Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: V čele CETV, 5 % Erste a VIG a překvapivě silný výsledek ČEZu

Týden na pražské burze: V čele CETV, 5 % Erste a VIG a překvapivě silný výsledek ČEZu

10.08.2012 18:14
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Jen spekulace o síle, blízkosti a podobě zásahu ECB charakterizovaly po boku slabších makrodat z Asie i Evropy právě uplynulý týden a pražské burze umožnily uvolnění tlaku na finanční tituly a soustředění na pokračování výsledkové sezóny, kterou při až v příštím týdnu zveřejňovaných výsledcích KITD obstarala v tomto týdnu pouze energetika ČEZ, zato pořádným překvapením. ČEZ předčil očekávání analytiků na všech úrovních 2Q výsledku, zlepšení navíc naznačil v Albánii. Odměnou je mu týdenní růst akcií o 4,3 %, za čelem pražského SPADu. Ten v tomto týdnu s podporou vývoje na dolaru vedou akcie CETV, uzavírající o 6 % výše nad 107 korunami. Kolem 5% zisků končí česko-rakouské emise Erste a VIG. Spolu s nimi také akcie Komerční banky, které v tomto týdnu zisků nedosáhly, podpořila příznivá analytická doporučení. Optimisty jsou také analytici KB na titulu CETV. Index pražské burzy v tomto týdnu končí o výrazná 3 procenta výše na úrovni 926,40 bodu a sestup ke k vidění pouze na akciích AAA přes silné prodejní výsledky za červenec a lehce na Fortuně. Celkově na výkonnostně dolním konci tohoto týdne při růstu celého trhu vidíme defensivně laděné tituly. 

Vítězové a poražení pražské burzy v tomto týdnu:
Růsty % změna Závěr Poklesy % změna Závěr
CETV 6,23 107,4 AAA Auto -1,61 18,33
VIG 5,16 820 Fortuna -0,41 93,61
Erste 4,73 381,2
ČEZ 4,31 738
KITD 2,77 63
Orco 2,5 50,5
Telefónica CR 2,11 402,3
Unipetrol 1,92 170
PM ČR 0,72 11250
KB 0,6 3700
Pegas 0,59 447
NWR 0,21 96,2

 

Do nového týdne uvedly PX příznivě banky, index posílil o 1,6 procent. Komerční banka dostala podporu ze strany analytiků Citi, kteří zvýšili cenu na 4300 z předchozích 3900 a doporučují titul k nákupu. Citi očekává tlak na marže, jako silnější ale vidí pozitivní efekt nákladových úspor a poklesu nákladů rizik a nadále na KB sází jako na stabilní titul s vysokou dividendou. Kepler na Erste Bank snížila cílovou cenu na 21 EUR (asi 529 Kč) z 25 EUR, ale stále při doporučení na stupni „koupit“. Šéf Erste Bank Andreas Treichl opět zmínil možnost rozšíření aktivit banky v Polsku formou blíže nespecifikované akvizice na tamním trhu. Erste Group by se podle něho chtěla stát největším poskytovatelem finančních služeb v oblasti od Německa až po Rusko. Potvrzení nákupního pohledu a cílové ceny na dosah dvojnásobku současné obchodní hladiny se dočkala mediální skupina CETV od analytiků Komerční banky díky tomu, vyřešila díky dohodě s Time Warner a Ronaldem Lauderem zásadní část svého zadlužení a žádná podstatná část jejího dluhu není splatná před květnem roku 2014, společně s očekáváním pro podnikání CETV lepší druhé poloviny roku 2012 proti polovině první a naopak již v letošním roce neočekávaní dalšího ředění akcií. Doporučení zní koupit, cílová cena 201 korun. E15 přišel s informací, že výsledkem vleklých jednání skupiny ČEZ se státem o nutnosti podpory při dostavbě dalších dvou bloků jaderné elektrárny Temelín zřejmě skončí státní garancí výkupní ceny elektřiny z nových jaderných elektráren. Naznačují to záměry aktualizované energetické koncepce, kterou předložilo ministerstvo průmyslu a obchodu k připomínkám ostatním vládním úřadům.

