Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Policie: Dva lidé smrtící směs s metanolem uvedli do oběhu úmyslně. Po ČR kolují tisíce litrů

Policie: Dva lidé smrtící směs s metanolem uvedli do oběhu úmyslně. Po ČR kolují tisíce litrů

24.09.2012 15:40, aktualizováno: 24.9. 18:10
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Policisté v souvislosti s metanolovou kauzou obvinili v minulých dnech dva lidi z Moravskoslezského kraje z obecného ohrožení. Úmyslně namíchali otrávenou směs a přes distributora alkoholu ze Zlína ji uvedli do oběhu, řekl dnes novinářům státní zástupce Roman Kafka. Podle něj jim hrozí 12 až 20 let vězení, případně i výjimečný trest. Policejní prezident Martin Červíček dodal, že na českém trhu může být až 15.000 litrů nebezpečného alkoholu. Policistům se nemusí podařit veškeré lihoviny dohledat, proto nabádají k opatrnosti.

Stíhaní pracovali ve společnostech, které používají metylalkohol při výrobě směsí do ostřikovačů v automobilech. Podle Kafky tedy velmi dobře věděli, jaké následky má jeho požití. Muži chemikálii legálně koupili od jiné firmy, následně ji ale zneužili. Na přelomu srpna a září prý vyrobili tuny nebezpečné směsi. Předali ji distributorovi lihovin, který ji dále namíchal do alkoholu. 
  
Hlavním organizátorem, kterému hrozí až výjimečný trest, je dvaačtyřicetiletý muž z Ostravska, který je stíhán vazebně. "V pátek večer byl podroben výslechu. Během výslechu začal spolupracovat a máme jeho plné doznání. Velmi účinně spolupracuje, bude ještě vyslýchán. Chtěl bych podotknout, že se nachází ve velmi špatném psychickém stavu a chci apelovat na to, aby nedocházelo ke štvanici včetně jeho rodiny," řekl Roman Kafka. Pančováním chtěl obviněný podle Kafky řešit svou finanční situaci. Druhý člověk muži údajně dodal některé prostředky pro výrobu, a zároveň se jí účastnil. Policie ho stíhá za pomoc k trestnému činu.
 
"Jejich činnost spočívala v tom, že v srpnu až září úmyslně vyrobili velmi kontaminovanou směs metylalkoholu v objemu, o kterém zatím nemůžeme hovořit. Jsou to tuny materiálu. Tuto směs úmyslně uvedli do oběhu tím, že ji předali distributorovi lihu a obdobných komodit," pokračoval státní zástupce, podle jehož vyjádření byla látka vyrobena v České republice jinou firmou 28. srpna a poté převezena do firmy v Opavě, kde ji použili ke smíchání s alkoholem. 

Kriminalisté v případu výroby a distribuce otráveného alkoholu obvinili více než čtyři desítky lidí. Nejvíce stíhaných je z Moravskoslezského kraje. Výrazný posun ve vyšetřování přinesla podle dřívějšího vyjádření Červíčka čtvrteční akce zlínských kriminalistů, při níž v Opavě zajistili 6000 litrů metanolu.

V Česku již kvůli metylalkoholu zemřelo 25 lidí, případy otrav se rozšířily do devíti krajů republiky. Desítky lidí byly hospitalizovány, řada pacientů bude mít doživotní následky, někteří například oslepli. Kvůli šíření jedovatého alkoholu platí v Česku od 14. září zákaz nabízení a prodeje tvrdého alkoholu, od 21. září pak i zákaz jeho vývozu. 

Ministr zemědělství Petr Bendl bude dnes Evropskou komisi ujišťovat, že české úřady už zjistily zdroj, který stojí za sérií smrtících otrav z pančovaného alkoholu. Kolegy bude na večerním jednání informovat i o tom, že český kabinet bude ve středu rozhodovat o uvolnění prohibice na tvrdý alkohol. Věří také, že Slovensko a Polsko, které v reakci na kauzu zakázaly dovoz tvrdého alkoholu z Česka, budou respektovat nové skutečnosti a svá omezení případně rovněž upraví.

