Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
USA a Velká Británie pořádají hon na loď s ruskými zbraněmi pro Sýrii. Zvažují sankce proti zbrojovkám. Kreml slibuje protiopatření

USA a Velká Británie pořádají hon na loď s ruskými zbraněmi pro Sýrii. Zvažují sankce proti zbrojovkám. Kreml slibuje protiopatření

20.06.2012 12:29
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Spojené státy a Velká Británie se pokouší zabránit ruské nákladní lodi Alaed v doplutí do syrského přístavu Tartus. Alaed převáží citlivý náklad - bojové vrtulníky Mi-25 a možná zásoby dalšího zbrojního materiálu, které syrský prezident Bašár Assad a jemu věrné armádní jednotky nasazují v bojích s opozičními silami. Těm zase materiálně a finančně pomáhá Turecko, Saudská Arábie, Katar a Spojené státy.

Přepravní loď Alaed má namířeno do Sýrie s nákladem vrtulníků, které v květnu tajně vyzvedla u syrských břehů a dovezla do Ruska na opravy. Tajně proto, že lodní deník žádnou informaci o zastávce v syrských přístavech za květen neuvádí. Podle amerických tajných služeb loď také veze dělostřelecké granáty a další munici. Vše pro syrskou armádu. Informovaný zdroj z ruských zbrojovek deníku Kommersant sdělil, že na palubě Alaed se vrtulníky Mi-25 skutečně nachází a že ruská strana jen plní servisní povinnosti vyplývající z uzavřených kontraktů. Patrony a granáty prý ale loď nepřeváží.

Na zatím poslední cestu se Alaed, už s opravenými vrtulníky, vydal 8. června z Petrohradu, přičemž o dva dny později na chvíli zakotvil v přístavu Baltijsk v Kaliningradu, kde se nachází ruská vojenská základna. Oficiální konečnou destinací měl být sibiřský přístav Vladivostok. Jenže plavba Alaedu se u západoevropských břehů zkomplikovala poté, co jí britská pojišťovna Standard Club v pondělí stornovala pojistku. Převážením zbraní prý loď porušila „interní pravidla klubu“. Stalo se tak po předchozím upozornění na možné nezákonné jednání, nikoli na přímý příkaz britské vlády, uvedla v prohlášení pojišťovna.

Podle agentury DPA se loď po zrušení pojišťovacího kontraktu nacházela v nizozemských vodách, kde se ji pokusily zastavit místní úřady. Plavidlo proto změnilo kurz a vplulo do britských vod; asi 80 kilometrů od severních břehů Skotska se otočilo a zamířilo zpátky do Ruska. To se stalo včera. Vlastníkem lodi je ruská společnost Femco registrovaná na Sachalinu. Krom Aleadu přišla o pojistku všech svých dalších lodí.

List Daily Telegraph uvádí, že na podezřelý náklad pojišťovnu Standard Club upozornily britské tajné služby s tím, že loď porušuje zbrojní embargo uvalené na Sýrii Evropskou unií. O skutečnosti, že britská pojišťovna napomáhá porušování embarga, Brity minulý týden informovala americká vláda.

Všeobecně se nyní spekuluje, že bez pojištění loď nebude schopna pokračovat v plavbě, jelikož jí zrušené garance proti srážce s jiným plavidlem či najetí na mělčinu nedovolují vplout do mezinárodních přístavů. Podle ruských odborníků na námořní přepravu však absence pojistky není tak závažnou překážkou, aby zbraně nemohly být doručeny. EU sice může uvalovat embarga, jak se jí zlíbí, ale Rusko jimi vázáno není a dodávkami vojenského materiálu uznané syrské vládě mezinárodní právo neporušuje.

Spor o zbraně živící syrskou občanskou válku se vyostřil minulý týden, když americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová Rusko obvinila, že syrskému režimu dodává útočně zbraně, které jsou nasazovány v bojích proti opozici. Moskva přiznala, že syrské armádě pomáhá s opravou bojových vrtulníků, obvinění z dodávek nových ruských vrtulníků do Sýrie ale popřela s tím, že zakázky pro Sýrii jsou omezeny na obrannou technologii. "Žádná nová dodávka ruských bojových vrtulníků pro Sýrii neexistuje," uvedlo ruské ministerstvo zahraničí před několika dny v prohlášení.

