Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Měď by měla do konce roku zamířit výš. Staré doly se vyčerpávají a investice do nových váznou

Měď by měla do konce roku zamířit výš. Staré doly se vyčerpávají a investice do nových váznou

19.07.2012 13:19
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Obrovský přebytek mědi, která měla podle analytiků poprvé po čtyřech letech zaplavit trh, se nekoná. Doly v hlavních producentských státech od Chile po Indonésii se vyčerpávají, nebo se v nich stávkuje, a poptávka se navíc drží na rekordně vysoké úrovni.

Zatímco podle lednového mediánu 22 analytiků oslovených agenturou Bloomberg mělo na skladech zahálet přebytečných 124 tisíc tun mědi, nyní stejní analytici počítají pouze s 18,5 tisíci tunami přebytečného načervenalého kovu.

A co se budoucího vývoje týče, řada bank očekává, že poptávka předstihne nabídku. Barclays (161,18 GBp, 0,59%) počítá s nedostatkem komodity v první polovině příštího roku, Morgan Stanley (13,99 USD, -2,44%) a JPMorgan (34,96 USD, -0,09%) s deficitem zásobování pro celý příští rok. Medián 15 analytiků vidí cenu mědi na konci letošního roku na 8700 USD za tunu, o 14 % nad současnými kotacemi. Poptávka by podle Morgan Stanley měla příští rok vzrůst o 4,7 %, oproti letos odhadovanému 1,5% nárůstu.

Dobývání mědi je stále těžší a nákladnější. V porovnání s rokem 2000 musí těžařské společnosti zpracovat o 15 % víc rudy, aby z ní získali stejné množství kovu. Kvůli zdražování paliva, elektřiny a zvyšování mezd rostou náklady některých producentů 10% tempem ročně. Množí se stávky a násilné protesty. Horníci v indonéském dole Grasberg, jednom z největších ložisek zlata a mědi na světě, loni na tři měsíce zastavili práci. V prvním kvartále letošního roku musel majitel dolu Freeport-McMoRan (33,02 USD, 0,36%) Copper & Gold kvůli dalším demonstracím provoz na dva týdny přerušit.

Měď má díky své dokonalé vodivosti elektřiny a tepla široké využití v průmyslu a ve stavebnictví. Je významnou surovinou při výrobě kabelů, drátů a trubek, které protkávají infrastrukturu po celém světě. Například průměrné auto obsahuje zhruba 25 kilogramů mědi. Ta je také součástí veškeré elektroniky, od počítačů až po telefony.

Cena mědi na londýnské burze kovů od března do června klesla o 17 %. Od té doby měď část ztrát umazala a obchoduje se kolem 7600 USD za tunu. Od začátku roku registruje zisk 0,6 %, což je stále lepší, než výkon indexu Standard & Poor’s GSCI, který sleduje vývoj 24 komodit.

Mezivládní organizace International Copper Study Group (ICSG) očekává, že produkce mědi letos vzroste o 5,1 % a o 7,6 % v příštím roce. Za posledních pět let však celosvětový výstup těžařů nikdy odhady ICSG nenaplnil.

Do hry opět vstupují omezení na straně nabídky. V severní a jižní Americe a v Austrálii už příliš nových větších ložisek nenajdeme. Roční těžba v chilském dole Escondida, největším na světě, dosáhla vrcholu před pěti lety na 1,5 mil. tun. Jediným novým kandidátem, který by se tomuto číslu mohl aspoň přiblížit, je Oju Tolgoj v Mongolsku, který by měl začít s komerčním provozem v příštím roce. Jeho vlastník, společnost Rio Tinto (2955,5 GBp, 0,89%), bude rád, když se s produkcí dostane na polovinu Escondidy.

Objem vytěženého a zpracovaného kovu společnosti Codelco, největšího hráče na trhu, za prvních pět měsíců letošního roku klesl meziročně o 7,5 %. O stejné procento klesla meziročně i produkce Rio Tinto za 1H12. Povrchový důl Bingham Canyon ve státě Utah, který je pro Rio druhým největším zdrojem mědi, je víc jak 100 let starý a už přes kilometr hluboký. Produkce klesá i dalšímu těžařskému kolosu, společnosti BHP Billiton (1837,5 GBp, 1,02%).

Investoři zatím změněné prognózy ve svých portfoliích příliš nereflektují. Čistý počet krátkých pozic na mědi, tedy sázek na pokles cen, v průběhu předminulého týdne vzrostl na víc jak dvojnásobek. Velké fondy u mědi s medvědím trhem počítají už od konce května.

Hlavním hybatelem cen je vývoj průmyslového a stavebního sektoru v Číně, která je největším spotřebitelem mědi. Index nákupních manažerů ve druhé největší ekonomice světa v červnu klesl na sedmiměsíční minimum. Výrobní ceny v červnu klesly čtvrtý měsíc v řadě. Projevuje se také zpomalení v ostatních velkých ekonomikách. Ve Spojených státech došlo v červnu poprvé po třech letech k poklesu průmyslové výroby. V eurozóně průmyslová výroba stagnuje či klesá už pět měsíců za sebou.

Tahounem poptávky tak zůstává Čína, která by měla v příštím roce zvýšit spotřebu mědi o 6 %, což je podle odhadů Barclays dvojnásobek celosvětového růstu. Rozsah čínského stavebního boomu je každoročně takový, že by stačil na vybudování města velkého jako třímilionové Chicago.

(Zdroj: Bloomberg, Reuters, International Copper Study Group)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:33Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data