Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Obchodujme!

Obchodujme!

19.09.2012 17:44

Greg Mankiw na svém blogu popisuje hru, kterou jeho kolega učitel hraje se svými žáky na začátku kurzu mikroekonomie. Zajde do obchodu a nakoupí nějaké nesmysly za pár dolarů (neutratí prý více než 100 dolarů, které má na svůj kurz k dispozici). Tyto věci pak náhodně rozdá studentům ve třídě a ti jim musí přiřadit známku od 1 do 10 podle toho, jak „cool“ pro ně obdržená věc je; učitel pak sečte celkové hodnocení za celou třídu. Pak mají studenti pět minut na to, aby mezi sebou měnili, do obchodu nesmí míchat vnější faktory (dáš mi to a já ti večer koupím pivo). Po tomto obchodovacím kole jsou opět přiřazovány hodnoty „coolovosti“ držených předmětů a ty jsou opět sečteny.

Principem uvedeného je ukázat, jak takový obchod zvedá užitek ve společnosti – naměřené hodnoty po obchodování jsou totiž pravidelně vyšší než před ním. Poslední pokus prý přinesl rozdíl 128 vs. 180 (tzn. 40 % růst bohatství/užitku) – důsledek toho, že si každá cetka našla držitele, pro nějž měla největší užitek. Povšimněme si tedy, že obchod funguje nejen na výrobní straně (každý vyrábí to, co umí nejefektivněji), ale i na spotřební straně – umožňuje, aby do sebe užitkově maximalizační puzzle dobře zapadly.

Navíc se zdá, že výše uvedené čistě konzumní hledisko není tím jediným relevantním pohledem na obchod. Dokumentuje to studie, na jejíž název si již nevzpomínám, obsah mi ale utkvěl v paměti. Týkala se chování jihoamerických indiánů a toho, jak mezi sebou obchodují. Jednotlivé kmeny si mezi sebou vyměňovaly předměty, které ti druzí neměli k dispozici – tedy výše uvedená klasika. Ale k obchodu docházelo i mezi kmeny, které měly k dispozici v podstatě stejný obchodní „materiál“. Jinak řečeno, z produkčně-užitkově maximalizační hlediska si neměly co nabídnout. Tato výměna měla totiž úplně jiný základ – podle studie to byla jakási prevence proti konfliktu, proti válce.

V popsaném případě byl tedy obchod, byť z hlediska konzumu iracionální, prostředkem k přátelskému kontaktu, sblížení a poznání toho, že ti druzí (tj. ti jiní) nejsou hrozbou. Je to podobné, jako když nám dopředu známá návštěva přinese pozornost, ale v obráceném gardu – přinesení obchodované pozornosti vytváří vítanou návštěvu. Je tak mimochodem možné, že uvedená studijní demonstrace nejen ukázala, jak obchod zvedá užitek, ale také utužila partu. A mimo jiné se tak můžeme ptát, co je asi efektivnější z hlediska celosvětové mírotvorby - obchodní sankce u těch neposlušných, či naopak snaha o jejich věší zaangažování v obchodu. Tedy jakési obrušování hran mezinárodním obchodním konzumem.

K uvedenému můžeme doplnit, že je vlastně jednoduché si povšimnout, jak je v těžkých dobách první na ráně právě obchod. Přichází sankce, protekcionismus a různé další překážky. Nastává posun ke „každý na svém písečku“. Patrné je to nyní i v Evropě, ani ne tak u zboží a služeb, jako u kapitálových trhů. A tím se dostávám k poslednímu bodu: U jakého typu obchodů funguje onen mírotvorný mechanismus? Denní obrat na NYSE dosahuje asi 50 miliard dolarů, denní obrat na FX trzích asi 4 biliony dolarů. Pokud by i takové typy obchodů fungovaly jako ty mezi indiány, museli bychom žít na naprosto bezkonfliktní planetě. Asi ale tušíme, že anonymní trading tento potenciál nemá. Alespoň ne přímo. Nevede nás ale nákup zahraničních aktiv v té či oné formě také přece jenom k poznávání cizích „kmenů“?

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • obchod fungoval už za lovců mamutů
    20.09.2012 15:50

    Pan Soustružník se probral z letargie a jelikož chce bonusy tak splnil čárku a napsal nějaký članek :-) užitková hondota tohoto članku je blízká 0 :-) Jestli mám koupit Erste nebo ČEZ taková članková odezva by byla lepší ale dobrá :-)
    martík
  •  
    20.09.2012 12:19

    jednalo se o cca 10 vesnic v udoli Xingu kteri vzajemnou monopolizaci na urcite vyrobky pomerne dobre eliminovaly konflikty tzn vzajemne vyvrazdovani (resp balancovani v ramci ekosystemu)
    eple
  • Obchodování při plné robotizaci
    19.09.2012 22:40

    Další z kvalitních zamyšlení p. Soustružníka. Vlastně se toto děje i nyní a na významu se bude obchodování mezi sebou (self service) stále zvyšovat. Berme limitní případ plné robotizace (na strmém rozvoji), kdy nebude zapotřebí lidská síla. Na lidstvo připadne pouze a jen obchodování se vším možným (suroviny, polotovary, konečné výrobky, služby, atd). Tvrdím, že při tomto stavu nebudou žádné bouře proti strojům, ale díky moderní technice tomu bude naopak a dojde pouze k rozvoji toho tak hledaného 4. sektoru (po službách) a to obchodu. Objem a množství zboží se bude limitně blížit plné zaměstnanosti a úměrně tomu pružné délce pracovního úvazku (klidně 2 hodiny denně).
    Pibik
    • Re: Obchodování při plné robotizaci
      20.09.2012 6:39

      Plná zaměstnanost - tady někdo četl Špidlu, už chybí jenom zdroje jsou.
      tk69
      • A to si myslíš
        20.09.2012 10:16

        že si tě tady budou oligarchové držet na semeno?
        maart
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data