Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Babiš: Chování obchodních řetězců připomíná terorismus

Babiš: Chování obchodních řetězců připomíná terorismus

02.11.2012 11:02, aktualizováno: 2.11. 12:47
Autor: ČTK

Aktualizováno

Majitel Agrofert Holdingu Andrej Babiš dnes ostře kritizoval obchodní řetězce, jejichž chování vůči dodavatelům potravin přirovnal k terorismu. Babiš reagoval na nedávné rozhodnutí obchodního řetězce Albert, který na začátku října přestal nejprodávanější čerstvé pečivo odebírat od největších tuzemských pekáren United Bakeries a Penam a přednost dal regionálním dodavatelům. Pekárny Penam patří do skupiny Agrofert vlastněné Babišem. 

"Působení (obchodních) řetězců je skutečně v rovině terorismu. Určitě jste sledovali, že nás vylistovali (přestali odebírat zboží) v Aholdu (provozovatel prodejen Albert) z jednoho dne na druhý. Přestali jsme zásobovat 246 prodejen Aholdu, protože jsme se nedomluvili na ceně, i když cena obilí stoupla. Nahradilo nás 30 jiných pekáren, které samozřejmě po cenové válce, která bude následovat, na to doplatí," řekl dnes Babiš v Olomouci na diskusi zaměřené na biotechnologie, potravinářství a zemědělství. 

Obchodní řetězec Albert změnu dodavatele čerstvého pečiva zdůvodnil stoupající oblibou regionálních dodavatelů pečiva. "Naši zákazníci mají své oblíbené místní pekaře a jejich výrobky chceme nabízet i v našich prodejnách," uvedl v říjnu manažer prodejen Albert Milan Mrázek. Dvě největší pekárny budou do Alberta i nadále dodávat balený chléb, jemné pečivo či některé výrobky privátních značek. 

Regionální výrobci pečiva dodávali dosud do prodejen Albert spíše krajové speciality a doplňkový sortiment pečiva, a rozšiřovali tak standardní nabídku největších dodavatelů, pekáren United Bakeries a Penam. Skupina Penam nadále dodává čerstvé nebalené pečivo do obchodních řetězců Billa, Penny Market, Tesco (323,15 GBp, 0,70%), Globus, COOP, Spar a Kaufland. 
 
Babiš dnes ČTK řekl, že výpadek dodávek pečiva pro obchodní řetězec Albert pocítí pekárenské společnosti Penam i United Bakeries na svých letošních tržbách. "United Bakeries podle mého odhadu ztratilo 18 procent výroby a my jsme ztratili také dost. Snažíme se to samozřejmě nahradit někde jinde," uvedl Babiš, který se kvůli chování obchodního řetězce Albert nehodlá obrátit na antimonopolní úřad. 

Plán Babiše koupit konkurenční pekárny United Bakeries letos zhatil slovenský Protimonopolní úřad (PMÚ), který fúzi v červenci nepovolil. Proti rozhodnutí byl podán rozklad. Majitelé United Bakeries ale mezitím odstoupili od smlouvy a svůj krok odůvodnili právě chybějícím rozhodnutím PMÚ. Český antimonopolní úřad přitom předtím Babišovu Agrofertu transakci povolil pod podmínkou, že odprodá čtyři pekárny. Původně měla skupina mít 25 pekáren. 

"Přístup (českého) antimonopolního úřadu byl směšný, když nám v rámci plánovaného spojení s United Bakeries přikázal, že máme prodat čtyři pekárny, protože bychom prý jinak měli velký vliv na trhu. Teď se ale ukázalo, že ten vliv nemáme a kdo opravdu rozhoduje. Jsou to obchodní řetězce a ne my," podotkl Babiš. 

Celé skupině Agrofert Holding loni vzrostl konsolidovaný zisk meziročně téměř o polovinu na 8,7 miliardy korun. Konsolidované tržby se zvýšily na 117,6 miliardy korun z předloňských 92,1 miliardy korun. Hlavní podíl na zlepšení výsledků měl chemický průmysl. Konsolidační celek zahrnuje 202 společností. 

Babiš bývá označován za jednoho z nejvlivnějších a nejbohatších podnikatelů v Česku, loni jej americký časopis Forbes na svém žebříčku miliardářů zařadil na 937. místo s odhadovaným majetkem miliardy dolarů. Babiš loni založil hnutí ANO 2011, se kterým se chce zúčastnit parlamentních voleb v roce 2014.


