Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Asie poprvé dohonila Spojené státy v ropných akvizicích. Američané se stahují domů za břidlicemi

Asie poprvé dohonila Spojené státy v ropných akvizicích. Američané se stahují domů za břidlicemi

05.12.2012 18:12
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Hodnota nákupů ropných společností z asijsko-pacifické oblasti letos dosáhla rekordních 99 mld. USD, čímž se poprvé v historii vyrovnala akvizičním objemům amerických těžařů. Ti letos skoupili aktiva, hlavně ložiska, za 98,7 mld. USD, což představuje meziroční propad od 35 %. Asie si naopak meziročně o 4 % polepšila.

Tektonický posun ve prospěch rychle rostoucích ekonomik Asie, zejména Číny a Indie, podtrhla nedávná akvizice australského ropného koncernu Woodside Petroleum, který za podíl v největším izraelském ložisku plynu Leviathan zaplatí téměř 3 mld. USD.

Pořádný apetit asijských energetických společností odráží zvyšující se poptávku po palivech všeho druhu, která loni v regionu rostla víc než dvojnásobným tempem než ve světě jako celku. Mezi největší kupce, kteří oblétávali vrtné plošiny od Afriky po severní Ameriku, se letos dostaly čínské China Petroleum & Chemical Corp. (Sinopec) a CNOOC a také indická společnost ONGC.

Podle Labana Yua z konzultantské společnosti Jefferies půjde v čele zahraniční expanze Čína, která disponuje obrovskými devizovými rezervami a poohlíží se po hmotných aktivech. Spotřeba energií v druhé největší ekonomice světa by podle odhadů amerického energetického úřadu do tří let měla vzrůst o 16 %, v případě Indie o 14 %, v Jižní Koreji o 7 % a v Japonsku o téměř 5 %.

Hodnota čínských devizových rezerv činila v září 3,29 bilionu USD, což Pekingu s náskokem zajišťuje první místo v celosvětovém žebříčku. Na druhé příčce je s 1,2 bilionu USD rezerv Japonsko.

Růst produkce ropy a plynu z nekonvenčních ložisek ve Spojených státech a Kanadě je spojen s velkými kapitálovými investicemi. Kvůli realizaci finančně náročných projektů operátorům vrtů nezbývá než se spojit se zahraničními partnery, nebo jim část aktiv prodat. Kanadské roponosné písky a břidlice, které skrývají třetí největší zásoby černého zlata na světě, v následujících deseti letech spolknou 655 mld. USD investic.

O kanadské přírodní bohatství se letos ucházela CNOOC v rámci nabídky na převzetí těžaře Nexen za 15,1 mld. USD. Malajská státní Petroliam Nasional zase za dalšího kanadského těžaře, Progress Energy Resources, hodlá zaplatit 5,2 mld. USD. O akvizicích bude rozhodovat kanadská vláda.

Texaská společnost Anadarko Petroleum v konsorciu s dalšími průzkumníky objevila obří podmořská ložiska zemního plynu u pobřeží Mozambiku. O skupinu polí s předpokládanými zásobami 60 bilionů m3, které by mohly celou Asii zásobovat pět let, se strhla bitva mezi nizozemsko-britským Shellem a thajským státním těžařem PTT Exploration & Production.

Izraelský Leviathan ve Středozemním moři by měl skrývat 17 bilionů m3 plynu. První dodávky by na lokální trh měly zamířit v roce 2016. Nový vlastník pole plánuje těžený plyn zkapalňovat a vyvážet na tankerech.

Američtí těžaři jako Chesapeake Energy nebo ConocoPhillips prodávají aktiva ve snaze snížit dluhy, které nashromáždili v průběhu masivní průzkumné aktivity ve Spojených státech, které zažívají břidlicovou revoluci. Conoco před nedávnem prodalo 8,4% podíl v kazašském poli Kashagan indické ONGC za 5 mld. USD. Letos a v příštím roce se americký koncern hodlá zbavit aktiv za 8-10 mld. USD.

(Zdroje: Bloomberg, Reuters)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.