Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Paříž na radu průmyslníka sníží daně firmám, dopomůže si škrty a vyšší DPH

Paříž na radu průmyslníka sníží daně firmám, dopomůže si škrty a vyšší DPH

06.11.2012 12:15, aktualizováno: 6.11. 13:53

Aktualizováno

Francouzská vláda chystá změny své fiskální politiky, jimiž chce během příštích tří let posílit rozpočet o 20 miliard eur. Dodatečné prostředky hodlá především využít ve formě daňových zvýhodnění tamních společností vedoucích k podpoře zaměstnanosti, uvádí tamní deník Les Echos. Pařížská socialistická vláda si tak bere k srdci doporučení domácího průmyslníka Louise Galloise pro zvýšení konkurenceschopnosti země.

Změn má doznat příjmová i výdajová strana francouzského rozpočtu. Vláda hodlá získat 10 mld. EUR zvýšením daně z přidané hodnoty a dalších 10 miliard mají zajistit škrty na státních výdajích. Zvýšit se má více sazeb nepřímých daní, včetně hlavní sazby na 20 z 19,6 procenta, a to s účinností od 1. ledna 2014. Získané prostředky kabinet plánuje vynaložit na podporu firem, tedy zaměstnavatelů. Jejich celkové zdanění by mělo již od příštího roku klesnout o deset miliard eur. Oficiální prohlášení vlády ke změnám rozpočtu lze podle médií čekat ještě dnes.

Krok směrem ke snížení korporátního zdanění je údajně inspirován doporučením domácí ikony z průmyslu. Gallois, který dříve působil jako ředitel evropského výrobce letecké techniky EADS, doporučuje šokovou terapii zahrnující snížení daní a uvolnění pravidel na trhu práce. Francouzský průmyslník předal vládě v Paříži seznam opatření, která mají podpořit konkurenceschopnost země. Podobné požadavky vznesl také Mezinárodní měnový fond, který nízkou konkurenceschopnost francouzské ekonomiky označil za klíčový problém země. MMF očekává, že HDP Francie poroste v příštím roce o 0,4 procenta, a radí Paříži zlepšit podmínky na trhu práce a snížit mzdové náklady.

Gallois doporučuje, aby vláda snížila celkový objem daně ze mzdy až o 30 miliard eur, a to v průběhu méně než dvou let. Výpadek má kompenzovat škrty veřejných výdajů a mimořádnou spotřební daní. Gallois navrhuje, aby o 20 miliard eur klesla daň, kterou platí zaměstnavatelé, a o deset miliard pak daň, která jde k tíži zaměstnanců. V ideálním případě to má vláda zavést do jednoho roku.

Gallois vládě radí, jak se starat o investice a jak zlepšit výkonnost ekonomiky. Zprávu, kterou včera Gallois předložil, si vláda sama zadala, už před jejím zveřejněním se ale objevily informace, že kabinet bude navržená doporučení patrně bagatelizovat. Zpráva má 74 stran a obsahuje 22 kroků, s jejichž pomocí by se měla ekonomika postavit na nohy.

Doporučení, která bývalý šéf EADS navrhuje, mají zastavit propad francouzského průmyslu. Jeho vinou je v útlumu exportní aktivita a ubývá i pracovních míst. Součástí návrhů je také doporučení, aby Francie zavedla obdobu amerického zákona o malých firmách. Díky tomu by se mělo zjednodušit zakládání nových podniků. Počítá se také s daňovými změnami, které by umožnily, že by fondy životního pojištění mohly investovat do akcií. 

MMF vládě doporučil například zvýšení flexibility pracovní doby, omezení růstu minimální mzdy a snížení podpory v nezaměstnanosti. "Růstové vyhlídky (francouzské ekonomiky) zastiňuje výrazná ztráta konkurenceschopnosti," uvedl fond. Minulý měsíc MMF snížil odhad růstu francouzské ekonomiky pro letošní rok na 0,1 procenta z dříve očekávaných 0,4 procenta. V příštím roce fond nyní čeká růst o 0,3 procenta namísto dříve předpokládaných 0,8 procenta. 
 
(Zdroj: Bloomberg, Reuters, čtk)


Čtěte více:

Francie se liší, nikomu to nevadí
30.10.2012 18:33
Francie se od ostatních zemí OECD velmi liší. Rozdíly najdeme zejména ...
Šéf WTO: Francie nemůže konkurovat zbytku Evropy, natož Číně
01.11.2012 13:19
Francouzská ekonomika je nekonkurenceschopná nejen vůči Číně, ale i vů...

