Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Malá akciová záhada

Malá akciová záhada

08.08.2012 18:11

Osobně jsem s rozdělením titulů na růstové, či hodnotové nikdy nepracoval. Je mezi nimi totiž velká šedá zóna a při samotné valuaci používání těchto konceptů žádnou přidanou hodnotu nemá. Trh s nimi ale pracuje a někdy je to i zajímavý a dokonce překvapivý pohled. Příkladem je následující dílo od JPMorgan a hlavně jím vyprávěný příběh.

V první tabulce jsou valuace trhu rozděleného podle segmentů – sloupce jsou hodnotové tituly, mix a růstové tituly, v řádcích velké, středně velké a malé firmy. V konkrétních polích je současné PE (respektive z konce června) a dvacetiletý průměr PE. Druhá tabulka pak ukazuje poměr těchto dvou PE – tj. jak si stojí současná valuace relativně k dlouhodobému průměru:

zahada

 

 

Záhadné historické valuace ...

Podívejme se nejdříve na ony historické průměry valuací. Nejvyššího PE v tomto smyslu dosahují středně velké růstové firmy (PE skoro 22), nejmenšího hodnotové středně velké a velké společnosti (PE 14). Za růst se pak podle tabulky obecně platí znatelně více než za hodnotu - za jeden dolar zisku růstové firmy jsou investoři ochotni zaplatit více než za dolar hodnotové firmy. Na první pohled je to v souladu s intuicí - u růstové firmy se samozřejmě počítá s tím, že se ziskové dolary budou rozmnožovat znatelně rychleji. Nejen toto rozmnožování, ale i rizikovost určuje výši PE. Čísla v tabulce tedy říkají, že u růstových firem není vyšší očekávaný růst z hlediska valuace (PE) eliminován vyšší rizikovostí. Což už může být trochu překvapivé. A z historických průměrů je vidět, že ani malé firmy (v rámci jednotlivých segmentů růst – mix – hodnota) nejsou nijak penalizovány i přesto, že bychom u nich asi čekali vyšší rizikovost. Spíše naopak – jejich historická PE jsou relativně výše*.

Existuje přitom poměrně zažitý koncept, tzv. „small company discount“. Jde o valuační diskont u malých firem, který snižuje odhadovanou hodnotu firmy (většinou na základě DCF). Tento diskont odráží to, že u malých firem je (podle studií) pozorován o něco vyšší náklad kapitálu než u firem větších. Ten by měl odrážet řadu faktorů – od menší likvididy a menšího pokrytí analytiky až po čistě fundamentální horší přístup k financím a k jiným zdrojům, menší produktové portfolio, apod. Jak ale naznačuje tabulka, tyto akcie se obchodují s valuační prémií. Půjde zřejmě o to, že i malé firmy v indexu S&P 500 jsou v celku stále dosti velké a tudíž se vlastně bavíme o rozdělení trhu na skutečně velké a o něco menší. Nebo trhy odráží to, čemu můžeme říkat „dinosauří syndrom“ – od určité velikosti začínají firmy trpět vlastní vahou, projevuje se to zejména malou flexibilitou, ztuhlostí, ztrátě ponětí o tom, proč vlastně jsou na trhu, směrování energie na vnitřní půtky ...


... záhadné valuace současné

Druhá část příběhu, který tabulky vyprávějí, je ono srovnání současného stavu s historickými standardy. Je jasně patrné, že relativně k nim jsou nyní trestány zejména růstové tituly. Jejich valuace k průměru za posledních 20 let dosahuje 65 – 75 %, zatímco u hodnotových akcií to je jen 80 – 90 %. Ve světě nového normálu – oddlužením tlumeného růstu a vysoké nejistoty, to není nic překvapivého. Co je alespoň pro mě opět trochu překvapivé je opět to, jak si vedou malé společnosti vs. ty velké. Vidíme, že diskont k historii u těch malých je totiž plošně cca o 10 procentních bodů menší než u těch velkých. Malé hodnotové akcie jsou tak jen 90 % pod standardem, velké růstové 66 % pod ním. Jen se tak prohlubuje to, co ukazovaly samotné historické průměry – trh i v dnešní době favorizuje malé firmy před velkými. A ze všech stran od mediálních investorů slyšíme, jak je nutno se orientovat na velké mezinárodní firmy.

Možná by nám ve vysvětlení uvedeného jevu pomohl sektorový pohled – je možné, že nejvíce trestány (z hlediska valuace) jsou sektory, ve kterých operují hlavně větší firmy, a naopak nejvíce v kurzu jsou ty, kde jsou firmy menší (tj. malost a velikost jsou jen doprovodným jevem. To již ale nechám na jindy. 

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • Záhada vyřešena
    09.08.2012 3:09

    Odpověď naleznete zde http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=1720139
    lynxsharpeye
    • Re: Záhada vyřešena
      09.08.2012 6:58

      Studii hovoří o prémii hodnotových titulů (z hlediska návratnosti) - tabulka ale ukazuje, že růstové tituly se obchodují s vyšším PE (i když to nemusí znamenat vyšší návratnost). Studie pak ukazuje, že hodnotová prémie roste s tím, jak klesá velikost společnosti (nejlepší je "malá hodnota"). To by možná pomáhalo vysvětlit první sloupec tabulky (mícháme ale násobky a návratnost). Stále tu ale jsou zbylé dva, které se přímo hodnotových titulů netýkají. Ale studie je zajímavá, díky.
      JS
      •  
        09.08.2012 17:39

        Docela by mne zajímalo, jestli ta studie od JPMorgan pracuje s trailing nebo forward P/E násobky, a o které trhy/společnosti se jedná s ohledem na geografii a příslušnost k indexům. Jinak taky mohu nabídnout jednu záhadu. Jmenuje se Unipetrol na konstatní úrovni 170 kč :-)
        lynxsharpeye
Aktuální komentáře
25.04.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.