V úterý PX navýšil týdenní bilanci nad 2 %. V růstu ze zástupců financí ale nadále pokračoval pouze pojišťovací titul VIG. Své výsledky za 2Q a první polovinu roku dne oznámila neobchodovaná, ale významná česká banka ČSOB. Ta za první pololetí navýšila čistý zisk meziročně o 27 procent na 7,9 mld. , protože loni v tomto období odepisovala významnou část svých řeckých expozic. Jasnou raketou úterka se po ranních červených číslech staly akcie KIT digital. Stalo se tak po oznámení změn v představenstvu a utlumení dosavadních sporů o jeho složení s novými akcionáři. Představenstvo společnosti bylo doplněno o Setha W. Hamota, řídícího člena Roark, Rearden & Hamot, LLC, partnera jednoho z investorů společnosti Costa Brava Partnership III L.P. a o K. Petera Heilanda, ředitele JEC Capital Partners, LLC. Představenstvo společnosti zároveň opouští Joseph E. Mullin. Akcie KIT digital v Praze v závěru obchodování otočily z 3% ztráty do 8% zisku, na Nasdaqu rostly až o 23 % a zakončily o 17,5 % výše. Souběžně s obměnou představenstva to rozhodlo, že již není nadále třeba jemu přidruženého transakčního výboru (Strategic Transaction Committee), jehož úkolem bylo shromažďovat a vyhodnocovat zájem o partnerství či převzetí potenciálními investory. Věnovat věci se bude celé představenstvo.

Ve středu byly banky tím, kdo nepustil trh z červených čísel. ČEZ zůstal u nulové změny. S komplikacemi se potýká modernizace elektrárny Tušimice, kde musela být na čtvrt roku odstavena první dvojice modernizovaných bloků, jeden se bude řešit až do října. Za dolaďováním projektu za 26 mld. stojí dodavatelé turbín Škoda Power a kotlů holding Vítkovice, celkově je ale ČEZ prý s odvedenou prací spokojen. Návrh strategického dokumentu s názvem Surovinová politika České republiky počítá mimo jiné s tím, že po roce 2035 bude třeba využít zásoby hnědého uhlí za územně ekologickými limity. Koncepce z dílny ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) uvažuje také o otevření nových uranových nebo zlatých dolů. Návrh dnes kritizovali starostové ohrožených obcí a ekologové.

Čtvrteční úvod rázně ukončil korekci a PX postupně navyšoval zisky na 1,1 %. VTB Capital zahájila pokrývání akcií ČEZ s doporučením „držet“ a cílovou cenou 730 . Erste povzbudil komentář Citi. Trh dle jejích analytiků titul nedoceňuje v obavách z potenciálně nebezpečných prodejů až 12,5% podílu firmy do konce letošního roku, k němuž by mohly okolnosti donutit dva významné akcionáře Erste. Citi ale došla k závěru, že tolik akcií na trh pravděpodobně uvrženo nebude a doporučuje proto titul k nákupu. Posílila také CETV, kde na trh pronikla pouze zpráva o tom, že ředitel CETV Adrian Sarbu zastavil České spořitelně tři luxusní byty v Praze na Rašínově nábřeží do roku 2027 jako záruku za úvěr ve výši 2,2 milionu eur. Mírně rostla také Telefónica CR. Tržby konkurenta T-Mobile v prvním pololetí roku klesly o 3,5 % na necelých 13 mld. , v segmentu mobilních služeb o 6,2 % na 11,7 mld. . Měsíčně zákazníci utratili za mobilní služby v průměru 363 , meziročně o 4,7 % méně.

Páteční červený úvod byl vytažen do mírného zisku, v centru pozornosti byl po mimořádně silných výsledcích za 2Q ČEZ. Tržby byly o více jak 11 % lepší proti konsensu úrovní 52,23 mld. . Provozní zisk předčil odhady o více jak 40 %, čistý na dosah 13 mld. předčil nejen meziročně výsledek o 90 %, ale také všechny odhady analytiků. ČEZ také oznámil dílčí posun k dobrému v Albánii, ztráta tamních aktivit by se ve zbytku roku již neměla prohlubovat. Analytici Deutsche Bank na ČEZu zvýšili cílovou cenu na 800 ze 780 a ponechali doporučení "držet". Credit Suisse v pátek snížila cílovou cenu pro akcie NWR na 2,5 GBP (asi 79,8 Kč) z 3,4 GBP a s ohledem na odpovídající 18% riziko poklesu ponechali doporučení "underperform". Analytici Raiffeisen snížili cílovou cenu pro Erste na 17,5 EUR (asi 439 Kč) z 18 EUR, doporučení zní nadále „koupit“. Akcie AAA Auto připsaly mírné zisky poté, co společnost oznámila růst prodejů vozů za prvních sedm měsíců letošního roku o 16 procent na nový rekord a slíbila otevřít do konce roku další pobočky. 

Výsledková sezóna v příštím týdnu pokračuje úterními výsledky KIT digital. Jednotlivé zprávy k tuzemským akciovým titulům naleznete v sekci Akcie - ČR.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m