Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Teherán zažívá první nepokoje kvůli inflaci. Sankce proti Íránu budou možná zpřísněny

Teherán zažívá první nepokoje kvůli inflaci. Sankce proti Íránu budou možná zpřísněny

04.10.2012 15:33
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Situace v řadě íránských obchodů začíná vzdáleně připomínat Německo v roce 1923. Ceny stoupají každým dnem a lidé se bojí, co všechno nebude za chvíli k dostání. Oficiálně se inflace v meziročním měřítku pohybuje kolem 29 %, jen za včerejšek však mléko v Teheránu podražilo o 10 %. Množí se známky, že sankce Evropské unie a Spojených států uvalené na Írán kvůli jeho jadernému programu, začínají podkopávat životaschopnost ekonomiky. Západní diplomaté přitom usilují o další zostření sankčních opatření - směrem k maximální izolaci země.

Prudce oslabující íránská měna má za následek stejně rychlý nárůst cen importů, které řada odvětví potřebuje. K tomu se přidává nedostatek devizových prostředků, dosud čerpaných téměř výhradně z prodeje ropy. Ta však od července podléhá širokému mezinárodnímu embargu a její vývoz se pro íránské producenty stává stále obtížnější. Kvůli krizi důvěry ze země začíná rychle odtékat kapitál. Podle nejmenovaných evropských a amerických představitelů by mohl mít Teherán v nejbližších měsících problémy s obstaráním základního dovozu.

Podle webové stránky Mazanex, která sleduje dění na měnových trzích, se riál v pondělí vůči dolaru propadl o 18 % na 35 000 IRR/USD. O týden dřív kurz činil 24 600 IRR/USD.

Sankce se začínají palčivě dotýkat dennodenního života běžných Íránců. Maso se pomalu stává luxusním zbožím, obchodníci i domácnosti začínají hromadit zásoby, množí se pouliční protesty. Po nasazení těžkooděnců, kteří proti demonstrantům použili slzný plyn, byly včera uzavřeny některé čtvrti hlavního města.

„Lidé jsou nervózní a bojí se zítřka a dalšího týdne, protože neví, jak moc ještě všechno zdraží,“ tvrdí Mostafa Daryaní, jehož rodina v Teheránu vlastní řetězec supermarketů. Zákazníci podle něj kupují jen nejnutnější věci a dělají si zásoby základních potravin. Cena kuřete, ze kterého se v muslimské zemi připravuje podstatná část pokrmů, za posledních 12 měsíců vzrostla na dvojnásobek. Řada obchodníků s elektronikou kvůli rostoucím cenám divoce naskladňuje a omezuje prodeje v naději, že zboží později zpeněží výhodněji.

Tlak Západu může ještě zesílit. Velká Británie, Francie a Německo prosazují zpřísnění sankcí tak, aby se íránská ekonomika ocitla na hranici kolapsu. V důvěrném memorandu zástupcům 27 členských zemí EU, které se dostalo do rukou agentury Bloomberg, velmocenská trojka kritizuje pokračující neústupnost Teheránu, jenž se nechce vzdát obohacování uranu výměnou za evropské technologie v oblasti aviatiky a energetiky.

Před nadcházejícím zasedáním ministrů zahraničí zemí EU, plánovaném na 15. října, proto trojka navrhuje, aby byly zostřeny sankce v sektorech energetiky, financí, obchodu a dopravy. Diplomaté stále věří v mírové urovnání, avšak k tomu je podle nich třeba utáhnout smyčku kolem Íránu ještě těsněji.

Mezi navrhovanými opatřeními je zacelení hluchých míst v dosavadních sankcích, které Teheránu umožňovaly jejich obcházení. Íránské centrální bance by tak měla být zmražena další aktiva v jurisdikci EU, přísněji by měly být hlídány íránské lodě, které často mění vlajky, zároveň by měl být rozšířen zákaz vývozu citlivých technologií, jež by mohly být zneužity pro vojenské účely.

Podle Bijana Khajehpoura, íránského ekonoma působícího jako konzultant ve Vídni, nelze s kolapsem íránské ekonomiky v blízké době počítat. Na to je prý příliš velká a komplexní - domácí podniky dokážou nahradit import ze zahraničí. Navíc je Írán na různé sankce zvyklý, takže se naučil nacházet mezi nimi cestičku. Režim a na něj napojení podnikatelé ve skutečnosti ze sankcí a znehodnocené měny profitují, jelikož jsou zapletení do aktivit na černém trhu a šmeliny, tvrdí Khajehpour.

(Zdroj: Bloomberg, CNBC)


Váš názor
  • Lojziku
    05.10.2012 7:12

    takze ty mas pravdu a cely svet je stado blbcu kteri se nechaji oblbnout propagandou NATO. A vsechny ty zabery ze Syrie jsou vlastne filmovany v Hollywoodu, zatimco je v Syrii taky klid a vsichni se tam tesi miru a prosperite - prestan uz tady bucet ty vole.
    murango
  •  
    04.10.2012 23:36

    A jak víš ty lojzíku, že to není jenom mediální propaganda.... NATO A USA.... Podle mých info vládne v Iránu klid a žádné nepokoje...., takže at žije mainstream brainwashing
    ferda mravenec
    • ferda mravenec......
      05.10.2012 7:17

      a odkud mas ty svoje informace - od brouka pytlika co ??
      realbull
  • Muz roku
    04.10.2012 19:16

    Kde je asi zalezly ten pan co tady asi pred tydnem obdivoval Muhahadzina a doprucoval jeho projev v OSN jako ukazku inteligence a jeho schopnosti vesti Iran k lepsim zitrkum.
    murango
Aktuální komentáře
24.04.2024
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m