Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: +8 % na Erste, -8 % na KITD a slušný růst pro celý trh

Týden na pražské burze: +8 % na Erste, -8 % na KITD a slušný růst pro celý trh

17.08.2012 18:23
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Jeden ze silných letošních týdnů si připsala pražská burza ve čtyřech zelených seancích, kterým předcházelo červené pondělí. PX posílil o 2,34 procenta na 948,10 bodu, když trh vedly výše především silné tituly Erste Bank a Komerční banky. Erste v rámci celého týdne při uvolnění tlaku na finanční sektor připsala 7,82 procenta a končí na úrovni 411 korun za akcii, Komerční banka si polepšila o 2,84 procenta na 3805 korun za akcii. Opačným směrem se v tomto týdnu vydaly duální emise Prahy s americkým trhem Nasdaq , když mediální společnost CETV posílila o 6,15 procenta na 114 korun za akcii, zatímco KIT digital po výsledcích s nečekaně hlubokou ztrátou a horším výhledem pro celoroční tržby ztratil 7,94 procenta na 58 korun za akcii.

Vítězové a poražení na pražské burze v tomto týdnu:
Růsty % změna Závěr Poklesy % změna Závěr
Erste 7,82 411 KITD -7,94 58
CETV 6,15 114 Unipetrol -1,59 167,3
Orco 3,31 53 Pegas -0,22 446
AAA Auto 3,11 18,9
KB 2,84 3805
Telefónica CR 0,92 406
PM ČR 0,89 11350
NWR 0,83 97
ČEZ 0,54 742
VIG 0,47 819
Fortuna 0,42 94

 

Pokud v předchozím týdnu index PX ztratil jen jednou, poklesem o půl procenta do právě uplynulého hned vstoupil. Ráno investory rozladil slabší výsledek HDP Japonska za 2Q, následoval sice mírnější než očekávaný, ale přesto hluboký propad řecké ekonomiky ve 2Q. Nedařilo se energetickým titulům ztratil ČEZ i NWR. ČEZ v konferenčním hovoru po výsledcích za 2. kvartál uvedl, že do konce roku neočekává rozhodnutí ohledně garance cen elektřiny z nových bloků Temelína, ale také věří ve stabilizaci v Albánii. UniCredit zvýšil na ČEZu doporučení ze stupně „držet “ na „koupit“, ale při poklesu cíle na 792 z 827 . Komerční banka na ČEZu zvýšila cílovou cenu na 780 ze 758 a ponechává doporučení „držet“.

Na posílení úvěrování na klíčových trzích se v situaci celkově nízké poptávky po úvěrech nyní soustředí skupina Erste dle šéfa řízení jejích rizik a bývalého CEO České spořitelny Gernota Mittendorfera. I v reakci na novou kapitálovou regulaci celkové úvěrové portfolio Erste Group nyní neroste, připustil Mittendorfer v rozhovoru pro LN. Rozptyluje ale obavy o případnou snahu odčerpávat zdroje z České spořitelny na jiné trhy Erste. Do českých vládních dluhopisů máme investováno mnohem víc, než u rakouské vlády, uvedl ke klíčovému trhu ČR. Mediální skupina CETV oznámila neveřejnou emisi CET 21 5letých dluhopisů za 70 milionů eur s cílem splatit refinancovat dříve získané úvěry.

Hned druhou seancí týdne dokázal lokální trh nejen vymazat pondělní ztrátu, ale uzavřít se ziskem bezmála procento. V Evropě pozitivně překvapilo slabší zpomalení pro nás významné německé ekonomiky a udržení Francie mimo propast recese třetí kvartál v řadě. Český HDP ale čtvrtým kvartálním poklesem v řadě nepřekvapil (o 0,2 %) a potvrdil trvající recesi. V rámci PX se dařilo oběma bankám. Erste Bank po většinu dne obchodovala s 2% ziskem a končila na denních maximech, KB rovněž získala 2 %. ČEZ podpořila silnější nákupní objednávka a i on posílil o 2 %. Mírný pokles Telefóniky CR lze dát do souvislosti s rozhodnutím Evropské komise, že ČTÚ nemůže přistoupit k realizaci plánu na uvolnění regulace vysokorychlostního internetu ve vybraných obcích, která firmu nutí poskytovat alternativním operátorům velkoobchodní nabídku připojení k internetu přes xDSL. Tento verdikt byl pro trh překvapením, protože měsíc staré doporučení poradního sboru národních regulátorů naznačovalo diametrálně odlišné rozhodnutí. KIT digital v úterý v závěru před výsledky rostl skoro dvouciferným tempem na 66 za akcii.

