Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Podnikatelé: Škrty ve státním rozpočtu zlikvidují konkurenceschopnost českých firem

Podnikatelé: Škrty ve státním rozpočtu zlikvidují konkurenceschopnost českých firem

26.10.2012 15:31
Autor: mediafax

Oznámení ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) o dalších rozpočtových škrtech vyvolalo nesouhlas mezi podnikateli. Úspory se mají tentokrát dotýkat vědy a výzkumu, což má zásadní vliv na konkurenceschopnost tuzemských společností, uvedla v pátek Unie malých a středních podniků ČR.

Živnostníci upozorňují, že podpora vědy a výzkumu je jednou z programových priorit vlády Petra Nečase (ODS). "Jen během dneška jsme obdrželi řadu nesouhlasných a rozhořčených reakcí od celé řady podnikatelů. Mezi argumenty je nejčastěji zmiňován fakt, že po roce 2014 nebude mít věda a výzkum téměř žádnou podporu z fondů EU, a jedinou šancí pro přežití projektů ve vývoji a výzkumu je alespoň částečná náhrada v národních dotačních programech," sdělil předseda Unie malých a středních podniků David Šeich.

Ten tvrdí, že pokud má být česká ekonomika konkurenceschopnou, musí stát tyto oblasti adekvátně podporovat a ne v nich škrtat. "Na jednu stranu prohlašujeme, že nechceme být montovnou Evropy, na druhou ale děláme vše pro to, abychom se jí stali," doplnil Šeich.

Podnikatelé mají obavy, aby se státní podpora neomezila pouze na primární výzkum prováděný převážně v režii Akademie věd ČR (AV ČR). Podle dostupných údajů totiž AV ČR provádí jen dvě procenta komerčně využitelného výzkumu a pouze 17 procent výzkumu, který může být teoreticky využit pro transfer technologií do praxe, zbytek je zcela akademický primární výzkum.

"Přínos AV ČR je zcela nezpochybnitelný. Její činnost má však smysl pouze za předpokladu, že je podporován i komerčně využitelný výzkum a transfer nových technologií z fáze patentů a prototypů do průmyslové výroby. Jen tyto aktivity mají reálný dopad na konkurenceschopnost ČR, zaměstnanost a hospodářský růst," upozorňuje Šeich.

Jedno z možných řešení vidí podnikatelé v posílení rozpočtu pro programy Technologické agentury ČR, která podporuje projekty s dopadem na podnikatelský sektor a konkurenceschopnost ČR. Další možností je realokace nečerpaných evropských peněz z některých prioritních os v rámci ministerstva průmyslu a obchodu a jejich přesměrování do programu Inovace. Právě o tento program je totiž podle podnikatelů mezi firmami největší zájem. V případě navýšení prostředků by jej bylo možné v roce 2014 znovu otevřít. "V opačném případě hrozí, že český průmyslový výzkum zůstane v roce 2014 zcela bez podpory a konkurenceschopnost naší ekonomiky začne skomírat," zakončil předseda Šeich.

Šéf rezortu financí požádal ve středu sněmovnu o vrácení návrhu rozpočtu na příští rok kvůli neshodám uvnitř ODS, které jsou spojeny s daňovým balíčkem, poslanci mu vyhověli. Za nejednotností občanských demokratů v otázce zvyšování daní stojí šestice rebelujících poslanců odmítající především změny DPH. Problém podle Kalouska je, že bez zvýšení daní není možné původně navrhovaný rozpočet splnit. Ministr financí je tím pádem nucen najít cestu, jak ušetřit více než 20 miliard korun.


Váš názor
  • Konkurence schopnost českých firem
    28.10.2012 19:52

    Tu schopnost omezuje daleko více než nějaké škrty spíše neznalost cizích podmínek a zbavováni se starých návyků, stejně jako neznalost cizích jazyků. Každý kdo je závislý a jedná podle toho co mu zde nějaký chytrák nakecá, ten moc šancí nemá. Tady mají lidé sklon se stále řídit zastaralými názory, jako že kdo nekrade tak okrádá rodinu nebo se SSSR na věčné časy. Ten kdo se tedˇ chechtá by se měl podívat na to co říkaji předvolební průzkumy a hned ho ten smich rychle přejde.
    Zůza
    • Re: Konkurence schopnost českých firem
      28.10.2012 22:15

      přesně to samé si myslim i já. Ale už to dlouho trvat nebude, nebojme se. Hned po volbách škrty přestanou a pod vedením strany a vlády se zase staneme konkurence schopni a budeme se vyhřívat na výsluní svých schopnosti a zase nám bude celý svět závidět jako dřív. Jen co vyrobíme dostatek ostnatého drátu na zabránění těm co nám závidí, aby nám to zase neokoukli a nesabotovali. S těmi několika co nám to tady budou zase kazit si už nějak poradime a v nejhorším případě nám pomůže Putin - nejlepší přítel našeho Václava.
      Pěšice
  • Matení veřejnosti
    26.10.2012 16:29

    Snažil jsem se zjistit, kdože je to ten Šeich mluvící i mým jménem. Ale hleďme, starý známý. A ona slavná Unie zmiňovaná v článku, je prakticky neznámá, její administrativa se skládá z lidí ze státní správy, ani členové nejsou známí, kromě 7 zveřejněných, většinou neprůhledných firem. Že by další prebenda? Patrie, pozor. Tenhle za nás opravdu nemluví!
    jerry
Aktuální komentáře
29.03.2024
16:00Klesající sazby a ceny komodit
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m