Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak vydělávají mercedesy?

Jak vydělávají mercedesy?

19.10.2012 19:15

Jednou z nejobchodovanějších akcií na německém trhu je Daimler (v září třetí za Siemensem a DB). Zprávy z konce září ukazují, že letos pravděpodobně přijde pokles provozního zisku divize osobních vozů, důvodem je slabá poptávka na evropských trzích; k tomu se přidávají rostoucí konkurenční tlaky v Číně. Daimler kvůli zhoršujícím se podmínkám připravuje řadu nových opatření, oznámil například plán na výrazné snížení provozních nákladů. Graf porovnává vývoj ceny jeho akcií s indexem DAX .

merc1

Zdroj: Bloomberg

Daimler je ve srovnání s celým trhem dost volatilní akcií, nyní se obchoduje s PE 7,2 a PBV 1. Zatímco až do letošního léta cykličtěji kopíroval vývoj DAXu, v srpnu se utrhnul a zamířil dolů. Podívejme se zde hlavně na to, jak vypadají klíčová čísla automobilky. Výkaz cash flow shrnuje následující tabulka:

merc2

Je to tabulka trochu složitější, ale říká zajímavý příběh. Povozní cash flow divize výroby (prostřední dva sloupce) nekopíruje vývoj hrubého ani čistého zisku, na vině je pohyb zásob a provozních závazků. S konsolidovaným provozním cash flow pak naprosto hýbe zejména divize finančních služeb. Vývoj jejího pracovního kapitálu, zejména pohledávek spojených s těmito službami, je pro celou skupinu klíčový. V minulém roce tak například mohla mít o cca 2 miliardy eur vyšší hrubý zisk než v roce 2010, provozní cash flow ale bylo o cca 9 miliard eur (!) nižší.

Investice do provozních aktiv nejsou výrazně volatilní, o něco převyšují odpisy. S celkovým investičním cash flow trochu hýbe obrat finančních investičních aktiv (cash flow management). I zde je velký meziroční pohyb – skoro nulové bilance v roce 2010, ale 6,5 miliard eur v záporu v roce minulém.

Co nevygeneruje provoz a co spotřebují investice, musí být pokryto navýšením dluhu, vlastního jmění, či odčerpáno z existující hotovosti. V minulém roce tak finanční cash flow dosáhlo téměř 6 miliard eur, zatímco v předchozím roce byly dluhy spláceny a to asi o 7 miliard eur. Hotovost tehdy ještě vzrostla o 1 miliardu, minulý rok byla zase snížena.

Pro investory, kteří se neomezují jen na technickou analýzu, nese výše uvedené jedno obecné poučení: Čisté zisky a zisky na akcii jsou v případě některých firem číslem, které říká jen velmi malou část fundamentálního příběhu. Co naplat, že mám například lepšící se ziskovost, když mi peníze masivně odčerpává pracovní kapitál a musím se zadlužovat. Samozřejmě, že tento pohyb může být negativní, či jde o investici do budoucna (pracovní kapitál je investicí do budoucích vyšších zisků). Každopádně je ale izolovaný pohled na současnou ziskovost často v podstatě zavádějící. Daimler je přesně příkladem takové firmy, důvodem je z velké části divize finančních služeb.

Mým rychlým testem fundamentální zajímavosti akcie je odvození „standardizovaného“ volného cash flow na akcii a porovnání jím implikované hodnoty akcie s tím, co vidíme na trhu. Odhad takového standardizovaného cash flow je u Daimleru z výše popsaných důvodů ještě větším oříškem než obvykle. Přesto: Představme si, že od příštího roku firma najede na stabilní stav, kdy bude do provozního kapitálu ročně dávat 20 % čistého zisku, další investice pokryjí odpisy a 5 % z čistého zisku (proporce odpovídající zhruba minulým rokům). Zisky budou příští rok stejné, jako loni (tj. přijde určité zlepšení oproti letošku).

Známé tabulky shrnují uvedeným implikované odhady hodnoty akcie při různé požadované míře návratnosti (sloupce) a očekávanému průměrnému růstu v budoucnu (řádky). Druhá tabulka přičítá nadbytečnou hotovost.

merc3

V tabulkách je vyznačeno rozmezí, které je skeptičtější než u dříve probíraných amerických firem – menší očekávaný růst, vyšší požadovaná návratnost. Škarohlíd se může domnívat, že kalkulaci záměrně nastavuji tak, aby vyšla zajímavá čísla, ale není tomu tak. Vidíme, že bez započítání nadměrné hotovosti nám vyjde odhad fundamentální hodnoty pohybující se na současné ceně. Tedy při 10 % požadované návratnosti a 0 % dlouhodobém nominálním růstu, což by běžně byly poměrně drakonické předpoklady. Zda jsou v současné situaci namístě posuďme již opět každý sám – jak s ohledem na vývoj ve světové ekonomice a automobilovém trhu, tak s ohledem na investice, které společnost provedla v minulosti.

Po započítání nadbytečné hotovosti (z 2011 s rezervou na provozní hotovost) nám pak už vychází číslo znatelně vyšší. Čímž se opět dostáváme do oblasti úvah o tom, proč společnosti nyní drží tolik hotovosti (proč ji například nerozdělí) a jak ji (a toto jejich počínání) ocenit – viz předchozí úvaha o Googlu.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.