Do poloviny týdne promluvilo pokračování tuzemské výsledkové sezóny čísly KIT digital za 2Q. celkově PX připsal další půlprocento. KIT digital v Praze skončil na ceně pod 60 , se ztrátou téměř 10 %. KIT digital ve druhém čtvrtletí sice meziročně zlepšila tržby na 51,1 mil. USD z 45,0 mil. USD před rokem, mezikvartálně si však pohoršila z 56,1 mil. USD v prvním kvartálu. Provozní ztráta se mezikvartálně prohloubila na 18,2 mil. USD z 4,8 mil. USD. Celková čistá ztráta společnosti ve druhém čtvrtletí roku dosáhla hlubokých 102,6 milionu dolarů či 1,99 dolaru na akcii, což zahrnuje odpis goodwill, spolu s vlivem restrukturalizace a M&A v rozsahu 55,7 milionu dolarů. Management v rámci samotné výsledkové zprávy nijak nekomentovat výhled, v následném konferenčním hovoru ale CFO uvedl, že společnost směřuje k ročním tržbám 215 až 230 milionů dolarů. Dosavadní roční výhled tržeb přitom hovořil o 250 milionech USD.

Finanční ředitel skupiny ČEZ Martin Novák v online rozhovoru na Patria.cz mimo jiné potvrdil dosavadní dividendovou politiku skupiny počítající s výplatním poměrem mezi 50 až 60 procenty čistého konsolidovaného zisku. O obnovení zpětného odkupu akcí, ale firmy s ohledem na své rozsáhlé investice nyní neuvažuje. Financování stavby dalších dvou bloků jaderné elektrárny Temelín je ale ČEZ případně schopen zvládnout sám z volného cash flow a z dodatečného dluhu. Unipetrol RPA vyzval ÚOHS, aby přezkoumal možné zneužití dominantního postavení společnosti MERO ČR. Přepravce ropy údajně na konci loňského roku v některých případech neoprávněně účtoval dvojitý tarif, což pro Unipetrol znamenalo dodatečné náklady v desítkách milionů korun.

Čtvrtek znamenal pro PX zisk dalšího půlprocenta. Výše trh vedla Erste zpevněním o 3 %, banky rostly v celé západní Evropě. V opačném směru šla Komerční banka, která i přes zvýšení cílové ceny ze strany analytiků JP oslabila o 1,4 procenta k 3800korunové hranici. V rámci týdne šlo ale jen o korekci. Analytici JPMorgan zvýšili 3měsíční cílovou cenu pro akcie KB na 4500 z 4100 a zároveň potvrdili doporučení „overweight“. Za důvody svého kroku označili zvýšení letošní prognózy zisku KB o 13 procent díky poklesu rizika a "solidní kapitálovou pozici", která podporuje schopnost banky vyplácet dividendu. Hospodaření společnosti Bontonfilm, která od června loňského roku patří do skupiny CETV, loni skončilo ztrátou 17,2 mil. po zisku 15,7 mil. v předchozím účetním období trvajícím dva kalendářní roky.

Také pátek Praha zakončila na pozitivní notě, PX získal 0,75 %. Vítězem dne jsou z pohledu zobchodovaných objemů akcie energetické společnosti ČEZ a Erste Bank. Trhy podpořila dopoledne slova Merkelové, stojící za ECB a slibující učinit vše pro záchranu eura, odpoledne data z USA v podobě tříměsíčního maxima indexu důvěry University of Michigan i zrychlení předstihových ukazatelů.

Erste Bank uvedla, že se snaží motivovat klienty na domácím rakouském trhu, aby si úvěry v celkovém objemu zhruba dvou miliard eur ve švýcarských francích, převážně hypotéky, směnili na nové půjčky v eurech. Zatím její nabídku vyslyšela zhruba čtvrtina klientů s objemem 400 milionů eur. Hlavním argumentem banky je dvojí riziko – úrokové v očekávání brzké nepříznivé změny ze strany švýcarské centrální banky SNB (uvolnění dosavadního minimálního kurzu 1,20 k euru) a měnové v souvislosti značně kolísavého franku s tím, jak je ve vlnách atakován jako bezpečné měnové aktivum.

V příštím týdnu pokračuje tuzemská výsledková sezóna ve středu 22. srpna před trhem výsledky pojišťovací skupiny VIG a ve čtvrtek 23. srpna před trhem výsledky NWR. Průběh výsledkové sezóny můžete sledovat zde.

Jednotlivé zprávy k tuzemským akciovým titulům naleznete v sekci Akcie - ČR.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m