Váš názor
  • ... prosba na Patrii
    12.06.2015 16:12

    ... pokud usoudíte, že by to bylo vhodné, smažte také tuto diskuzi. Či alespoň diskuzi pod tímto článkem uzamkněte. Ale vaše věc.
    ☺lolek☺
  • VM cituje: "daň zaplatí příslušný obchodník"
    04.01.2013 9:56

    (3.1.2013 15:13) Tak po 93 dnech konečně prozření? Nebo spíš negramotnost, se kterou VM cituje (jako obvykle) věci, které není s to si přečíst?Zato jeho dvorní pin*dal se téměř 6 hodin snaží tento (podle něj) lapsus páníčka zahladit. :-)))
    Kalka.
    • Re: VM cituje: "daň zaplatí příslušný obchodník"
      04.01.2013 10:01

      Pokud chceš, abyh se k Tobě choval slušně, tak se neztrapňuj a dej mi pokoj. Zase zkoušíš hloupě slovíčkařit vytržením kontextu....kterou státu platí jiná osoba (plátce) než ta, která je této dani podrobena a na kterou účinky daně dopadají (poplatník). Označuje se také jako daň ze spotřeby, neboť daň je zahrnuta v ceně zboží nebo služeb nakupovaných poplatníkem, který tedy tuto daň hradí v rámci úhrady své spotřeby (a státu pak daň zaplatí příslušný obchodník)....
      Velkamedvědice
      •  
        04.01.2013 10:07

        Čekal jsem, že opět napíšeš rozsáhlý soubor slov, ovšem bez významu:-)) Prosím tě, už se tím piňďalem nenech ovlivňovat, zhoršuje ti to jméno :-) Kalka má prostě pravdu, ale vidno, že propaganda státu zanechává v mnoha lidech pocit, že DPH rozumí tak, jak je jim oficiálně sděleno. Nejsem si jist, zda-li jste tento vzorec chování provozovali i za Husáka... Začni už myslet samostatně. Jen to dělá z člověka svéprávného jedince. Můžeš se stát i nebezpečným jedincem pro konzumní společnost. A budeš se cítit mnohem lépe :-))
        Jesse
      • VM
        04.01.2013 10:06

        :-))) Ty se neztrapňuj - pokud to ještě víc jde. Celou dobu se jednalo o toto. Lidé nejsou daňoví popatníci z důvodu placení DPH. Dej to přečíst holčičkám a zeptej se jich, jestli jsou daňoví poplatníci, když si za vyhraný peníz koupí v Bille žvejkačku! Vůbec mi nezáleží na tom, aby ses ke mně choval slušně. Jen ukazuješ, co jsi zač.
        Kalka.
        • Re: VM
          04.01.2013 10:09

          Naposledy. Každý příjemce zdanitelného plnění, je na rozdíl od poskytovatele téhož poplatník. Je to jasně daný precedent nejen u nás, ale i v evropě.
          Velkamedvědice
          • ReRe: VM
            04.01.2013 10:16

            :-))) A co se příjemci zdanitelného plnění, tvému "poplatníku DPH", zdaňuje? Dle ZDPH se zdaňuje zdanitelné plnění!
            Kalka.
            • Kalka
              04.01.2013 10:21

              No jistě. Zdanitelné plnění je základem pro výpočet dph. Já končím, nemíním ztrácet celý den kravinami.
              Velkamedvědice
              • Re: Kalka
                04.01.2013 10:21

                proč tedy píšeš kraviny?
                Jesse
          • VM
            04.01.2013 10:15

            To jako bys řekl, že každý cikán je člověk, tedy logicky vzato musí být všichni lidé cigáni. Už toho nech, nebo mě praskne bránice :-)))))
            Jesse
          • Co si zač
            04.01.2013 10:13

            , dokazuješ maximálně ty. Prolhaná dementní trapka., viz. "Ale mádost síly, aby k zakrytí tohoto faktu podněcoval bodygárda ke sprosťárnám." Nikdyx jsem proti Tobě nikoho nepodněcoval, aby Tě urážel. Jen si narazila na odraz vlastní sprototy. Neodpovídám za chování účqastníků chatu. Pokud lidi urážíš, nediv se, že Tě posílají do prdele.
            Velkamedvědice
            • Re: Co si zač
              04.01.2013 10:19

              Hoho - už se tě bojím (pozn. ironie)
              Kalka.
              • ???
                04.01.2013 10:23

                A proč by ses mě měla taky bát?? To byla reakce na Tvé lži, že někoho podněcuji, aby Tě urážel..
                Velkamedvědice
      •  
        04.01.2013 10:02

