Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kanada nevpustila malajského těžaře na své břidlice. Zavírá se před zahraničními investory?

Kanada nevpustila malajského těžaře na své břidlice. Zavírá se před zahraničními investory?

22.10.2012 18:24
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Kanadská vláda zablokovala akvizici domácího těžaře Progress Energy Resources, o něhož projevila zájem malajská státní ropná společnost Petronas. Odmítavá reakce úřadů vyvolala obavy ohledně budoucnosti jiných probíhajících transakcí a ochotě Kanady pouštět zahraniční kapitál do ropného a plynárenského sektoru.

Zamítnutí nákupu jednoho z největších vlastníků průzkumných licencí v břidlicovém regionu Montney v Britské Kolumbii za víc než 5 mld. CAD oznámil v pátek ministr průmyslu Christian Paradis. Podle něj transakce nepřinese „čisté výhody“ požadované kanadskými zákony o zahraničních investorech. Záporné rozhodnutí investory nemile překvapilo, obzvlášť proto, že Petronas v nabídce slíbila rozvíjet export zkapalněného zemního plynu (LNG) a postavit na březích Pacifiku terminál na vývoz LNG.

Kanadské těžařské firmy, podnikající v jednom z hlavních odvětví ekonomiky, se nyní ocitají ve všeobecné nejistotě, jelikož získávání zahraničního kapitálu, jenž by umožnil rozvoj obřích ložisek, se po negativní zkušenosti malajských těžařů může zkomplikovat. Někteří analytici počítají s výprodeji na burzách po celé zemi. Prodejní tlak by měl postihnout hlavně středně velké těžaře.

Krom Petronas budou v dohledné době státní úředníci rozhodovat o nabídce čínské skupiny CNOOC, která chce za víc než 15 mld. CAD získat těžaře Nexen, usazeného na roponosných píscích Alberty. Ropný Nexen je proti plynárenskému Progress Energy mnohem větší sousto. Krom Kanady disponuje ropnými a plynovými ložisky v Severním moři, Mexickém zálivu a Nigérii. Z roponosných písků v Albertě již s CNOOC společně dobývá. Ve 2Q12 dosáhla celková těžba Nexenu 207 000 barelů za den, což představuje zhruba 20 % produkce čínského zájemce. Kolem 28 % těžby Nexen připadá na vrty v Kanadě. CNOOC by si díky nákupu připsala zásoby v rozsahu 900 mil. barelů ropného ekvivalentu.

Minulý rok CNOOC zakoupila jiného kanadského těžaře Opti Canada. Ještě v roce 2005 se neúspěšně ucházela o kalifornský Unocal Corp, za který Číňané nabízeli 19 mld. USD.

Vládnoucí konzervativní kabinet zamítavé rozhodnutí ve věci Progress Eneregy nepovažuje za nic mimořádného a tvrdí, že Petronas má 30 dní na to, aby ho přesvědčil o přezkoumání záležitosti. Ministr financí prohlásil, že rozhovory budou určitě pokračovat a že Malajci budou mít šanci uklidnit obavy úřadů.

Akcie Progress Energy v úvodu pondělní seance na burze v Torontu propadly o víc jak 20 %, avšak ztrátu postupně umazávají a nyní obchodují kolem 13 % pod pátečním závěrem. Podobná situace panuje na titulu Nexen, který se z počátečního 20% sesunu dostal na 6% ztrátu. Od oznámení čínské nabídky je stále o 36 % výš.

I kdyby kanadská vláda nakonec převzetí Progress Energy schválila, pověst země a jejího investičního klimatu by mohla být poškozena. Kabinet premiéra Stephena Harpera v roce 2010 zablokoval pokus australského těžařského gigantu BHP Billiton převzít společnost Potash Corp, největšího světového producenta hnojiv. Nyní se politické riziko pro zahraniční investory podle analytiků dál navýšilo. Stát teď prý bude muset vyjasnit pravidla hry a definovat za jakých podmínek je zahraniční kapitál v Kanadě vítán.

Alberta má třetí největší zásoby ropy na světě, víc než 170 miliard barelů. Současná denní těžba na úrovni 1,5 mil. barelů by měla do patnácti let vzrůst na trojnásobek. Celkem je v kanadské provincii víc černého zlata než v Rusku nebo Íránu. Větším ropným bohatstvím se pyšní jen Saudská Arábie a Venezuela. Zužitkování roponosných písků si podle vlády vyžádá investice v hodnotě 650 mld. CAD.

(Zdroje: Reuters, CNBC, Bloomberg)


Váš názor
  • Kanadská vláda není tak blbá
    22.10.2012 18:57

    Názorný příklad jak to má fungovat když zvoleni reprezentanti pracují jak mají. Neprodávají bezmyšlenkovitě státni bohatství které jim bylo svěřeno do opatrováni jejich občany, jen proto aby naplnili státní kasu aby tam zase bylo co na kradení. Žádný rozumný hospodář nezabíjí husu která snáší zlatá vejce. No oni si jinde taky nevolí komunisty na vedouci mista. To je specialita českých oveček a pak se nadává jak se všude krade.
    chikita
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data