Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Shilling: Indie nahradí Čínu jako tahoun světové ekonomiky

Shilling: Indie nahradí Čínu jako tahoun světové ekonomiky

17.12.2012 16:53
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Čína, druhá největší ekonomika světa, je dnes všeobecně považována za nezpochybnitelného lídra perspektivních rozvíjejících se zemí. Finanční analytik Gary Shilling nicméně sází na to, že v dlouhodobé perspektivě se významnějším hospodářským centrem stane Indie.

Za většinu střemhlavého růstu Číny před rokem 2008 podle Shillinga může migrace výrobních kapacit z Evropy a Spojených států, nikoli domácí aktivita. Čínská ekonomika je stále závislá na vývozu, spotřeba se na HDP podílí pouze z 38 %, což výrazně zaostává za dalšími zeměmi z kategorie emerging markets.

Peking usiluje o posun ekonomického modelu směrem k větší orientaci na domácí trh. Chce, aby domácnosti méně spořily a více utrácely. Vysoká míra úspor je důsledkem absence a dostupného sociálního a zdravotního pojištění. Vláda slíbila, že do roku 2020 budou mít všichni Číňané přístup k základní zdravotní péči, což bude vzhledem ke stavu čínského zdravotnictví herkulovský výkon.

V zájmu posílení spotřebitelské poptávky a vyrovnání obrovské příjmové nerovnosti byla loni zvýšena minimální mzda o 20-30 %. Odpovídající nárůst nákladů ve výrobních provozech ale způsobuje, že miliony nekvalifikovaných pracovních míst se přesouvají do levnějších destinací jako Vietnam, Bangladéš nebo Pákistán.

Stále větším trnem v oku západních firem jsou požadavky čínských úřadů na předání technologií a know-how, kterými je podmiňována přítomnost zahraničních hráčů na čínském trhu či možnost spolupráce s čínskými partnery. Podle Shillinga převládá přesvědčení, že za úspěchy čínských výrobních podniků stojí právě převzaté technologie nebo přímé krádeže duševního vlastnictví.

Nový vládní cíl pro růst HDP ve výši 7,5 % je prý příliš ambiciózní, hlavně kvůli nastávajícímu zmenšování pracovní síly, způsobenému politikou jednoho dítěte. Růst populace podle odhadů dosud k HDP přidával 1,8 % HDP ročně. Její pokles bude naopak brzdit další expanzi o 0,7 % ročně.

Indie na rozdíl od Číny žádná drastická omezení populačního růstu nezavedla, takže v nadcházejících několika desítkách let bude mít oproti svému asijskému sousedovi několik výhod: její obyvatelstvo bude růst, bude převážně mladé a nebude tolik zatěžovat důchodový a zdravotnický systém.

Dalšími faktory, které budou hrát Indii do karet, jsou flexibilnější politický režim, svobodný tisk, zavedené a stabilní instituce a soudy schopné spravovat velkou etnicky i nábožensky pestrou zemi. Vláda tolik neomezuje pohyb obyvatelstva a nedělí lidi přísně podle toho, jestli pochází z měst, či venkova.

Velkou indickou devizou je angličtina jako mateřský jazyk drtivé většiny obyvatel, což značně usnadňuje komunikaci s okolním světem. Země je tak předurčena k tomu, aby hrála důležitou úlohu při pokračující revoluci v informačních a komunikačních technologiích. Roční příjmy z outsourcingu, který krom telekomunikací zahrnuje právní a zdravotní služby, odhadují na 69 mld. USD ročně, což je čtvrtina indického exportu. Bonusem jsou nižší mzdy.

Také Indie má nastupující masovou střední třídu, kterou nedávná studie PwC odhadla na 470 milionů lidí, tedy 38 % populace. Lidé v této kategorii vydělávají 1000 a 4000 USD ročně a mohou si dovolit něco odložit stranou. Do deseti let by její řady mělo rozšířit dalších 100 milionů Indů.

(Zdroje: CNBC, National Bureau of Statistics of China)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data