Váš názor
  • *tykev*
    08.11.2012 14:49

    Odkdy neplátci DPH platí DPH? Že bys měl nějaké novinky od Kalouska, když mu tolik DPH uniká, že zavede povinnost dosavadních neplátců platit DPH? Jak to provede, aby mu neunikalo tolik jako dosud? Budeme mít každý dosavadní neplátce DPH čip, který zaznamená veškeré naše nákupy a jednou měsíčně si z nich vypočítáme 15% nebo 21%, které půjdeme zaplatit na berňák? Myslíš, že mu to pomůže dostat víc peněz do státní pokladny? (aby moh' zaplatit katolické církvi ;-)
    Kalka.
  • dph nedph
    08.11.2012 14:06

    lepší je být zdravý a bohatý a nechat si vrátit třeba 200 tis. z dph na autičko jako bufik než mít pravdu v diskusi na patria! Ale nic proti, do druhýho dne bych to ale neprotahoval.
    db
    • Re: dph nedph
      08.11.2012 14:38

      :-))) r*h to DPH tak žere přesto, že ho neplatí, že to tu protahuje už sedmý den. Podobně jako slabikotvorné souhlásky, přistání Číny, skloňování nepřechýlených ženských jmen, konkrétně místopředsedkyně Peače, ad., včera rozdíl mezi procentem a procentním bodem. Prostě *tykev* ;-)))
      Kalka.
  • ...
    08.11.2012 13:38

    Klidně může být koncová cena na účtence plátce DPH s DPH. Neéím. Jako neplátce DPH se o to nestarám. Platím MC, pokud mi vyhovuje. V opačném případě jdu jinam. V Praze existuje pár obchodů...V MC je také nájem, elektřina, doprava atd, atd. Proto zákonodárce ukládá placení DPH plátcům DPH a ne neplátcům DPH, protože pak by účtenky musely vypadat jinak - chaos... Prodejci nemají povinnost mít registrační pokladny, proto FÚ neví, jestli by měli být plátci DPH či nikoli. Pokud VM a třeba keris (* nenakupuje, vybírá popelnice) platí DPH k ceně k placení (MC), pak to dělají dobrovolně a z blbosti. na FÚ to nedojde.
    Kalka.
  • placení DPH pro *tykev*
    08.11.2012 13:14

    Já neplatím DPH tomu plátci DPH. Platím mu MC, kterou mi účtuje. Zda z ní platí DPH nemohu vědět. Jako neplátce DPH ani nezařídím, aby z ní tu DPH platil. To je věcí FÚ, MF, případně policie. Na účtence se DPH k ceně k placení nepřičítá. Na některých účtenkách je uvedeno dph pod čarou - pro daňovou evidenci. Zvýší-li se po 1.1.2012 dolní 14% sazba DPH o 7,2% na sazbu 15%, pak započítá-li si supermarket - plátce DPH - toto 7,2% navýšení spodní sazby do MC, pak by se stokorunový nákup měl zvýšit o 0,88%, tedy o 88 haléřů. Vzhledem k tomu, že halíře už fyzicky nemáme, získá supermarket navíc nad navýšení spodní sazby DPH o 7,2% dalších 12 haléřů. A jak známo halíř ke halířku... ;-) A skutečně jsem zvědavá, o kolik stoupne ve stejném supermarketu cena stejného zboží po 7,2% a 4,7% navýšení sazeb DPH. Např. kilo cukru krupice. Čili nemůžeme vědět, kolik ze zvýšení DPH si obchodníci do MC započítávají - nemůžeme vědět, z čeho se skládá MC (maloobchodní cena;-), kterou nám obchodníci předkládají k placení. Já jim kromě jimi účtované ceny naprosto nic neplatím. Děláte-li to vy, (r*h, VM, Keris,Bufík ), jak jste opětovně tvrdili, tak jste naivní mužský. Vámi navíc zaplacených 15% zcela jistě neskončí na berňáku:-)))
    Kalka.
  • placení DPH po x-té
    08.11.2012 13:05

