Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ECB: Eurozóna se musí politicky semknout a omezit excesy

ECB: Eurozóna se musí politicky semknout a omezit excesy

18.07.2012 8:34
Autor: ČTK

Eurozóna musí být vybavena takovými pravomocemi, které jí umožní zasahovat do rozhodování jednotlivých členských zemí. Na semináři v Bruselu to řekl člen Výkonné rady Evropské centrální banky (ECB) Jörg Asmussen. Jeho návrh mimo jiné znamená, že jednotliví členové by nemohli vydávat dluhopisy, jak se jim zlíbí. Eurozóna by také u svých členských zemí měla možnost omezovat excesy.

"Jádro současných debat o budoucnosti hospodářské unie má jméno, a tím je hlubší dělení se o suverenitu," řekl Asmussen na semináři s názvem Budování hlubší ekonomické unie: co dělat a čeho se vyvarovat. Eurozóna by tak měla možnost zasahovat do státních rozpočtů jednotlivých zemí a měnit některá politická rozhodnutí učiněná na národní úrovni.

"To znamená obdařit eurozónu pravomocemi k efektivní prevenci a nápravě neudržitelné politiky v každém členském státě eurozóny. Konkrétně by to znamenalo, že eurozóna by měla možnost omezovat schopnost zemí vydávat dluhopisy a měla by právo zasahovat do státních rozpočtů a rovněž nutit členské státy k tomu, aby napravovaly svou politiku, ať už to bude v oblasti fiskální, strukturální či finanční," řekl Asmussen.

Lídři eurozóny se v červnu dohodli, že začnou pracovat na bankovní, fiskální a hospodářské unii. Dali by tak konečný tvar současné měnové unii a zároveň vytvořili útvar, který by podle nich měl mnohem lépe odolávat případným dalším dluhovým krizím. O podrobnostech prvních kroků hlubšího integračního procesu, který může trvat až deset let, se bude jednat během příštích šesti měsíců.

Vyhlídky hlubší integrace eurozóny, které debata nastíní, by podle agentury Reuters měly pomoci ujistit investory, že eurozóna bude existovat i nadále. V poslední době se totiž objevila řada spekulací, že eurozóna se nebude integrovat, ale naopak má před sebou postupný rozpad. "Je to jasný signál pro trhy: stupeň politického závazku vůči jednotné měně podceňujte na své vlastní riziko," podotkl Asmussen.

Činitel ECB také řekl, že Evropská unie a její instituce musejí být přísnější na ty země, které začaly své hospodářské problémy řešit příliš pomalu, a ohrozily tak hospodářskou situaci ostatních. Přílišná zdvořilost a neochota zasahovat do politiky členských zemí podle Asmussena bránila v Evropské unii zavádění reforem.

"Takový nedostatek tlaku od ostatních členů v rámci rozhodovacích procesů má skutečné náklady, jak už jsme bolestně zjistili během krize. A také se zdá, že jsme pořád ještě nedostali úplnou lekci: termíny pro nápravu nadměrných deficitů se posouvají; nástroje k nápravě, které jsou dostupné i v rámci nových procesů, se jednoduše nepoužívají, jak v nedávném procesu makroekonomické nerovnováhy názorně ukázaly příklady Španělska a Kypru," řekl Asmussen.

"Pokud má být vzájemný dohled účinný, tak toto se musí změnit. My si nemůžeme dovolit, abychom některým zemím eurozóny umožnili provádět politiku, která bude zátěží pro ostatní a která bude destabilizovat celou hospodářskou a měnovou unii," dodal.

Asmussen ale zdůraznil, že hlubší integrace eurozóny je udržitelná jen v případě, že bude mít demokratickou podporu a zodpovědnost. Jednou z možností, jak toho dosáhnout, je výrazně do tohoto procesu zapojit národní parlamenty. Ty by podle Asmussena jednaly o doporučeních v oblasti hospodářské politiky, která by jednotlivým zemím dávala exekutiva EU, tedy Evropská komise.

Lídři eurozóny chtějí, aby dohled nad bankami v eurozóně převzala ECB. To by měl být první krok směrem k založení společného orgánu pro pojištění vkladů a fondu pro podporu bank. Asmussen poznamenal, že ECB je připravena dohled nad bankami vykonávat.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data