Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: Španělsko-řecké nervozitě odolala VIG (6 %) a Tel CR (3 %). CETV (-8 %) na minimu

Týden na pražské burze: Španělsko-řecké nervozitě odolala VIG (6 %) a Tel CR (3 %). CETV (-8 %) na minimu

22.06.2012 18:50
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Obchodováním na pražské burze se v průběhu týdne prolínaly nadále zprávy přicházející z Řecka a Španělska, doplněny zklamáními několikerých makrodat. Víkendové volby v Řecku přinesly vítězství proevropsky orientovaných stran. Vedoucí Nová demokracie obsadila lídrem Antonisem Samarasem post premiéra a naprostou většinu ministerských křesel. Ke 129 křeslům ve 300členném řeckém parlamentu se přidávají socialisté PASOK a demokratická levice DIMAR dohromady se 179 mandáty, tedy přesvědčivě většinovou vládou. Strany chtějí dosáhnout změkčení podmínek vnější finanční pomoci, což bude zřejmě znamenat odklad části fiskálních opatření o dva roky.

Španělé představili závěry zátěžových testů bank, které ukázaly na potřebu doplnit kapitál bank o 62 miliard eur v extrémně zátěžovém scénáři. EU přitom nabízí pomoc do výše 100 miliard eur. V závěru týdne Španělsko oznámilo, že v pondělí 25. června podá oficiální žádost o finanční pomoc EU, 9. července pak mají být známy podrobnosti včetně objemu půjčky.

Vítězem dalšího napjatého týdne se se ziskem 5,63 % a posunem na 788 korun stávají akcie pojišťovací skupiny Vienna Insurance Group (VIG). Následuje je defensivní titul Telefóniky CR. Ve více jak 2% zisku jsou v rámci týdne akcie developera Orco, přes procento získaly tituly AAA Auto, Komerční banka a Erste Bank (banky bok po boku s 1,16 % a 1,01 %). Další výrazné ztráty naopak utrpěly akcie mediální skupiny CETV. Po vlažném 1% odpisu v týdnu předchozím tentokrát vývoj ukrojil z tržní hodnoty akcií přes 8 % pod 103 korun. Jsou tak s odstupem přes -3,6 % na akciích NWR nejztrátovějším titulem týdne. V úvodu roku titul obchodoval nad 130 korunami za akcii, letošní maxima zažil nad 170 korunami za akcii v únoru. Průměrnou YTD cenou je 136 korun za akcii. Z pohledu závěru denního obchodování je CETV nyní na historickém minimu.

Vítězové a poražení tohoto týdne na pražské burze:
Růsty % změna Závěr Poklesy % změna Závěr
VIG 5,63 788,00 CETV -8,13 102,99
Tel CR 2,94 385,00 NWR -3,65 100,20
Orco 2,72 68,00 KITD -2,44 80,00
AAA Auto 1,22 18,22 PM ČR -0,89 11150,00
KB 1,16 3495,00 Unipetrol -0,29 169,00
Erste 1,01 371,80
ČEZ 0,97 730,00
Pegas 0,69 420,90
Fortuna 0,33 90,40

 

V úvodní seanci týdne obavy ze Španělska převážily nad proevropskými řeckými volbami a španělský desetiletý výnos na novém rekordu zajistil sestupné nasměrování trhů. PX zakončil na červené nule se ztrátou 0,08 % při ústupu Erste o 2,4 %. Volatilní seancí prošly akcie KITD, které po dopoledním 14,6% růstu, jímž doháněly páteční rally na Wall Street, nakonec v Praze zavřely o 5 % výše na denním minimu 87,5 . Firma uvedla, že bude zastupovat čtveřici podílníků při prodeji až 15,1 mil. akcií na trhu.

ČEZ může převzít společnost Energotrans, která vlastní elektrárnu v Mělníku, povolil ÚOHS. Případem údajného zneužití dominantního postavení společností Česká rafinérská ze skupiny Unipetrolu a pokutou 6 milionů korun od ÚOHS se bude už potřetí zabývat Nejvyšší správní soud. Sdružení pro měření sledovanosti, jehož vznik iniciovala televize Nova ze skupiny CETV, vyhlásilo výběrové řízení na provozovatele elektronického měření sledovanosti televizního vysílání. Zřejmě tak dojde na dvojí měření sledovanosti televizí kvůli nesouladu s ATO. Zájemci o účast mohou sdružení požádat o zaslání podmínek výběrového řízení do 30. června. S platností od pondělka pak v pátek po zavření trhů došlo k rebalanci indexů PX a CECE. V rámci indexu PX si nejvíce polepšila Telefónica CR a v rámci CECE si z pražských titulů nejvíce polepšila Erste Bank.

