Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Barroso: Nezbytné sjednocování Evropy

Barroso: Nezbytné sjednocování Evropy

31.08.2012 9:28

Důsledky dluhové krize Evropy jsou velmi silně přítomné napříč velkou částí Evropské unie, jelikož ekonomiky v propadu usilují o stabilizaci a zároveň o růst. Navzdory důležitým rozhodnutím učiněným během posledních několika let je realita taková, že abychom zvládli výzvy, jimž eurozóna čelí, musíme udělat víc.

Napříč EU se uskutečňují reformní a konsolidační opatření. Zavedeny byly společné finanční valy. Evropská centrální banka vytrvale dává najevo, že za eurem stojí. Přesto experti i partneři naše odhodlání často podceňují.

Všechny uskutečněné kroky vyústily ve více evropské integrace, nikoli méně. Je pravda, že rozhodování v našem demokratickém systému občas potřebuje čas. Nenechte se ale zmýlit: jednání se týkají úpravy uspořádání, ne konečného cíle. V EU existuje dostatečná politická vůle udělat pro ochranu eura vše, co je nutné, protože vývoj jednotné měny bude určující pro budoucnost evropské integrace.

Další opatření, jež Evropa potřebuje, je nutné pevně ukotvit v závazku k hlubší integraci. Vysoké hladiny suverénního zadlužení, společně s chováním částí finančního sektoru, umocnily krizi v eurozóně a vyvolaly významné otazníky kolem důvěry, které teď potřebují systémovou odpověď.

Právě proto musíme nedokončený podnik hospodářské a měnové unie dovršit – a právě proto Evropská komise už dlouho předkládá argumenty pro vytvoření bankovní unie jako nezbytného kroku na cestě k této metě. Chystané návrhy Komise jsou součástí širšího balíčku směřujícího k ekonomické, fiskální a politické unii, která překreslí hranice evropské integrace.

Krize nemilosrdně odhalila nedostatky stávajícího bankovního dohledu. Musíme překročit meze spolupráce a vytvořit dohledový orgán pro celou EU, zejména v eurozóně. Vazbu mezi svrchovaným dluhem a dluhem bank je třeba jednou provždy přetnout. Musíme přerušit bludný kruh, v němž využívání peněz daňových poplatníků – doposud 4,5 bilionu eur – k záchraně bank oslabuje rozpočty vlád, zatímco banky, jejichž averze vůči riziku sílí, přestávají půjčovat podnikům, jež potřebují finance, čímž dále podkopávají ekonomiku.

Odvážným postupem Evropa dokáže tuto negativní dynamiku zastavit. Na jednotný trh se zavádí společná soustava pravidel pro finanční služby. V návaznosti na to by jednotný evropský orgán pro bankovní dohled otevřel dveře přímé rekapitalizaci bank prostřednictvím Evropského stabilizačního mechanismu, jakož i společnému pojištění vkladů a jednotnému sanačnímu rámci.

Evropská komise 12. září představí své návrhy na Jednotný mechanismus bankovního dohledu, založené na třech klíčových principech:

Jednotný dohled: Koordinace mezi národními dohledovými orgány už v eurozóně nestačí. Rizika, která se objeví v jedné zemi, mohou postihnout celou měnovou oblast. Společný bankovní dohled je nutný k posílení důvěry mezi zeměmi, které využívají společné finanční valy.

Věrohodnost: Srdcem nového mechanismu eurozóny pro dohled nad bankami bude ECB. Volba úkolů svěřených ECB zajistí pečlivý, kvalitní a nestranný prozíravý dohled nad bankami eurozóny, což rozhodným způsobem přispěje k zachování důvěry mezi bankami – a tedy zvýší finanční stabilitu napříč eurozónou. Do tohoto rámce bude zapracována úzká spolupráce s národními dohledovými orgány.

Dohledová úloha ECB bude zcela oddělena od jejích úkolů v oblasti měnové politiky. Evropský orgán pro bankovnictví bude paralelně pokračovat ve výkonu svých stávajících úkolů, konkrétně ve vytváření jednotného souboru pravidel pro celý jednotný trh a zajišťování konvergentní dohledové praxe napříč EU.

Široký záběr: Nový evropský dohledový systém bude platit pro všechny banky v eurozóně. Zároveň bude potřeba překlenout mezeru mezi členy eurozóny a členy EU, kteří zůstávají vně měnové unie, z nichž někteří se mohou chtít nových dohledových mechanismů zúčastnit.

Cesta, jíž jsme se rozhodli jít, nám umožní svižně jednat. Jednotný mechanismus bankovního dohledu nevyžaduje změnu úmluvy a měl by být zřízen do ledna 2013.

Společný a integrovanější dohled je prvním krokem k bankovní unii. Komise bude dále stavět na našich současných návrzích na programy záruk za vklady a sanační mechanismy, abychom směřovali k jednotnému sanačnímu fondu a jednotnému sanačnímu orgánu. Jakmile budou tyto návrhy zavedeny pro praxe, bankovní unie bude úplná.

Vytvoření bankovní unie do roku 2013 nepřinese Evropě kouzelnou hůlku, jejímž mávnutím by dokázala přes noc zažehnat hospodářskou krizi. Jde však o významný a zásadní krok k obnovení důvěry občanů Evropy, mezinárodních partnerů a investorů. Zajistí finanční stabilitu, posílí transparentnost, přiměje bankovní sektor k zodpovědnosti a ochrání peníze daňových poplatníků.