    stejné jako zde asi každo hodinu: Já neplatím DPH tomu plátci DPH. Platím mu MC, kterou mi účtuje. Zda z ní platí DPH nemohu vědět. Jako neplátce DPH ani nezařídím, aby z ní tu DPH platil. To je věcí FÚ, MF, případně policie. Na účtence se DPH k ceně k placení nepřičítá. Na některých účtenkách je uvedeno dph pod čarou - pro daňovou evidenci. Zvýší-li se po 1.1.2012 dolní 14% sazba DPH o 7,2% na sazbu 15%, pak započítá-li si supermarket - plátce DPH - toto 7,2% navýšení spodní sazby do MC, pak by se stokorunový nákup měl zvýšit o 0,88%, tedy o 88 haléřů. Vzhledem k tomu, že halíře už fyzicky nemáme, získá supermarket navíc nad navýšení spodní sazby DPH o 7,2% dalších 12 haléřů. A jak známo halíř ke halířku... ;-) A skutečně jsem zvědavá, o kolik stoupne ve stejném supermarketu cena stejného zboží po 7,2% a 4,7% navýšení sazeb DPH. Např. kilo cukru krupice. Čili nemůžeme vědět, kolik ze zvýšení DPH si obchodníci do MC započítávají - nemůžeme vědět, z čeho se skládá MC (maloobchodní cena;-), kterou nám obchodníci předkládají k placení. Já jim kromě jimi účtované ceny naprosto nic neplatím. Děláte-li to vy, (r*h, VM, Keris,Bufík ), jak jste opětovně tvrdili, tak jste naivní mužský. Vámi navíc zaplacených 15% zcela jistě neskončí na berňáku:-))) Kalka
    Kalka.
  • Daně
    08.11.2012 12:14

    Jenom blázen zapírá příjem nebo nějakým způsobem šidí na daních... Proč riskovat, když existuje mnohem víc legálních daňových vrátek, než je děr v ementálu? Člověk tomu musí jedině rozumět, mít dost podnikavosti a využívat jich. A platit pouze symbolickou daň z příjmu...
    Pound
  • DPH
    08.11.2012 12:10

    mi vadí u notáře, kde se ji nemohu vyhnout hledáním nižší ceny u konkurence. Proč Kako řešíě DPH u Vietnamců, to přece není tvůj problém. Naším problémem je přeci konečná cena a každý řemeslník ti nabídne fakturu s DPH poníženou o částku bez DPH z ručky do ručky. Tudy utíká nejméně 10 mld Kč. Každý takový řemeslník navíc zaměstná rodiče, protože jim vyplatí 100 000/ rok, které důchodce dostane i s vrácenou zálohou na daň. Tudy unikají další mld. Jsem takový důchodce a musím ošetřovat svědomí charitou. Toť vše.
    lime
    • Re: DPH
      08.11.2012 12:22

      Já svědomí neošetřuju, když vidím jak se všude krade a co s tímto státem provádí Kalosek, tak si myslím, že těch mých pár korun je vcelku zanedbatalá maličkost.
      Homo
    • Re: DPH
      08.11.2012 12:12

      Dobře že utíká. Jinak by se ti lidé neuživili. Mají snad živit pijavice v ústavních institucích a úřadech?
      Jesse
  • Placení DPH
    08.11.2012 11:48

    Po tisícé: Já neplatím DPH tomu plátci DPH. Platím mu MC, kterou mi účtuje. Zda z ní platí DPH nemohu vědět. Jako neplátce DPH ani nezařídím, aby z ní tu DPH platil. To je věcí FÚ, MF, případně policie. Na účtence se DPH k ceně k placení nepřičítá. Na některých účtenkách je uvedeno dph pod čarou - pro daňovou evidenci. Zvýší-li se po 1.1.2012 dolní 14% sazba DPH o 7,2% na sazbu 15%, pak započítá-li si supermarket - plátce DPH - toto 7,2% navýšení spodní sazby do MC, pak by se stokorunový nákup měl zvýšit o 0,88%, tedy o 88 haléřů. Vzhledem k tomu, že halíře už fyzicky nemáme, získá supermarket navíc nad navýšení spodní sazby DPH o 7,2% dalších 12 haléřů. A jak známo halíř ke halířku... ;-) A skutečně jsem zvědavá, o kolik stoupne ve stejném supermarketu cena stejného zboží po 7,2% a 4,7% navýšení sazeb DPH. Např. kilo cukru krupice. Čili nemůžeme vědět, kolik ze zvýšení DPH si obchodníci do MC započítávají - nemůžeme vědět, z čeho se skládá MC (maloobchodní cena;-), kterou nám obchodníci předkládají k placení. Já jim kromě jimi účtované ceny naprosto nic neplatím. Děláte-li to vy, (r*h, VM, Keris,Bufík ), jak jste opětovně tvrdili, tak jste naivní mužský. Vámi navíc zaplacených 15% zcela jistě neskončí na berňáku:-)))
    Kalka.
  • o)))
    08.11.2012 11:14