Ve středu od jednání vlády Bendl čeká, že přistoupí ke zmírnění současných opatření, která zahrnují nejen zákaz prodeje lihovin s obsahem alkoholu nad 20 procent, ale i jeho vývoz. "Samozřejmě. V okamžiku, kdy nám je znám zdroj a víme, odkud ten nelegální alkohol pochází, víme, že naši výrobci se ničeho zlého nedopustili, je tady prostor pro to, má-li prodávaný alkohol jasné místo původu, aby mohl být distribuován a prodáván konečnému zákazníkovi," podotkl Bendl.

Státní tajemník pro evropské záležitosti Vojtěch Belling dnes v Bruselu podotkl, že rozhodnutí o případném uvolnění prohibice je čistě na českých úřadech. Česko má pouze povinnost konzultovat své kroky s Evropskou komisí, což Česká republika v tomto případě činí, podotkl Belling. V pátek mluvčí EK Frédéric Vincent nicméně bez bližších podrobností hovořil o tom, že by ale mělo jít o "společné rozhodnutí" Bruselu a Prahy.

"Chtěl bych říci, že kauza nekončí. Přestože máme definovaný zdroj, neznamená to, že bychom měli dohledanou celou síť. V současné době probíhá další vyšetřování. Odhadujeme, že zhruba v současné době máme až 15 tisíc litrů škodlivého alkoholu uvnitř trhu. Budeme jej dohledávat, ale nemůžeme vyloučit, že se to podaří v plné šíři. Proto apeluji na veřejnost, aby v žádném případě nepožívala alkohol z lahví neznámého původu a velmi bych nabádal v obezřetnosti. Kauza není u konce," řekl policejní prezident Martin Červíček, podle nějž byl závadný alkohol vyroben z asi 15 tun metanolu.

Členové Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL) na dnešním jednání ocenili, že policie rozkryla výrobu a distribuci metanolu. Potvrdilo se, že celá tato nešťastná kauza je výsledkem černého trhu, řekl viceprezident unie a generální ředitel vizovické likérky Rudolf Jelínek Pavel Dvořáček. Výrobci a dovozci lihovin se podle něj shodli na tom, že není na pořadu dne řešit finanční ztráty. Důležité je zamezit dalším ztrátám na lidských životech, uvedl Dvořáček. 

Podle něj je důležité, aby se pokračovalo v dlouhodobém potlačování černého trhu a aby byla zrušena prohibice. "Všichni členové unie mají systém dohledatelnosti, systém kontroly vstupů, všech surovin, u našich členů se nic špatného nemůže stát," uvedl Dvořáček s tím, že výrobci a dovozci sdružení v unii reprezentují 80 procent českého trhu. 

Po uvolnění prohibice by tak výrobci podle svého mínění mohli obchodovat s výrobky, které mají starý a budou mít nový kolek. "Myslím ty, které jsou od prověřených výrobců," podotkl Dvořáček.



(Zdroj: čtk, ČT, mediafax)


Čtěte více:

Kalousek: Vláda se bude snažit částečnou prohibici uvolnit do několika dnů. Na stole návrh nových kolků
19.09.2012 8:40
Krizový štáb, který vznikl kvůli metanolu, bude jednat i dnes. Zabývat...
Ministr zdravotnictví vyhlásil zákaz exportu tvrdého alkoholu z ČR
21.09.2012 9:12
Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) vyhlásil ve čtvrtek večer po...
Rusko zavedlo zákaz dovozu tvrdého alkoholu z Česka, Brusel zakázal obnovení vývozu bez souhlasu EK
21.09.2012 15:43
Ruská hygienická služba vyhlásila zákaz dovozu tvrdého alkoholu z Česk...

Váš názor
  •  
    24.09.2012 16:01

    http://www.youtube.com/watch?v=J4YLsDc73MI
    Velkamedvědice
  • Kde je asi pravda?
    24.09.2012 15:49

    Nechci zpochybňovat práci policie, ale ten člověk asi musel být naprostý magor, jestli si myslel, že se to "ututlá". Jediné, čemu věřím, je fakt, že: "Policistům se nemusí podařit veškeré lihoviny dohledat, ..." Komentovat v této situaci nové kolky je naprosto zbytečné, neboť ty nic neřeší.
    oh171
Aktuální komentáře
25.04.2024
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.