Do americko-ruské roztržky se poté vložila Velká Británie, jejíž ministr zahraničí William Hague dal svému ruskému protějšku Sergeji Lavrovovi "jasně najevo, že dodávky veškerého vojenského vybavení musí přestat."

Zdroje Kommersantu blízké americké vládě uvádějí, že Washington se nyní snaží urychleně vypracovat komplex opatření, která by mohla Rusko přinutit export zbraní do Sýrie úplně zastavit. Z mezinárodně-právního hlediska sice Rusko žádné normy neporušuje, avšak Bílý dům to prý od hledání účinných pák proti Kremlu neodradí. Jednou ze zvažovaných možností je zavedení sankcí proti ruským zbrojařským koncernům. Souhlas by zcela určitě vyslovil Senát ovládaný protirusky naladěnými republikány. A ministerstvo zahraniční zkoumá možnosti, jak americkým bankám zakázat styk s ruskými zbrojovkami.

Schválení sankcí by podle zdroje z ruské prezidentské administrativy vedlo k razantnímu ochlazení americko-ruských vztahů. Obě země v posledních letech začaly spolupracovat ve vojenské oblasti. Rusko se například chystá podepsat kontrakt na dodávku vrtulníků Mi-17 do Afghánistánu. „Jakýkoliv pokus o provokaci povede nevyhnutelně k protiopatřením ze strany Ruska,“ vzkázal kremelský úředník přes Kommersant.

Sýrie je jedním z hlavních zákazníků ruských zbrojařských firem. Podle smlouvy z roku 2007 měly být Damašku dodány pobřežní raketové systémy Bastion s křídlatými protilodními střelami Jachont a dále rakety země-vzduch typu Buk. Podle vedení Rosoboronexportu, monopolního vývozce ruských zbraní, se vesměs jedná o systémy protivzdušné obrany, které nelze použít proti povstalcům. Rusko a Čína v Radě bezpečnosti OSN dvakrát vetovaly rezoluci odsuzující syrskou vládu za útoky proti civilnímu obyvatelstvu. Podle Moskvy a Pekingu byly navržené rezoluce příliš vstřícné vůči opozici.

Spojené státy v pátek přiznaly, že syrským opozičním aktivistům poskytují nevojenskou asistenci, zejména komunikační zařízení - satelitní telefony s GPS a software umožňující zatajit totožnost uživatele na internetu. Podle mluvčí amerického ministerstva zahraničí je pomoc součástí celosvětového programu, v jehož rámci bylo od roku 2008 vydáno 76 mil. USD; letos je na program vyčleněno 25 mil. USD. Časopis Time minulý týden informoval, že Američané povstalcům poskytují trénink v zacházení s mediálními technologiemi a dotují syrské disidenty. Podobnou pomoc nabídla v pátek Francie.

Největším patronem sil usilujících o svržení Bašára Assada je v současnosti Turecko. Podle korespondenta deníku The Telegraph, který se vydal do jihoturecké provincie Hatay, povstalci už několik týdnů od turecké armády dostávají lehké zbraně typu samopalů AK-47, protitankové střely a profesionální výcvik v Istanbulu. Nákupy financuje Katar, Saúdská Arábie a zámožné rodiny s kontakty na syrskou odnož Muslimského bratrstva. Podle listu Washington Post toky zbraní koordinují Spojené státy.

