Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ETF: skokan roku mezi finančními instrumenty

ETF: skokan roku mezi finančními instrumenty

31.12.2012 18:03
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Uplynulý rok se na trzích nesl ve znamení nejistoty, výkyvů a nepředvídatelnosti. Jen několik hodin před příchodem Nového roku většina investorů ve Spojených státech netuší, jaké bude platit daně, někteří si po lednu nemohou být jisti ani pracovním místem. Negativní vývoj na burzách opět oživil hodně diskutované téma konce akcií jako základního stavebního kamene každého portfolia. Pokud na tom je něco pravdy, pokles popularity klasických akcií v posledních letech kompenzují finanční instrumenty, které jsou na vývoj akcií nebo akciových kurzů navázané.

Největšímu nárůstu obliby se letos těšily tzv. indexové akcie (Exchange-Traded Funds, ETF), do nichž přiteklo víc peněz než v rekordním roce 2008 a celkový objem vložených prostředků se vyšplhal na 1,34 bilionu USD. ETF, které zpravidla sledují vývoj akciového indexu nebo nejrůzněji definované skupiny titulů či derivátů, zatím s velkým odstupem zaostávají za konkurenčními podílovými fondy, které spravují investiční společnosti a v nichž je uloženo zhruba 9 bilionů USD. Mezera se ale začíná ztenčovat.

Na rozdíl od většiny podílových fondů se ETF nesnaží výkonnostně předstihnout zvolené referenční aktivum, ale pouze kopírovat jeho vývoj. Smysl indexových akcií tedy nespočívá v předhonění zbytku trhu, nýbrž v jeho co nejvěrnějším napodobení. Ačkoliv se ETF objevily už na začátku 80. let minulého století, větší popularitě se začaly těšit teprve v posledních deseti letech. ETF mohou mít i pákový charakter, a nabízet tak zajímavé výnosy, či být konstruovány pro short operace, při nichž investor sází na pokles podkladového aktiva. Držitelé ETF také mohou dostávat dividendy.

Podle Nicholase Colase, hlavního stratéga společnosti CovergEx, úspěch ETF vyvolává řadu otázek o budoucnosti kapitálových trhů, obzvlášť akcií. „Data mluví jasně: ETF tu nebudou pouze spoluexistovat, budou dobývat trhy,“ tvrdí Colas. Za letošní rok objem prostředků v ETF nabobtnal o 26 %, v absolutních číslech o 282,6 mld. USD. Stávajícím tempem by indexové akcie mohly do 12 let podílové fondy dostihnout.

Výhodou ETF je snadnější manipulace. Jelikož se obchodují jako akcie, lze je pořídit v běžných hodinách burzovního provozu. Listy v podílových fondech tak snadno zakoupit nelze, navíc s jejich správou bývají spojeny vyšší poplatky.

Popularita ETF také dokládá sílu trendu pasivního investování. Zesilující všeobecné korelace na trzích činí diverzifikaci stále obtížnější a spoléhání se na indexy je snadný způsob jak omezit volatilitu při zachování solidního výnosu. Index S&P 500 letos zatím posílil o 10 %. I když některé ETF jsou spravovány aktivně, většina pouze sleduje vybrané sektory či indexy.

Podílovým fondům, jejichž složení se mění podle zvolených investičních strategií, se v posledních letech v porovnání s referenčními aktivy či indexy příliš nedařilo. Výsledkem je odliv prostředků z fondů a jejich přítok do alternativ typu ETF.

Indexovým akciím nahrává další trend, který mění finanční trhy, a sice posun od provizí za jednotlivé transakce směrem k výběru poplatků za správu portfolia. To vyhovuje ETF, jejichž konfigurace nahrává nízkonákladovému provozu prostřednictvím poplatků.

Růst popularity ETF také zpochybňuje tezi o tom, že investoři utíkající z akciových trhů přelévají peníze do dluhopisů nebo do peněžních trhů. Ve skutečnosti si téměř polovina ze 130 mld. USD, které letos odtekly z akciově zaměřených podílových fondů, našla k akciím opět cestu – přes ETF.

(Zdroje: CNBC, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data