    Dobře, ještě jednou cituji zákon a připojím výklad....Co Kalka neví o DPH I. 8.11.2012 1:52 a bojí se zeptat. "Osoba určená k zajištění prodeje obchodního majetku plátce, která přijala úplatu za uskutečněný prodej obchodního majetku, je povinna zajistit daň a odvést ji na osobní daňový účet plátce vedený u místně příslušného správce daně. Tato osoba je povinna oznámit správci daně uskutečnění a výši zdanitelného plnění ve lhůtě pro podání daňového přiznání za zdaňovací období, ve kterém se uskutečnil prodej obchodního majetku plátce. "Co Kalka neví o DPH II. 8.11.2012 1:54 a bojí se zeptat. Výklad v praxi, /před zvýšením spodní sazby/. "Daň z přidané hodnoty patří mezi tzv. nepřímé daně odváděné při prodeji zboží nebo při poskytnutí služby, a to „do kapsy“ státu. Jsou-li v současné době telekomunikační služby zatíženy daní z přidané hodnoty ve výši 5 %, pak to fakticky znamená, že když telekomunikační operátor poskytne svému zákazníkovi službu v ceně 100 Kč, musí mu naúčtovat 105 Kč. Sám si pak z inkasované částky 105 Kč ponechá „svých“ 100 Kč, zatímco zbývajících 5 Kč odvede státu. Právě to je charakteristickým znakem nepřímých daní: fakticky je platí zákazník, resp. uživatel služby, a to jako součást ceny. Státu je naopak odvádí prodejce, resp. poskytovatel služby – v našem případě telekomunikační operátor (LAM plus, s.r.o.). Pokud je příjemcem poskytnuté služby již koncový zákazník, je pro něj každé zvýšení DPH zvýšením toho, co musí za stejnou službu skutečně zaplatit. Tedy zdražení. Naopak poskytovatel služby, v našem případě telekomunikační operátor (LAM plus, s.r.o.), si za poskytnutou službu ponechává stále stejnou částku. Ten, kdo bude při zvýšení DPH inkasovat více, je tedy právě a pouze stát jako příjemce daně z přidané hodnoty. Vrátíme-li se zpátky k příkladu se službou za 100 Kč, pak při sazbě DPH ve výši 5 % zaplatí koncový zákazník za tuto službu 105 Kč. Pokud ale bude stejná služba zatížena daní z přidané hodnoty ve výši 22 %, zaplatí za ni koncový zákazník již 122 Kč
    Velkamedvědice
    • Re: o)))
      08.11.2012 11:22

      A kde se tam píše, že neplátce DPH platí DPH? Celé je to o plátcích DPH a jejich prodavačích! Výklad v praxi mě nezajímá - je to výklad plátců DPH pro naivy. Ceny se mění různě, plátce DPH mi DPH neúčtuje, jen mi pod čarou sděluje, kolik na ní údajně má státu zaplatit.
      Kalka.
      •  
        08.11.2012 11:24

        Třem poslancům co se vzdali mandátu bylo dle tisku rozděleno 30 mil.
        ?
    • Re: o)))
      08.11.2012 11:17

      Kdo se zabývá mizerným výkladem mizerného zákona, automaticky se mýlí, neb neumí mizernost zjistit :-)) Kalku tak naivním výkladem prostě neudoláš i kdyby ti přispěchal sám ruphej na pomoc :-))
      Jesse
  •  
    08.11.2012 10:15

    Po tísícé: Já neplatím DPH tomu plátci DPH. Platím mu MC, kterou mi účtuje. Zda z ní platí DPH nemohu vědět. Jako neplátce DPH ani nezařídím, aby z ní tu DPH platil. To je věcí FÚ, MF, případně policie. Na účtence se DPH k ceně k placení nepřičítá. Na některých účtenkách je uvedeno dph pod čarou - pro daňovou evidenci. Zvýší-li se po 1.1.2012 dolní 14% sazba DPH o 7,2% na sazbu 15%, pak započítá-li si supermarket - plátce DPH - toto 7,2% navýšení spodní sazby do MC, pak by se stokorunový nákup měl zvýšit o 88 haléřů. Vzhledem k tomu, že halíře už fyzicky nemáme, získá supermarket navíc nad navýšení spodní sazby DPH o 7,2% dalších 12 haléřů. A jak známo halíř ke halířku... ;-) A skutečně jsem zvědavá, o kolik stoupne ve stejném supermarketu cena stejného zboží po 7,2% a 4,7% navýšení sazeb DPH. Např. kilo cukru krupice. Čili nemůžeme vědět, kolik ze zvýšení DPH si obchodníci do MC započítávají - nemůžeme vědět, z čeho se skládá MC (maloobchodní cena;-), kterou nám obchodníci předkládají k placení. Já jim kromě jimi účtované ceny naprosto nic neplatím. Děláte-li to vy, (r*h, VM, Keris,Bufík ), jak jste opětovně tvrdili, tak jste naivní mužský. Vámi navíc zaplacených 15% zcela jistě neskončí na berňáku:-)))
    Kalka.
    • Babička
      08.11.2012 12:06