        Lapsus máš v palici tak akorát Ty, tak nevybuřuj.
        Velkamedvědice
  • fyi: cenzura na yahoo
    02.01.2013 19:26

    tohle prošlo: "dear fellow americans, please finally use your Bushmasters for the right thing and shoot this mutherfucking spammer!".....tohle bylo hned smazano: "spammer bastard!"....../reakce na idiota co tam hazi nejakej klikaci link a pak si sam odpovida- great report! thanx for info! atakpodobne/
    db
  • Kalka
    02.01.2013 17:37

    ono se nám to tu primitivně rozčiluje, že to dostalo za své vulgarity po papulce? To je překvápko, že, noku.
    mša
    • Re: Kalka
      02.01.2013 18:59

      Myslíš, že je Kalka nok? Není to vídeńský knedlik??
      Velkamedvědice
      •  
        02.01.2013 19:00

        Fakt je, že nok je více slizský než knedlik.
        Velkamedvědice
        •  
          02.01.2013 19:03

          knedlík je expert na ústavní právo - Jesse.
          mša
  • 32 let
    02.01.2013 12:00

    až do čtvrtého roku tohoto tisícetí se udrželo tvrzení o enormním obsahu Fe ve špenátu. Spočívalo na posunutí desetiné čárky. Udržovalo se neustálým kopírováním. Stejně tak bez používání rozumu kopíruje tým VM i tady. Ovšem VI (vulgarity index) se značně zvýšil - a s ním i hodnota mého ptf. Všem ochotným (s)prosťáčkům děkuji.
    Kalka.
    • Re: 32 let
      02.01.2013 18:55

      Index vulgarity podněcuješ svou arogantní hloupostí sama. Jen rozšiřuješ témata, kde se shazuješ, viz. Tvá nejnovější hloupost o akciích v obchodním majetku. Slabá naděje zůstává, už si pochopila , že je dph nepřímá daň, stejně jako spotřební. Teď už jen zbývá pochopit princip a postatu nepřímé daně a přastanou se Ti mé děti, na které v zoufalosti útočíš , smát. Kromě Jesseho si už snad poslední v evropě, kdo netuší ,která bije a tak ráda by ses vysmívala druhým.
      Velkamedvědice
      • VM
        02.01.2013 19:01

        Hm, jestli ty někdy pochopíš princip nepřímé daně, o tom už teď pochybuju. Jinak, mně index vulgarity vždycky pomáhá. Už léta. Proč nevyužít useful idiots a nepopíchnout je trochu, aby ukázali své pravé já?
        Kalka.
        • Idiot Kalka
          02.01.2013 19:06

          Idiot se Ti líbí?? Tak dobe idiote.Nevím, které idioty myslíš.Nepřímou dań nejsi schopna definovat a pochopit jen ty. Takže popichuješ sama sebe? Tvé ptf mě nezajímá. Podle blábolů, co jsi psala nepoučenému laikovi o akciích , těžko říct jestli nějaké držíš. O akciích nemluvíš. Jen mě hloupě napadáš a ztrapńuješ se. Idiote.
          Velkamedvědice
          • negramota VM
            03.01.2013 15:07

            Že neznáš pojem useful idiots mě nepřekvapuje. Neznalostí, proč se nepřímé dani tak říká, jen prozrazuješ, že jsi useful jen konsumistické propagandě. Nepřímá daň je daň, stejně jako nepřímá věta je věta a nepřímé světlo není tma či nepřímý kop není hod, anóbrž také kop. Nepřímý.
            Kalka.
            • Re: negramota VM
              03.01.2013 15:13

              Tak se nevytahuj a mluv se mnou česky. Ty stydíš za češtinu. S čím tedy nesouhlasíš na této definici a jaká je Tvoje?? "Nepřímá daň je taková daň, kterou státu platí jiná osoba (plátce) než ta, která je této dani podrobena a na kterou účinky daně dopadají (poplatník). Označuje se také jako daň ze spotřeby, neboť daň je zahrnuta v ceně zboží nebo služeb nakupovaných poplatníkem, který tedy tuto daň hradí v rámci úhrady své spotřeby (a státu pak daň zaplatí příslušný obchodník). Opakem nepřímé daně je daň přímá, u které je poplatník přímo plátcem: přímá daň nezdaňuje spotřebu, ale příjmy poplatníka. Nepřímá daň může být selektivní (např. spotřební daň), která se týká pouze vybraných druhů zboží, nebo univerzální (např. daň z přidané hodnoty), která se týká veškerého zboží."
              Velkamedvědice
              •  
                03.01.2013 17:02

