Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
BIS: Lobbisté ovlivňovali zakázky státních firem. ČEZ nebo Czech Coal se snažily ovlivňovat legislativu

BIS: Lobbisté ovlivňovali zakázky státních firem. ČEZ nebo Czech Coal se snažily ovlivňovat legislativu

22.08.2012 13:59, aktualizováno: 22.8. 15:03
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Podnikatelské a lobbistické skupiny i v loňském roce ovlivňovaly veřejné zakázky, personální obsazení a strategická rozhodnutí významných společností se státní účastí. Napsala to Bezpečnostní informační služba (BIS) ve své výroční zprávě. Podle tajné služby šlo například o České aerolinie, Českou poštu, České dráhy a ČD Cargo. Také státní podnik jako Správa železniční a dopravní cesty (SŽDC) postupoval při zadávání tendrů netransparentně, zakázku firmy Lesy ČR se zase snažily ovlivnit lesnické společnosti. Podle vicepremiérky Karolíny Peake (LIDEM) vláda na tyto hrozby reaguje v protikorupční strategii. 

Podnikatelé a lobbisté podle BIS využívali k prosazení svých zájmů ve firmách se státní účastí lidi, kteří mají úzké vazby na jejich vedení. "Některé prodeje majetku společností vzbuzovaly značné pochybnosti o jejich transparentnosti a výhodnosti pro stát. Management rovněž záměrně informoval kontrolní orgány společností neúplně nebo zkresleně," uvedla kontrarozvědka. Některé finanční instituce, například Česká exportní banka, pak podle ní postupovaly nestandardně a financovaly rizikové projekty. 

"Vláda reaguje celou řadou opatření, včetně některých, která jsou v protikorupční strategii," řekla Peake na tiskové konferenci po jednání vlády. Připomněla, že vláda v červenci schválila změny ve způsobu jmenování zástupců států a územněsprávních celků do správních a dozorčích rad státních a polostátních firem. "Samozřejmě, že na to stoprocentně reagovat nejde," poznamenala. 

Například Česká pošta se proti tvrzení, že u ní docházelo k ovlivňování zakázek, brání. "Že se různé skupiny snaží prokazatelně ovlivňovat kdekterý podnik ještě neznamená, že se jim to na České poště daří," uvedl mluvčí České pošty Ivo Mravinac. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) pak bude ke zprávě žádat upřesnění například v případě možných tlaků okolo Aeroholdingu. "Vím, že s panem premiérem jsme se věnovali obsazení dozorčí rady velmi pečlivě. Těžko si tam u jakéhokoliv jména dovedu představit vliv té či oné podnikatelské skupiny," řekl. 

Státní společnosti se zase podle BIS dohadovaly s uchazeči o veřejné zakázky na společném postupu. Například SŽDC například vyhlašovala tendry zdánlivě transparentně, ale její představitelé s vybranými kandidáty individuálně předjednali podmínky soutěže, nebo jim dávali interní informace. 

Uchazeči se při výběrových řízeních navzájem dohadovali na společném postupu. Machinacím pak nezabránily ani elektronická aukce, které měly zaručit transparentnost. "BIS zaznamenala případy, kdy v průběhu elektronické aukce použila část uchazečů skrytý způsob dorozumívání, které mělo sloužit k rozpoznání jinak anonymních účastníků aukce," napsala tajná služba. Smluvené společnosti si podle ní před aukcí přidělily dvouciferné kódy, které pak uváděly v jimi nabízených cenách. 

Formální charakter měla také některá výběrová řízení v oblasti energetiky, protože podle tajné služby bylo o vítězi rozhodnuto ještě před jejich vyhlášením. Podniky jako ČEZ (756,05 CZK, 0,51%) a jeho dceřiná společnost Škoda Praha Invest pak podle kontrarozvědky obcházely zákon o veřejných zakázkách tím, že tendry zadávaly prostřednictvím dceřiné společnosti sektorového zadavatele.

Energetické firmy ČEZ nebo Czech Coal se pak podle BIS přes své kontakty ve státní správě nebo cestou poradních orgánů a profesních organizací snažily ovlivňovat v oblasti energetiky.

U některých strategických energetických projektů se podle BIS prosadily poradenské společnosti, které k tomu využily své osobní vazby na zástupce státních firem. Na českou energetiku měly vliv také nadnárodní podniky, které se snaží ovládnout celý proces od těžby přes přepravu až po konečné využití energetických surovin. "Zdaleka nejagilnějšími byly v těchto aktivitách především ruské subjekty," uvedla BIS. V centru ruského zájmu byla podle ní tranzitní infrastruktura pro dodávky energetických surovin do ČR.

Ruské špiony v ČR zajímala loni hlavně dostavba Temelína


Agenti ruských zpravodajských služeb se i v loňském roce v České republice zaměřili zejména na ekonomiku a energetiku. Podle BIS převažovala mezi zájmy ruských zpravodajců ekonomická témata, která se ale často překrývala s politickými a obrannými. Hlavní zájem vnímala česká kontrarozvědka v souvislosti s energetikou a ve zprávě zmiňuje tendr na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. "Ruské zpravodajské důstojníky však bylo možno zaznamenat i na různých společenských či networkingových akcích, kde se snažili utužovat staré kontakty a poznávat nové lidi," uvádí BIS.