V úterý index PX získal 0,6 % a zakončil u úrovně 890 bodů. S umírněným ziskem skočily Erste Bank i Komerční banka. Nová sektorová analýza Goldman Sachs pro banky v regionu CEE oba tituly vidí podstatně výše vůči současným obchodním hladinám. Region CEE je dle GS neoprávněně pod tlakem obav z dluhové krize, valuace jsou staženy k historickým minimům a dokonce v několika případech pod book value. Český bankovní trh hodnotí GS jako velmi stabilní a atraktivní, rakouské banky pak na mimořádně nízkých valuacích vůči očekávané ziskovosti (cca 6násobek očekávané letošní ziskovosti vůči 9,1násobku v západní Evropě). Akcie KB považuje Goldman Sachs za jedinečnou přímou sázku na zdravý a atraktivní český bankovní sektor (při Erste i ČSOB ovládaných zahraničními matkami) a po jednorázovém vlivu řecké expozice a řešení Tier 2 dluhu čeká růst dividendy a výplatního poměru. Doporučení zvýšila Goldman Sachs na „koupit“ z „neutral“, cílovou cenu na 5 650 z rovných 5 tisíc korun za akcii, což znamená 62% růstový potenciál titulu. Erste Bank je pak nadále sázkou GS v rámci celého CEE regionu a zůstává na conviction buy seznamu „vyvolených titulů“ doporučovaných k nákupu. Akcie Erste se musely smířit s mírným snížením cílové ceny na 30 EUR z 31 EUR, tedy v přepočtu 767 , doporučení na titulu ale zůstává nákupní a růstový potenciál dosahuje očima analytiků GS přes 110 procent. ČNB pak v úterý zveřejnila výsledky zátěžových testů, podle nichž je tuzemský bankovní sektor jako celek nadále odolný vůči případnému nepříznivému vývoji, nejpřísnější scénž ukázala na potřebu doplnění kapitálu o 32,5 mld. .

CETV ve zprávě regulátorovi oznámila, že v rámci oznámené transakce vydala 15. června celkem 2 milionů akcií ve prospěch RSL Capital LLC a 9 901 260 kusů akcií ve prospěch Time Warner Media Holdings při ceně 7,51 USD/akcie. Time Warner touto transakcí zvýšil svůj podíl z 34,4 % na rovných 40 %. Celý výnos z privátní emise akcií (cca 89 mil. USD) půjde na splacení úvěrových linek. CETV také v rámci opčního programu rozdělila mezi členy managementu práva na bezplatné získání 315 tisíc akcií v následujících 4 letech.

Ve středu PX opět odevzdal předchozí zisky a končil se ztrátou 0,65 %. Propadem si prošla většina zástupců, nejvýrazněji CETV s -8 %. Analytici Goldman Sachs snížili cílovou cenu na 3,8 USD (76 Kč) z 6,8 USD (136 Kč) a doporučení ponechali na „prodat/neutrální“. CETV dle GS zůstává nelichotivých představitelem nejlepšího tipu na prodej v rámci sektoru a regionu. Důvod: vysoké zadlužení a negativní dopady posledních trendů v oblasti provozu a FX s vidinou slábnoucí koruny vůči dolaru.

Těžební společnost New World Resources oznámila na podnět britské NWR Plc získané rozhodnutí dle nizozemského práva o povinném squeeze-outu zbytku nesměněných akcií typu A staré NWR. Akcionáři staré NWR, kteří se směny nezúčastnili, mají převést akcie do nové NWR Plc na ceně 3,96 EUR za akcii. Konkrétní data budou oznámena po uplynutí tříměšíční periody v samostatné zprávě, která bude obsahovat takzvaný transfer date a další podrobnosti výměny.

Snížení cílové ceny obdržely také akcie ČEZ, na kterých analytici Nomury přistoupili ke snížení cíle na 735 z 830 při ponechaném doporučení na „redukovat“. Protikorupční fond podnikatele Karla Janečka zveřejnil korespondenci, která zachycuje nátlak na odpůrce projektu Prunéřov, hovoří o miliardových ztrátách a zpochybnil i ekonomický smysl obnovy elektrárny.

Ve čtvrtek pražskou burzu ovládal globální sentiment, zejména zklamání té části trhu, která od Fedu čekala více, než prodloužený Twist. Čínský index nákupních manažerů v průmyslu navíc vymezil sedmiměsíční dno. Řecko po středeční zprávě u zavření trojstranné koalice, v jejímž čele stane Antonis Samaras, představilo novou 17člennou vládu. Ta chce usilovat o změkčení podmínek úvěrů od mezinárodních věřitelů.

