Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
No pasarán!

No pasarán!

16.11.2012 18:40

Při všech hovorech o volatilitě, riziku, špatné viditelnosti atd. nyní můžeme říci, že nedávný vývoj na akciovém trhu se držel předem pevně stanovaných pravidel. Přišlo zhoršení ekonomických podmínek, přišlo další QE a ani po něm se nepodařilo vytlačit valuace na americkém trhu nad nyní již magickou hodnotu 13. Je lehké zařadit se mezi pobitvové generály, zde ale před třináctkou křičící „No pasarán!“ varuji již od jara.

Osvěžme si nejdříve celou věc pohledem na následující graf ukazující hypotetický vývoj trhu při neměnných PE a skutečný vývoj PE. První útok na kótu 13 přišel na konci první pokrizové rally, dovolím si tvrdit, že tehdy ještě většina investorů snila o návraty na předkrizové 15tky. Léto 2011 vše hatí, další dva útoky na třináctku probíhají letos, ovšem se stejným výsledkem:

no pasaran

Pokud něco překvapilo, tak spíše to, že se PE opět vyšplhalo až na 13. PE je totiž v základu dáno bezrizikovými výnosy, rizikovými prémiemi a očekávaným růstem zisků. Bezrizikové výnosy se cca nemění, prémie možná trochu klesly (PE podpořily), větší prostor pro pokles (tedy útlum PE) ale mají růstová očekávání zisků. U nich totiž čelíme nyní již dosti známému faktu – jejich podíl na HDP je na historických maximech a to nejen v USA, ale i v mnoha dalších vyspělých ekonomikách. Je to zejména výsledkem cyklických i strukturálních tlaků na vyjednávací sílu práce, otázkou ale je, kam až tento trend může zajít (a jak moc zároveň škodí poptávce).

Na uvedené můžeme namítnout, že rizikové prémie a poptávka po bezpečí je stále vysoko a postupný pokles by mohl valuace zvedat. Nedovedu si ale moc představit, že by se podobný mechanismus rozjel v prostředí stagnující, či dokonce zhoršující se ziskovosti. Zároveň musím říci, že uvedený makropohled někdy koliduje s „bottom up“ pohledem na valuace jednotlivých firem. Nedávno jsem zde prezentoval určitou minisérii instantních valuací několika populárních společností. Jedním ze závěrů je to, že o nějaké plošné drahotě se hovořit nedá, spíše naopak. Tu z valuací dostaneme právě jen pokud přijmeme poměrně drakonické předpoklady ohledně růstu zisků a rizikových prémií. Ne náhodou je ale tento pohled již několik let outsiderem.

Současný vývoj nevyhnutelně vede k úvahám o dalším QE. Můj pohled je takový, že již QE3 přineslo určité prvky cílení (tj. uvolňujeme, protože chceme dosáhnout konkrétně X), efekt je ale stále mizivý. Pokud se tedy Fed drží teze, že monetárním uvolněním lze něčeho dosáhnout (tedy že nízké sazby nevyvolává, ale jsou jeho pochybenímneschopností oživit růst), bude se muset nějakým způsobem pohnout směrem k doposud exotickému cílení nominálního HDP. Ponoří se tak plně do světa sebenaplňujících se proroctví, což jsem nakousl například v „Budeme to dělat tak dlouho, dokud se neprojeví neexistující účinek“.

Zjednodušeně řečeno: Další QE ve starých kolejích maximálně spustí nějaké QErvítko a akcie na něj výrazně reagovat nebudou. Pokud nastane posun k cílení NHDP, začne se hrát úplně nová hra. Opět to ale nepříjemně zavání oním „čím hůře tím lépe“.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m