                Kopírování a jen kopírování... (Ale i v tvém citátu se píše, že daň zaplatí příslušný obchodník ;-) Z mé hlavy: název "nepřímá daň" nemá z právního hlediska a z hlediska výběru daní žádnou relevanci. Některé daně platí poplatníci přímo ze mzdy v závislé činnosti, z dalších tamních požitků, ze své nemovitosti, z úroků na svých účtech, za své dědictví, za vozidlo, které vlastní (jako firma), může je stát uložit v mimořádné situaci - povodňová daň, atp. Je to nejjednodušší výběr daní. Jiné daně a výše jejich výběru nezávisí přímo na plátci, ale na tom, jak se jim daří prodávat své zboží, majetek či služby. Spotřební daně a DPH - za zdanitelné plnění registrují plátci DPH dle zákona DPH, kterou mají zaplatit finančnímu úřadu buď měsíčně nebo čtvrtletně. Zákon neukládá plátcům DPH daň z přidané hodnoty vybírat, ale platit. Proto jim nezakazuje slevy a výprodeje, přestože tím snižuje objem vybraných fin. prostředků do státní pokladny. A zřejmě neregistruješ neustálé stesky na obrovské daňové úniky na DPH. Na těch ale nemají běžní spotřebitelé, tví údajní "poplatníci DPH" nižádnou vinu, kterou ty bys jim chtěl ale přičíst, když tvrdíš, že oni platí DPH. A o to tu celou dobu, vlastně už víc než tři měsíce, přece jde. Někdo má holt dlouhé vedení. Ale dost síly, aby k zakrytí tohoto faktu podněcoval bodygárda ke sprosťárnám. Mně to samozřejmě nevadí. Vím, že on se jinak vyjadřovat neumí. Co v hlavě a na srdci, to na jazyku. Jen mě po letech překvapilo, že ty se musíš spoléhat právě na někoho takového.
                Kalka.
    • Re: 32 let
      02.01.2013 12:05

      Dyk to říkám od začátku - státní propaganda funguje dokonale. Díky tvým oponentům, kteří spolknou všechno i s navijákem... Hezkej rok přeju:-))
      Jesse
  • Tož
    01.01.2013 14:23

    http://www.youtube.com/watch?v=mObouU6xacs
    mša
  • Dobrý nový rok všem!
    31.12.2012 12:12

    Tak jsem sem poté, co jsem byla na lepším, nahlídla, jak se 'expertní' tým pobavil. Uvědomila jsem si sice, když sem zavřela komp, že to s těmi akciemi v obchodním majetku je jinak, ale už jsem musela pryč. Tak jsem sprosťákům dopřála trochu té zlomyslné radosti. Ovšem na tom, že DPH platí jen a pouze plátce DPH to nic nemění. Ani na tom, že nepřímá daň není taková, že ji neplatí plátce daně, anóbrž že nepřímá daň je taková, kterou platí plátce dańě v závislosti na tom, jak spotřebitelé kupují jejich produkty či služby. Přímá dań v pravém smyslu je podle mne pak jen daň z příjmu ze závislé činnosti, z úroků z vkladů, daň z nemovitosti, dań silniční aˇurčitě nějaké speciální daně vyhlašované v případě katastrof. Placení daní nařizuje stát. Stát mi nikde nenařizuje platit DPH. To by mohl třeba zavést daň z dýchání, když ji podle vás nařizuje z nakupování. Podnikatelé nemají povinnost vybírat DPH, ale mají povinnost onu DPH vyčíslovat. MŠA nemyslí, tak má za to, že DPH, které je vyčísleno na účtence či na faktuře je něco, co se zákazníkovi napočítává k zaplacení. Opak je pravdou. DPH, které má plátce DPH zaplatit, odvést, se vypočítá ze zaplacené ceny. Nynější slevy i fakt, že podnikatelé nereflektují změnu sazby DPH přesně, někteří na ni zcela rezignují či zboží a služby dokonce zlevňují, by rozumem nadaným dávno otevřely oči. O takové se však v 'expertním' týmu VM*RH*MŠA nejedná ;-)
    Kalka.
  • *nevědomé placení DPH*
    29.12.2012 15:05

    :-))) Tak to tedy vláda dělá mizernou informační kampaň, ne? Když lidem nedá na vědomí, že platí DPH. Co se jim tou DPH má zdanovat?
    Kalka.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.