Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak Fed nakonec přijde o všechno

Jak Fed nakonec přijde o všechno

02.01.2013 17:53
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Za poslední čtyři roky americká centrální banka do finančního systému prostřednictvím nákupů státních a hypotéčních dluhopisů (kvantitativní uvolňování) napumpovala 2,9 bilionu USD. Snažila se snížit dlouhodobé úrokové sazby, povzbudit investiční aktivitu, podnítit růst cen akcií a posílit spotřebitelskou důvěru domácností. K neortodoxním krokům Fed přistoupil poté, co snížil základní úrokové sazby k nule, čímž vyplýtval veškerou konvenční munici měnové politiky.

Má kvantitativní uvolňování negativní vedlejší účinky? Podle Mohameda El-Eriana, výkonného ředitele dluhopisového fondu Pimco, rozhodně má a nejedná se o drobnosti. Ochota Fedu podpořit trhy a investory nad vodou za každou cenu a téměř na požádání rozjet tiskařské lisy může vést ke ztrátě vlivu této instituce a krachu její politiky.

„Fed je připraven dělat víc a víc a podle všeho se nikdo netrápí nad náklady a nezamýšlenými důsledky,“ prohlásil El-Erian na CNBC. Dodal, že centrální bankéři za nějaký čas přijdou o schopnost zlepšit náladu na trzích i dosáhnout stanovených cílů měnové politiky. Odhadnout délku období, během něhož Fed vyčerpá i nekonvenční munici, není lehké. Události, které budou kalamitě předcházet, si však představit lze.

„To rozhodnutí z větší části není na Američanech, nýbrž na zahraničních věřitelích,“ tvrdí Alan Tonelson z washingtonské organizace Business and Industry Council. Zejména díky ochotě okolního světa nakupovat americké dluhopisy může Fed dál tisknout peníze a zároveň držet úrokové sazby nízko. Z kumulovaného amerického dluhu 16 bilionů USD drží cizí subjekty zhruba polovinu.

Mezi největší věřitele Spojených států se řadí Čína s dluhopisy za 1,16 bilionů USD. V těsném závěsu je Japonsko s 1,13 biliony USD. Velkou expozici na americký dluh mají také Tchaj-wan, Švýcarsko a Hongkong, které v loňském roce tuto část portfolia unisono významně zvětšovali. Irsko nyní drží americké státní obligace v hodnotě pouhých 93 mld. USD, což ale meziročně představuje 40% nárůst.

Za neomezenou možnost půjčovat si Spojené státy vděčí pozici dolaru jako základního stavebního kamene světové měnové architektury. Je těžké předpovědět, co by mohlo vést ke ztrátě této pozice. “Nakonec to může to být jedna z těch událostí typu černé labutě. Vyřítí se na nás bez varování a nebude čas reagovat,“ spekuluje Tonelson.

Jeden z možných scénářů vypadá následovně: Fed pokračuje s lisy na plný výkon, Kongres odkládá řešení fiskálního útesu a rozpočtových schodků; zahraniční věřitele dochází k názoru, že dluhopisový výnos je příliš nízký na to, aby investory zajistil proti riziku inflace; náklady dluhové služby dramaticky rostou a stát bankrotuje.

Tato varianta je sice představitelná, avšak podle Michaela Pentoa, dlouhodobého kritika Fedu, není před rokem 2015 příliš pravděpodobná. Do tří let nicméně zahraničním věřitelům dojde trpělivost a budou požadovat vyšší výnos.

Politici ve Washingtonu se nyní soustředí na fiskální útes, vyhnutí se dluhové krizi a recesi. Podstatnější je ale pohled z širší perspektivy. Od oznámení třetího kola kvantitativního uvolňování v září loňského roku se trh prakticky nikam neposunul, což vypovídá o klesající účinnosti nákupů centrální banky. K tomu se přidává neutěšená situace veřejných financí, potažmo omezené schopnosti fiskální politiky. „Útes není nějaká kletba seslaná na Zemi odněkud zvnějšku. Jedná se o dohodu, v jejímž rámci se Washington pokusil dostat utrácení konečně pod kontrolu a skoncovat se zlozvykem, kdy je dluhový strop zvyšován, jak se nám zachce,“ tvrdí Pento.

Prozatím situace vypadá zvládnutelně. Trhy zachvátila opojná radost z ústupu z útesu. Výnos desetiletého dluhopisu, který loni klesl na historické minimum, se momentálně pohybuje kolem 1,76 %.

Následující graf znázorňuje podíl veřejných výdajů (tmavě modrá) a příjmů (světle modrá) na americkém HDP od roku 1971 do současnosti, s projekcí do roku 2021. V posledních čtyřiceti letech byl státní rozpočet v přebytku pouze za druhého funkčního období Billa Clintona ve druhé polovině 90. let. Rovnoběžky znázorňují průměrné hodnoty výdajů a příjmů za sledované období. Mezera mezi výdajovou a příjmovou stranou rozpočtu činí zhruba 3 % HDP, což odpovídá průměrnému růstu americké ekonomiky za posledních 50 let. Jak se asi bude graf vyvíjet dál, když růst zpomaluje a výdaje neklesají? 
 
cbo výhled.jpg

„V této dekádě směřujeme ke krizi dolaru a dluhopisového trhu. Fed tomu velmi šikovně napomáhá,“ myslí si Pento.

„Musíme stabilizovat a poté snížit státní dluh, nebo budeme do roku 2020 platit bilion dolarů jen na úrocích,“ varovala ve své zprávě Simpson-Bowlesova Národní komise pro fiskální zodpovědnost a reformu, ustavená před dvěma lety prezidentem Barackem Obamou.

(Zdroje: CNBC, CBO)


Váš názor
  • Fed tomu pomáhá
    03.01.2013 9:32

    Fed tomu pomáhá už od Greenspanových dob. Neboť tehdejší uvolňování pomocí nesmyslně nízké úrokové míry významně přispělo k dot. com a subprime crisis.
    Pracovitý Prosecký
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.