potvrdila kvartální dividendu 0,77 USD/akcie.

Čtvrtek 14. 6. - MfD se věnovala tématu boje o české elektrárny a dodávky uhlí mezi ČEZ, Czech Coal a EPH. Poznamenává, že současný stop na dodávky uhlí Czech Coal do Eletráren Opatovice je jen součástí tohoto boje. Spekuluje, že finišující jednání EK o možné pokutě ČEZu za minulé omezování konkurence na tuzemském trhu by mohlo vyústit místo pokuty v dohodu na prodeji některé z elektráren. ČEZ již oznámil úvahu prodat Chvaletice a Počerady, druhé jmenované by byly pokladem pro Czech Coal, na úpatí jehož dolu stojí.

Vlastníci České rafinerské, včetně společnosti Unipetrol, se pustili do cenové bitvy se státem kvůli poplatkům. Státní podnik MERO jim za přepravu v ropovodech Družba a IKL z německého Ingolstadtu účtuje sumu, která je nad průměrem podobných poplatků v Evropě. Tlačí na stát, aby v nové smlouvě, která se nyní finišuje, šly poplatky níže.

ČTÚ zahájí aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě v polovině července, což je zhruba o tři týdny později, než původně plánoval. Vypořádáním připomínek zájemců k podmínkám se má ještě zabývat vláda, uvedl dnes ČTÚ. Připomínky se mimo jiné týkaly příliš vysoké vyvolávací ceny, povinnosti poskytovat novému hráči národní roaming, možnosti vyhradit novému operátorovi část nejlukrativnějších kmitočtů v pásmu 800 MHz nebo povinnosti pokrývat rychlostní silnice a železniční tahy.

Z části nepříznivé je pro mediální společnost CETV snížení cílové ceny od JPMorgan na 12,5 USD (253 Kč) z 30 USD (605 Kč) při zachování doporučení na stupni "neutral", cílová cena je ale stále o více jak 100 % nad aktuální obchodní hladinou. Novou informací od KIT digital bylo, že K. Peter Heiland a jím ovládaná společnost JEC Capital Partners navýšily k 8. červnu podíl nad 5% hladinu až na 8,0 procenta a písemně KITD požádaly o personální změny ve vedení.

Pátek 15. 6. – Závěr týdne přinesl indexu PX zisk a spolu s regionálním CECE rebalanci vah. Řádná valná hromada společnosti Pegas Nonwovens schválila výplatu dividendy 1,05 EUR na akcii. Rozhodný den pro vznik nároku na dividendu byl stanoven na 19. října 2012 a den výplaty dividendy na 30. října 2012. Na pozici finančního ředitele společnosti Telefónica Czech Republic nastupuje od 1. srpna letošního roku David Melcon. Dosavadní finanční ředitel Jesús Pérez de Uriguen k témuž datu přechází do společnosti Telefónica Europe, kde bude zastávat pozici ředitele financí a controllingu.

Společnost CET 21, která vlastní televizi Nova, bude moci svůj připravovaný kanál fanda vysílat i přes satelit. RRTV jí k tomu udělila licenci. S vysíláním přes pozemní vysílače a v kabelové televizi rada souhlasila již dříve. Rada firmě zároveň udělila licenci k novému zpravodajskému programu NOVA NEWS, který má být šířený po internetu.

Na závěru obchodování došlo k finálním úpravám vah jednotlivých titulů v indexu PX a rovněž v rámci středoevropského CECE. V rámci pražského indexu PX si z pohledu celkového počtu akcií zastoupených v indexu polepší pouze Erste Bank, ale pohorší si ČEZ. Z menších kapitalizací čeká 38% nárůst počtu akcií z důvodu propadu ceny KIT digital. Rebalance regionálního indexu CECE potom z pohledu počtu akcií negativně dolehne nejvíce na CETV a mírněji na ČEZ, zatímco Erste Bank si zastoupením v indexu polepší. 

Nová báze indexu PX a nová báze indexu CECE

Přehled zpráv k tuzemským akciovým titulům naleznete v sekci Akcie ČR.


Čtěte více:

Španělsko požádá o finanční pomoc po auditech bank. Eurozóna nabízí 100 miliard eur
11.06.2012 8:21
Španělský ministr hospodářství Luis de Guindos v sobotu oznámil, že ze...
Velká pomoc Španělsku, velká neznámá: Co teď čeká chřadnoucí Itálii?
11.06.2012 12:30
Italská ekonomika se zmítá v recesi s šířící se dluhovou krizí třetí k...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m