Maďarská vláda dnes představila fiskální výhled do roku 2016, v rámci kterého stále počítá s určitým nadstandardním zdaněním zisků bank také i v roce 2013 a zároveň čeká ještě vyšší výnosy z nově zavedené transakční daně. To ovlivňuje maďarské podnikání Erste Bank. Na titulu NWR Jefferies snížila cílovou cenu na 375 GBp (118,5 Kč) z 400 GBp, doporučení na stupni „držet“ bylo ponecháno.

Spolumajitel uhelné společnosti Czech Coal Pavel Tykač uvedl, že cena uhelných elektráren Počerady a Chvaletice by mohla i s emisními povolenkami dosáhnout 20 miliard korun. Tykač řekl, že Czech Coal chce uzavřít s ČEZ buď kontrakt na čtyřicet let (kvůli stabilním a dlouhodobým dodávkám uhlí), nebo elektrárny koupit. Prodej obou elektráren ČEZ zvažuje, zájem o ně vedle Czech Coalu vyjádřil i EPH.

Unipetrol uvedl, že mimořádná valná hromada akcionářů ČESKÉ RAFINÉRSKÉ, a.s. v úterý schválila odvolání Marka Świtajewského z funkce předsedy představenstva a generálního ředitele k 24. červnu 2012. Zvolila za člena představenstva Leszka Stoklosu s účinností od 25. června 2012 a zároveň jej schválila jako kandidáta do funkce předsedy představenstva a generálního ředitele České rafinérské. Świtajewski odchází do petrochemického mateřského holdingu Unipetrol, kde byl již na začátku června zvolen do představenstva. Nahradí Ivana Ottise, jemuž končí funkční období. Zodpovídat by měl za rafinérský segment.

Mateřská společnosti Philip Morris International snížila celoroční výhled zisku na akcii na 5,10 až 5,20 USD/akcie z dubnových 5,20 až 5,30 USD/akcie. Za zhoršením výhledu stojí zejména vývoj na měnových trzích. PMI uvedla, že měnové pohyby ukrojí z ročního zisku na akcii 25 centů, v dubnu bylo očekáváno 15c. V roce 2011 dosáhla PMI ročního zisku na akcii 4,85 USD. PMI uvedla, že pro druhé čtvrtletí roku očekává v Evropské unii slabý prodaný objem.

V pátek PX 0,3 % ztratil a vrátil se pod 900 bodů. Moody’s ve zprávě uvedla, že globálním bankám hrozí vysoké riziko ztrát na nestabilních kapitálových trzích. Moody’s banky rozdělila do tří kategorií. Nejlépe se umístily JPMorgan, HSBC a Royal Bank of Canada. Snížení ratingu zastihlo také Bank of America, Goldman Sachs, Citigroup a Morgan Stanley, Credit Suisse, Deutsche Bank nebo britskou HSBC. Credit Suisse zhoršila agentura rating o tři stupně, deseti bankám o dva stupně a zbývajícím o jeden. Ve čtvrtek později večer zveřejněné nezávislé zprávy auditorů ukázaly, že i v nejhorším z představených scénářů, počítajícím s propadem HDP o 6,5 % a cen domů až o 60 % proti jejich vrcholu, by nedostatek kapitálu celého španělského bankovního sektoru nepřesáhl 62 miliard eur. Základní scénář potom vyčíslil kapitálové potřeby bank na 16-25 mld. EUR. Španělsko přitom získalo od eurozóny příslib až 100 mld. eur na pomoc finančnímu sektoru. V pondělí chce podat oficiální žádost o pomoc EU, zatím bez projednaných podrobností.

Systém rozdělování emisních povolenek nefunguje. Stát jich rozdal příliš mnoho a firmy nic nenutí emise snižovat. V ČR z toho nejvíce těží energetický gigant ČEZ a ocelářský koncern ArcelorMittal, píší páteční HN. Deset velkých tuzemských firem dle HN v tuto chvíli sedí na 29,2 milionu nevyužitých emisních povolenkách v hodnotě 11,1 mld. .

Ve ztrátách se znovu obchodovaly akcie mediální CETV. Ratingová agentura Standard & Poor’s po závěru trhu informovala, že v důsledku zpětného odkupu dluhopisů nejprve snížila rating CETV na selektivní default, tedy „SD“, vzápětí jej ale revidovala na „B-„ s výhledem stabilním.

Přehled zpráv k tuzemským akciovým titulům naleznete v sekci Akcie ČR.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university