Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bohatí Američané se zbavují aktiv. Než vzrostou daně

Bohatí Američané se zbavují aktiv. Než vzrostou daně

13.11.2012 12:54
Autor: 

Ať už nervy drásající rozpočtová debata ve Washingtonu dopadne jakkoli, všem je víceméně jasné, že daně ve Spojených státech se budou zvyšovat, obzvlášť po znovuzvolení prezidenta z Demokratické strany. Pro mnoho lidí s dobře zdanitelnými typy aktiv v portfoliu tak následujících několik týdnů nabízí poslední šanci zavčas prodat a ponechat si z vlastního majetku co nejvíc.

Schodek amerického rozpočtu letos počtvrté za sebou přesáhne jeden bilion USD, a vytlačí tak celkové zadlužení Spojených států nad 16 bilionů USD. Situaci budou od ledna řešit automatické stabilizační škrty ve výdajích a zvyšování daní, jejichž rozsah by mohl největší ekonomiku světa vážně poškodit. Ze zhruba 600 mld. USD, které by měl fiskální útes pojmout, by 100 mld. USD mělo připadnout na plošné výdajové škrty (zejména v obraně) a víc než půl bilionu dolarů na zvýšení daní či a rušení daňových úlev.

Zejména bohatí Američané se obávají růstu odvodů z kapitálových výnosů, dividend, nemovitostí, dědictví a dalších zdanitelných položek. Snaží se proto ještě před koncem roku zpeněžit své akcie, firmy nebo domy, aby ušetřili miliony dolarů na daních.

„Téměř v každém představitelném scénáři dává smysl realizovat zisky letos,“ tvrdí Gregory Curtis, výkonný ředitel poradenské společnosti Greycourt & Co. Klienti podle něj neprodávají za každou cenu, ale pokud mohou vydělat, jdou do transakce nyní.

S vypršením daňových úlev z éry George Bushe mladšího by sazba daně z kapitálových výnosů měla vzrůst z 15 % na 20 %. Dalších 5 % by mělo přibýt na odvodech na zdravotním pojištění a změnách v odečitatelných položkách, čímž se výsledná sazba pro lidi s vysokým příjmem vyšplhá na 25 %. Sazba u dividend by ze současných 15 % mohla vzrůst na 40 % a víc. Dědická daň by ze současných 35 % u pozůstalostí v hodnotě nad 5 mil. USD mohla vyskočit na 55 %, přičemž práh by mohl být snížen na 1 mil. USD.

Nejvíc jsou výprodejem postiženy akcie, což potvrzují správci aktiv movitých klientů. Řada lidí prodává a realizuje zisk, nebo prodává a opět nakupuje, aby si snížila základ, z něhož se pak bude vypočítávat daň s vyšší sazbou. Jelikož jedno procento nejmajetnějších domácností ve Spojených státech drží přes 50 % všech emitovaných akcií, může i mírná změna jejich chování zásadně ovlivnit situaci na trhu.

Podle bankéřů se před zvýšením daní snaží zaštítit i majitelé firem. Pokud by například podnikatel prodal živnost v hodnotě 100 mil. USD, mohl by na rozdílu v odvodech federálním úřadům vydělat 10 mil. USD. Světoznámý producent a scénárista George Lucas, od něhož zábavní gigant Disney nedávno za 4 mld. USD koupil jeho hlavní aktivum Lucasfilm, na daních potenciálně ušetřil stovky milionů dolarů.

Zvýšenou aktivitu registrují také realitní kanceláře inzerující drahé vily a haciendy. Několik nedávných transakcí v hodnotě milionů dolarů v New Yorku, Kalifornii a na Floridě prý bylo částečně motivováno snahou ušetřit na daních.

Dopad očekávaného růstu daňových sazeb je podle analytiků těžké přesněji zhodnotit, a to jak u cen aktiv, tak na straně příjmů státní kasy. Krátkodobě by se prý valuace mohly dostat pod mírný tlak. Co se příjmů státu týče, je budoucnost ještě nepředvídatelnější. Když se v roce 1987 zvyšovala sazba u kapitálových výnosů z 20 % na 28 %, klesl objem vybraných prostředků meziročně o 50 %. O rok dříve přitom stát vybral dvakrát tolik co v roce 1985.

(Zdroje: CNBC, AP, Bloomberg)

 

Váš názor
  • VM
    21.11.2012 19:50

    ještě držíš reit stocks nejen na divi ?
    AMN
    • Re: VM
      21.11.2012 19:53

      NLY
      Velkamedvědice
      •  
        21.11.2012 20:18

        škoda že tento článek pan T nenapsal v září že ? :-) také držím.divala jsem se na souvislosti se zdanením divi u techto reit.vztahuje se na ně těch 40 % misto 15 % . vydali prohlašení minulý týden ohledně divi stocks typu A B C D / cca 0,52 až 0,56 /. u nich bude nárok 31.12.vyplacena po novém roce. předpokládám že držíš stejnou jako já tedy obyč.stocks. narok na ní je 27.12.ale vyplacena bude také po novem roce - vyše zatim nebyla stanovena -nenašla jsem - nebo ano ? , ale prý protože budou vyplaceny v lednu , asi je zdani novou sazbou :-(
        AMN
  • Jesse
    21.11.2012 19:36

    To je bordel ty daně v americe ,co?
    Velkamedvědice
Aktuální komentáře
16.04.2024
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů
13:52Přesvědčivé výsledky Goldman Sachs (+4 %) posílají akcie vzhůru
12:49Než otevře Wall Street: Astera Labs, Reddit, Salesforce  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m