(Maritime Bulletin, RIA Novosti, ČTK, Kommersant)


Váš názor
  • Krylovi
    20.06.2012 16:59

    Karle,my nerejeme rypákem zemi,protože musíme.Je mi jasné,jak Ti je z těch pazderků a ostatních sráču,co lezou do prdele okupantům z Kgb.Promiň.
    Velkamedvědice
  • Raději vidím Američana zvracet, než Rusa tančit.
    20.06.2012 16:11

    Tak asi tak.
    Varel Buffet
  • Putin je v koncích
    20.06.2012 12:57

    Cena ropy mu padá a tak se snaží, aby případný válečný konflikt cenu zase vyhnal UP. Jinak moc za ropu neutrží a to mu nehraje do karet. Musí financovat zbrojní projekty... Kolikrát už to tu bylo. Nejlepší způsob nápravy je bič a poslat např. nějakého druhého "Little boy" na Kreml a bude zas 50 let klid :-))
    Jesse
    • Re: Putin je v koncích
      20.06.2012 16:11

      Pro ujasnění kdo je agresor a kdo vyjednavatel bych sem tam zabloudil např. na dnešní www.zvedavec.cz nebo www.vlastnihlavou.cz a pak se můžete nechat zase vláčet "mainstrímem". Přeji Vám více kritického myšlení a více samovzdělávání. A pro pochopení, jak to s námi myslí ten zkorumpovaný kasínový židovský ekonomický model Západu, doporučuji znovu přehrát např. snímek Inside Job a nebo Zero - třeba ne www.zlo.cz. Taky pro pochopení dnešního světa doporučuji knihu Vzpoura deprivantů od Dr.Koukolíka nebo jeho přednášku na You Tube. Přeji pokud možno pěkný den... zas tak hodně jich už nemusí být..... Stanislav Svoboda
      mr.freedom
      • rasistovi
        20.06.2012 17:13

        Vam poděkování a vřelá objetí, za provokování a střelbu do dětí, a naše domovy ať jsou Vaším domovem,svědkem jsou hřbitovy páchnoucí olovem!Nikakda nězabuděm bratia zachvatčiky!
        Velkamedvědice
      • Re: Putin je v koncích
        20.06.2012 16:38

        No, pravda je, že na ty stránky chodím číst moudra a konspiracích, ale raději opravdu přemýšlím vlastní hlavou :-) Jestli špatně, to je můj problém, ale tak nějak jsem si za roky udělal obrázek o tom, kdo jaký je. Naposledy bylo Rusko dobré ještě za Cara. Nemusím ani hltat mainstream, aby se mi nedonesly "skvělé" zásahy sovětskoputinovského gestapa proti desetitisícům lidí, toužících po demokracii, protestujících proti zvůli Kremlu... atd... i to poslední zatčení dívčí kapely, jakoby to byli sabotéři a teroristé, kterým hrozí 7 let v gulagu. To byla poslední kapka. Opakuji, čím dál víc na východ, tím víc špíny a marasmu, politické tuposti a bezohlednosti.
        Jesse
      • taky bych doporučil knihu
        20.06.2012 16:34

        a sice od George Orwella - Animal farm. To si počteš a s jakým předstihem věděl co mnohým nedochází dodnes.
        Herrding
        • Re: taky bych doporučil knihu
          20.06.2012 16:43

          Není ani tak podstatné, co se kde píše, ale jakému "moudru" člověk propadne do otroctví a nebo získá vlastní rozum, nezatížený ideologií. Myslící a svobodní lidé jsou každému režimu nebezpeční. A teď si vem, v jakém režimu těch svobodných lidí žije nejvíc a těší se ze života. Čím to je, že lidé v Rusku jsou většinou nasraní a pronásledovaní? Opravdu to mám srovnávat s USA? Jak žije národ, takový má politický systém a takovou má taky armádu. Tečka.
          Jesse
    • Re: Putin je v koncích
      20.06.2012 14:18

      Nízkou cenu ropy nepotřebuje ani tak Purin jako Obama. Pokud cena benzinu v USA přeleze 4 US/galon jsou amici v haji a Obama taky. Už loni se spekulovalo o tom, že cena benzinu v USA musi jit pred volbami dolu a Saudové tomu pomáhají. Nízká cena ropy hraji spíše do karet Putinovi, který by raději v bílem domě viděl Obamu jak Romneye.
      JardaFarda
    • Re: Putin je v koncích
      20.06.2012 13:55