Navíc jde o začátek něčeho mnohem většího. Znovu bych rád zdůraznil, že eurozóna si bere ponaučení z minulosti, a co se týče integrace, vymezuje si cestu vpřed, nikoli vzad. To je dobrá zpráva nejen pro euro, ale i pro globální ekonomiku. 


José Manuel Barroso je předsedou Evropské komise.

Copyright: Project Syndicate, 2012.


Váš názor
  •  
    31.08.2012 15:32

    Tak, tak,soudruzi, kupředu levá,zpátky ni krok!
    mcl
    • zpatky ni krok
      31.08.2012 15:58

      tak to je blby, ja myslel, ze ze skodovky zase zacnou litat stodvacitky a embecka
      Azb
  •  
    31.08.2012 10:20

    Soudruh Baroso to určitě myslí dobře . Rozborem celkové situace soudruzi z Bruselu zjistili , kde udělali soudruzi z NDR chybu , když nechali za jejich peníze vyštudovat Anželu v československésocialistickérepublice. Na rychlém postupu RVHP vpřed si Anžela ověřila kudy vede cesta . Přesvědčit Sárkóza , Barróza a další už byla hračka. EU tempo teprve nabírá ,konec se neodvratně blíží. Průser je , že soudruzi z EU srtruktur neví co budou po rozpadu dělat , protože kromě politickejch keců umí kulový h...o.
    karel
    •  
      31.08.2012 10:36

      ty je podceňuješ , ještě umí špičkově chlastat a lhát.
      julda
    •  
      31.08.2012 10:24

      ale on to soudruh v tom projevu nastínil poctivě - "potřebujeme více evropanství"... Asi mu nedošlo, že se lidi potřebují hlavně nažrat :-) No, ale u toho projevu rázně bouchl pěstí do kecpultu... tak nějak rozhodně a evropansky :-)))
      Jesse
      • pane bože
        31.08.2012 12:34

        "a navíc jde o začátek něčeho mnohem většího" POOOOMOOOOOC!
        maart
  •  
    31.08.2012 10:06

    Stačí zaměnit European Union za Soviet Union, EUR za převoditelný rubl a zjistíte, že text je stejný jako v projevu Leonida Brežněva na XXIII sjezdu. Jenom ty desátky (VAT) od středověku nějak narostly (Desátka znamenala odvod 10% z úrody. V dějepisu jsme se učili, že to bylo nelidské týrání podaných.) EU to ale nepomůže. Brežněvův projev se v satiře doplňoval textem: " ... náš svaz (anglicky - Unie) stál před velikou propastí ... učinili jsme mnohá významná opatření ... a nyní vidíme, že jsme udělali veliký krok vpřed..." Tak nevím jak to pan Barroso s těmi opatřeními v Unii (česky - svaz) míní?
    Kapitán
    •  
      31.08.2012 10:18

      No jak to míní? Přece tak, že chce začít dohánět západ (rozuměj USA a Čínu) Jako bývalý svazák teroristické portugalské marxistické odnože "Rudé brigády" se jistě nějaké referáty zpaměti naučil :-))) Mno, na trhu chybí vepřové maso... jen taková malá připomínka.
      Jesse
      •  
        31.08.2012 10:26

        trhu nechybí vepřové maso. Cena masa roste úplně z jiného důvodu.
        vikeza
        •  
          31.08.2012 10:31

          Můžeš prozradit? Mě názory na toto téma zajímají.
          Jesse
          •  
            31.08.2012 11:22

            Je to stále dokola obehrávaná písnička, je používán analogický mechanismus vyvolání hysterie. Vzpomeň si Jesse na období před letošními velikonocemi a na divadla kolem vajec a jejich raketové zdražení, nebo asi 2 roky zpátky na "mléčnou krizi" s tímtéž efektem zdražení všeho z mlíka. Vždycky za tím byla zemědělská lobby s Velebou v čele a snaha uměle vytvořit nedostatek příslušné komodity, aby se ceny alespoň na chvilku zvedly a zemědělci si pomohli, což zafungovalo. Dva tři měsíce a krize byla pryč, vše se vrátilo do starých kolejí. Pamatuju, když české máslo 250g stálo 43,-Kč, jak Veleba hřímal, že mléka je nedostatek díky exportům do Číny, a máslo do měsíce bude stát přes 60,-Kč. Dneska jsem byl v Penny a kupoval jsem tam Dr.Halíře 250g za 29,80Kč. Zájmové skupiny jsou silní a nebezpeční hráči a jak realita ukazuje, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, jenž by v takovéto situaci měl zasáhnout a takovéto sprosté vydírání znemožnit, je zbytečná, protože bezzubá a impotentní, instituce. Tož tak to vidím já.
            Klafanax
            •  
              31.08.2012 12:40

              Na tvých příkladech, které si samozřejmě pamatuji, si myslím to samé. Přesto mi vrtá hlavou fakt, že vepřového se opravdu chová na úrovn roku 1921. Což si myslím, že je to naše ostuda a ukázka, že nejsme při vysoké nezaměstnanosti schopni chovat více prasat. Nemluvím o těch ve státních institucích :-)) Ale díky, souhlasím.
              Jesse
              • jesse
                31.08.2012 16:03

                Nejde o neschopnost vychovat prase, ale o fakt, že z Polska se vozilo levnější.....
                Velkamedvědice
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m