Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Americké peněžní fondy se pomalu vrací do eurozóny

Americké peněžní fondy se pomalu vrací do eurozóny

29.10.2012 16:07
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Americké fondy peněžního trhu navyšují expozici vůči bankám v eurozóně, a potvrzují tak trend obnovování důvěry ve stabilitu Evropské měnové unie. Objem prostředků, které z renomovaných zámořských fondů putovaly do bank eurozóny, se na konci září v dolarovém vyjádření meziměsíčně zvýšil o 16 %. Podle údajů sestavených agenturou Fitch Ratings se jedná o třetí nárůst v řadě. V červenci prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi slíbil pro záchranu eura udělat „cokoli bude třeba“.

Americké peněžní fondy jsou pro evropské banky důležitým zdrojem dolarového financování. Když loni došlo k prohloubení dluhové krize a vzrostly obavy z odchodu Řecka z eurozóny, fondy prudce omezily půjčování prostředků bankám na kontinentě. Přestože se situace na začátku letošního roku začala zlepšovat, v průběhu léta se fondy začaly z eurozóny opět stahovat.

Ke stabilizaci na trhu bankovního financování došlo po představení plánů ECB, podle nichž může centrální banka téměř podle libosti intervenovat na trzích evropských vládních dluhopisů. To pomohlo obzvlášť bankám na krizí nejvíc stižené periferii eurozóny. Důvěra v domácí bankovní systém se vrací i střadatelům. Španělské banky podle informací ECB v září poprvé za šest měsíců zaznamenaly nárůst depozit. Společně s italskými bankami také snížily závislost na úvěrech od ECB.

I tak zůstávají americké peněžní fondy vůči eurozóně opatrné a expozici drží na relativně nízké úrovni. Nadále se také vyhýbají bankám ve Španělsku, Řecku, Itálii a Portugalsku. Zatímco loni v květnu se podíl prostředků investovaných zámořskými fondy v eurozóně pohyboval na 30 %, nyní činí 11 %. V poklesu se podle Fitch odráží změna modelu financování evropských bank a jejich snížená závislost na dolarech.

Největší růst expozice 10 největších amerických peněžních fondů, spravujících asi 650 mld. USD, byl zaznamenán u francouzských bank. K mírnému posunu došlo také ve struktuře financování, a to ve prospěch nezajištěných půjček. V září se tzv. repo transakce, při nichž fondy vyžadují kolaterál, na prostředcích půjčených bankám podílely ze 30 %, přičemž v srpnu to bylo 37 %.

„Zářijový nárůst bych popsal jako mírné zlepšení, spíš než návrat k loňským úrovním,“ tvrdí Robert Grossman z agentury Fitch. O pozitivní signál se podle něj nicméně jedná, jelikož americké peněžní fondy fungují jako předstihový indikátor všeobecných investičních trendů. „Jsou to velmi konzervativní krátkodobí investoři a v případě problémů se solvencí velmi rychle redukují pozice,“ dodává Grossman.

(Zdroje: Fitch, CNBC)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data