      Jenom zaslepeně nadáváte na rusy. Amíci celý svět jen rozdrbou viz irák, Afhanistán, Egypt, Libie atd. Zůstane po nich jen anarchie, vydrancované zdroje a bída a utrpení lidí. A navíc státy ovládnou radikální muslimové. Tak mi teď řekněte co je na tom pozitivního.
      Jim
      • zaslepene nadavani na rusi
        20.06.2012 15:00

        mas pravdu ale to zdejsim amiko lezcum nevysvetlis. Nemusime ani tak daleko jako je iran nasi lide si uz nepamatuji jak nam to tady rozdrbali ty amici a jak rozestvali cechy kdyz nas chteli okupovat a stavet u nas ty svoje expanzivicke zakladny. Tady ve stredni evrope. Ha ha. Nastesti jim to Putin zatrhl, kdyz jim pohrozil ze na ne namiri svoje atomorakety. To je jedine co na ne plati, tak se na ne musi a ne se s nima parat.
        pazderka
        • Re: zaslepene nadavani na rusi
          20.06.2012 15:13

          Je mi záhadou, jak se někdo tak blbej jako ty moh naučit psát (i když bez diakritiky a s hrubkama).
          ..
          • diakrityka
            20.06.2012 16:09

            ja za to nemuzu ze nemas zadnou fantaziji a potrebujes ke psani hacky a carky. To taky musel vymyslet nejaky blbec, protoze s ebez nich obejde cely svet. to jen my musime mit zase neco extra. Zkuz to si napsat neco do svy emilovy adresy s hackama nebo carkama - jsou uplne zbytecne a jeste zdrzujou. Dyt je njemaji ani rusi a sjou to taky slovani.
            pazderka
          • dzordziku
            20.06.2012 15:34

            me vynech to si zacal jim-boy tak na toho se obrat. Ja jenom vijadril muj nazor. Myslis si ze jen ty tvoje nazory sou ty orchovej. Hi Hi Hi
            Pazderka
            • Re: dzordziku
              20.06.2012 15:40

              Já též vyjadřuji pouze své názory, cizí názory zde v žádném případě nikdy nepíši.
              ..
      •  
        20.06.2012 14:19

        V afganistanu byl do příchodu američanů příkladný pořádek a vládli tam katolíci ne?
        ..
  • rusove se snaží
    20.06.2012 12:52

    Když padají ceny ropy která je to jediné co rusové mají a co je drží nad vodou tak musí prodávat svůj produkt číslo 2 - zbraně. A to zločinci jakým je Asad, o kterém ví už celý svět co je to za dobromila.
    Zasekal
    • Re: rusove se snaží
      20.06.2012 13:55

      no panové jste oba dva pěkně velcé idioti,víte o tom hovno a děláte závěry,v Libyi taky se Vám líbilo narušení suverénního státu a vraždění nevinných civilistů,zmrdka hillary je největší mrcha pod sluncem a ten černoch je jen loutkou ve hře o ovládnutí světa a vy blbci jim to žerete,nebyt rusu tak už je syrie srovnaná se zemí a jde se na irán ,ale to vy blbečci nechápeteje mi vás líto ubožáci
      xxx
      • hurraaa na Iraaan
        20.06.2012 14:51

        jeste ze tady jsou lide jako ty kterym to spravne mysli. Amici kdyby mohli, tak by povrazdili vsechny deti a zeny sveta. Jim je to jedno jim jde jen o ropu. Jeste ze tady mame rusi ty uz tem amikum nedovoli aby okupovali jine narody a otrocili je.
        pazderka
      • Opravdu ?
        20.06.2012 14:09

        hodnotu a úroveň tvého projevu dokonale vyjadřuje tvůj podpis!.
        AMN
        • Re: Opravdu ?
          20.06.2012 14:33

          ...jenže takhle to opravdu je.
          Pája 2
          • nejde
            20.06.2012 14:45

            o obsah ,ale o styl a úroveň sdělení.Sdělený obsah od ducha prostého snižuje míru pochopení .
            AMN
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.