Kontrašpionáž se zabývala také komunálními a krajskými samosprávami. Podle ní je místy narušené jejich fungování, čehož údajně využívají ruští agenti k získání informací z oblasti místní politiky a kvůli podpoře obchodních záměrů ruských společností. 

Kromě toho se úředníci podle BIS dostávají nestandardními aktivitami, o kterých ví, nebo jsou do nich zapojení také cizinci, do situace, kdy na ně mají agenti kompromitující materiály. "Skutečnost, že ruské zpravodajské služby mají značný přehled o dysfunkčním jednání na úrovni samospráv, je riziková zejména tím, že krajská politika je přirozeným zdrojem kádrů pro vrcholovou politiku a ústřední orgány státní správy," uvádí BIS. 

Kromě špionů z Ruska zaznamenala BIS také zájmy agentů z Číny o ekonomické a vědeckotechnické informace. Podle BIS ale čínští důstojníci neznamenají pro Česko riziko a snaží se držet v mezích svého diplomatického krytí. Snaží se vyhledávat lidi, společnosti a technologie.

(Zdroj: ČTK, BIS)


Čtěte více:

Agenti chtějí firmám a lidem vidět do daní, BIS žádá o změnu zákona
31.07.2012 17:41
Prolomení mlčenlivosti správců daně plánují docílit tajné služby v Čes...

Váš názor
  • Vláda
    22.08.2012 15:42

    A copak s tím udělá naše protikorupční a zodpovědná vláda ? Jedná se většinou o firmy se státní účastí...
    Duháček
    • Re: Vláda
      22.08.2012 15:45

      No co by asi tak udělala? Zavede ministerstvo proti korupci :-))) Jakobys to neznal.
      Jesse
  • Jesse
    22.08.2012 15:39

    Budu tam v sobotu kolem druhé.Poznáš mě.Dlouhé vlasy, vousy, kerky, na pravé ruce půlmetrového draka..Těším se!!!!http://www.youtube.com/watch?v=YtJ16Pw5bvI
    Velkamedvědice
    • Re: Jesse
      22.08.2012 15:43

      Joj, tak to se budu snažit hledět načasovat :-)) Ne abych tě našel na zemi se válet v prachu nažranýho jak dána :-))
      Jesse
      • Džesie
        22.08.2012 15:45

        o))Budu tam i s medvědicí a medvíďaty...Kdyby drak nestačil, na levé mám vytetovanou medvědici...
        Velkamedvědice
        • Re: Džesie
          22.08.2012 15:48

          Já se pro jistotu na tebe optám nějakého výčepního... jistě tam nebude tvá persóna neznámá :-)))))
          Jesse
          • Jesse
            22.08.2012 16:11

            Na hradě těžko, tam kalit nechodím.Ale fakt mě poznáš, budu pravděpodobně největší...
            Velkamedvědice
  • tů VM
    22.08.2012 15:34

    Hele bambulo, na Helfštýně jsou jakési středověké hrátky, buřty, pivo, kováři, tesaři, šermíři a takové ty dobové ukázky lidové tvorby. Stará tam chce jet na výlet. Našel bych tě tam někde?:-))
    Jesse
  •  
    22.08.2012 14:12

    Jo za zlatých časů nějakého Romana se nemuselo ani ovlivňovat, stačilo projevit přání a bylo hotovo. Ten pán si dokjonce vytvořil vlastní armádu a zcela legálně. Jo kde takový lidi jsou.
    Homo
    • Homo
      22.08.2012 15:09

      nepleť sem toho kašpárka na niti, který se naučil vyslovovat ležérní anglické "á", což mu ke kariéře stačilo... Tohle je horší. Tady se zločinnost ve státní správě stala normou. Všichni, kdo šli do politiky s ušlechtilou myšlenkou si "poctivě vydělat" v nějaké povalečské funkci a nekrást, mají strach o koryto a jsou donuceni krást proti vlastní vůli, aby je mafiáni nevyhodili od stolu !!! Už nestačí jen vysoké platy nicnedělajících lemplů, kteří se v civilu nejsou schopni živit. Jejich kariérizmus přerostl do tak obludné velikosti, že koncentrace zločinnosti v ústavních institucích ČR je větší, než v Bronxu !!! TO JE UŽ ZAVEDENÁ NORMA. Odvoď si to od faktu, že ekonomika kolabuje, ale zadluženost roste. Za 15 let spotřebují pijavice ve státě 3x větší rozpočet !!, ale vůbec nedbají, že se netvoří z příjmů a proto musí prodávat dluhopisy. Čím víc likvidují svou kriminální činností ekonomuku, tím více žerou, protože si zvykli a obyvatelstva se nebojí. Na to je jen jeden lék - koncentrační tábory.
      Jesse
      • Džesie
        22.08.2012 15:16

        Tak Ty nepřestaneš bonzovat???Bacha na betonové boty http://www.youtube.com/watch?v=kXBlv7Lqoq0
        Velkamedvědice
        • Re: Džesie
          22.08.2012 15:19

          pchéééé, té měkota :-))
          Jesse
          • Džesie
            22.08.2012 15:23

            Soráč, sem zase zapoměl, že seš vyvolenej!! http://www.youtube.com/watch?v=RHtsHqQmYEU&feature=related
            Velkamedvědice
            • Re: Džesie
              22.08.2012 15:30

              jó, to už je na český poměry tvrdčí :-))
              Jesse
Aktuální komentáře
28.03.2024
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university