      A co bys jim chtěla ještě platit, kromě účtovasné ceny?? To úplně stačí, to děláš dobře, bo účtovaná cena dph již obsahuje.
      Velkamedvědice
      • Re: Babička
        08.11.2012 12:15

        Najednou... Pořád píšeš, že se DPH k ceně přičítá :-))) Jak víš, že účtovaná cena obsahuje DPH? Já se o to jako neplátce DPH nestarám. Placení DPH je věcí plátce DPH, berňáku, ministerstva financí a případně policie. Samozřejmě, že bych chtěla, aby všichni, kdo mají platit DPH (i ti, co dosud nejsou jako obchodníci či poskytovateli služeb plátci DPH , protože si nemusejí pořizovat registrační pokladny), DPH platili. Bylo by nám všem líp.
        Kalka.
    • Oprávka
      08.11.2012 11:00

      Nikdo nezareagoval :-) Stokorunový nákup by se měl ideálně zdražit o 0,88% v dolní sazbě, o 0,89% v horní sazbě. Čili stokorunový nákup se ideálně zdraží o korunu. Šedesátikorunový nákup jídla (DPH 15%) by se měl zdražit o 60,53 haléře, pokud by plátce DPH započítal toto do své MC.... Uvidíme, o kolik stoupne cena identického zboží (cukr krupice) ve stejném obchodě...
      Kalka.
      • Re: Oprávka
        08.11.2012 11:04

        Jestli chceš reakci, omezím se už jen na včerejší verše."Všichni mi lhali, všichni mi lhali, blázna si ze mne dělali. Přede mnou DPH ukrývali, za zády se mi vysmáli. Investoři, číńani, prodavači lhali po léta za nos mě vodíce, plátci mi lhali i neplátci lhali. plátci, ty lhali mi nejvíce. " Jinak stačí projet vlákno, máš tam otisknutý zákon i s výkladem..o))
        Velkamedvědice
        • naiva VM
          08.11.2012 11:15

          :-))) No tak právě Číňani a Vietnamci v naprosté většině DPH neplatí. Pokud jim platíš navíc 15 či 20 procent, jsi naprostý blázen. Nepošlou to na berňák, ale do Číny a do Vietnamu.
          Kalka.
          • Re: naiva VM
            08.11.2012 11:20

            Tak to vidíš, jak náš stát asiaté okrádají. V praxi to znamená, že stačí být žlutý a v suproši Ti dań odečtou, jo? To hledím.
            Velkamedvědice
            • ReRe: naiva VM
              08.11.2012 11:33

              Ty máš teda představy. ROTFL. Ale stejně, ještě jsi neviděl v suproši nakupovat Vietnamce plný vozíky zboží v akci? A viděl jsi je u pokladny? Platí MC. A ve své večerce tohle zboží prodají medvědici, který jim ještě dobrovolně přidá 15% či 20% :-)))))
              Kalka.
              • Ano, viděl
                08.11.2012 11:41

                Jo viděl. Třeba u benzínky. V kině. V lékarně atd...
                Velkamedvědice
                • Re: Ano, viděl
                  08.11.2012 11:48

                  A ten prodavač je plátcem DPH? Nekecej! Firma s jedním zaměstnancem v 99,99% případů není plátcem DPH. Připlácíš mu 20% naprosto zbytečně ;-))
                  Kalka.
                  • ?
                    08.11.2012 11:56

                    Na otázku , zda jsem viděl vietnamce u pokladny , jsem odpověděl. Počet zaměstnanců řešen nebyl, těžko říct, co se Ti vybavilo.
                    Velkamedvědice
            •  
              08.11.2012 11:22

              tím to neobkecáš, neodkláněj se od problému :-))
              Jesse
              • Jesse
                08.11.2012 11:27

                Jesse nepruď, vietnamci pochopitelně platí u pokladny dph stejně jak všichni ostátní. Nemají na vybranou. Plátce ji jím doúčtuje, neplaátce už s ni nakoupil a jen přenechá černého petra koncovému zákazníku..
                Velkamedvědice
        •  
          08.11.2012 11:07

          Kde se v něm píše, že neplátce DPH platí DPH? Cituj!
          Kalka.
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m