Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Wyplosz: Doufejme, že se krize v eurozóně zhorší ještě letos

Wyplosz: Doufejme, že se krize v eurozóně zhorší ještě letos

08.01.2013 18:29
Autor: Redakce, Patria.cz

Ke krizi v eurozóně nemělo nikdy dojít. Dala se předvídat a zpočátku bylo snadné na ni reagovat. Čekat jsme ale nemohli to, jak vedení eurozóny celou věc zkomplikuje. Odpovědnost za to nesou z části i ekonomové, protože někteří z nás prosazovali naprosto nezodpovědné plány založené na zmatené analýze. Nyní se situace vyjasňuje a doufám, že následující návrhy jsou méně kontroverzní, než tomu bylo v předchozích letech.

Fiskální utahování vyvolává ekonomickou kontrakci a v současné době nemůžeme očekávat, že bychom dospěli ke speciálnímu případu, kdy se projevuje i efekt expanze. Snižování dluhu je dlouhodobý proces – hovoříme o desetiletích, ne o době do dalšího setkání tzv. trojky. Je jedno, jestli s oddlužením začneme v roce 2011 nebo 2016, pro makroekonomický vývoj je ale načasování klíčové. Poměr dluhu k HDP je nejlehčí snižovat růstem produktu, inflace nejlepším řešením není. Jak ukazuje Japonsko, neschopná centrální banka nemůže dostat ekonomiku z deflační pasti. Aktivnější centrální banky toho zmůžou víc. Pokud ale v dnešním globalizovaném světě zmíníte mírně vyšší inflaci, je tu okamžitě další krize. Období vyšší inflace jsme si navíc sami prožili a nikdo se do něho vracet nechce.

V dokonalém světě bychom měli fiskální unii, benevolentní diktátor by v ní koordinoval národní fiskální politiku a směřoval transfery od zemí s nízkou nezaměstnaností tam, kde je sociální utrpení nejvyšší. Dnešní voliče ale rozezlí jakákoliv zmínka o Evropě a podporu fiskální unie od nich čekat nemůžeme. A mimochodem nemáme ani dokonalého diktátora. Krize ovšem také zvedla flexibilitu mezd a mobilitu práce, potřeba rozpadu eura za každou cenu tak byla eliminována. ECB se probudila a vytvořila několik zázraků. Dalo se ale bohužel očekávat, že výsledkem bude povolení snahy ze strany politiků. Ti tak nyní vykazují minimální připravenost čelit realitě.

Ve většině zemí eurozóny jsou strukturální reformy zapotřebí stejně, jako jich bylo třeba před krizí. V jádru problémů stojí banky a jejich investice do vládního dluhu. Pokles jeho tržní hodnoty generuje bankám ztráty, jejich pád by však vyvolal nutnost zásahu vlád a následně jejich vyšší zadlužení. Národní banky jsou ale zároveň jedinými subjekty, které národní dluh kupují. Jejich snaha o oddlužení pak vede k minimální dostupnosti úvěrů a následně k utlumenému růstu. ECB funguje jako věřitel poslední instance směrem k vládám i bankám. Výsledkem je obrovský morální hazard, který ale může být omezen správným institucionálním nastavením celého systému.

 
Jestliže s uvedeným souhlasíme, jaká je správná reakce? Prioritou by měl být růst, v delším období se pak projeví i pozitivní vliv strukturálních reforem. ECB ale narazila na limity své politiky. Politika fiskálního utahování tak musí okamžitě skončit, to ale neznamená, že můžeme přikročit ke stimulaci. Některé země nemají přístup na kapitálové trhy a ty, které jim půjčují, jsou samy zadluženy. Růst se nevrátí, dokud se ze svých problémů nevymaní banky. Ty musí přestat s financováním vlád a pokud nejsou schopny získat kapitál, musí padnout. Vlády ale nemusí mít dost zdrojů na to, aby tento proces proběhl a ECB nebude ochotna tyto náklady nést. To znamená, že jsme narazili na hranici, kde již nelze jít dál. Musíme přikročit k zásadní změně.

Jediným zbývajícím řešením je restrukturalizace veřejného dluhu. Ta musí být dost razantní na to, aby si vlády byly znovu schopné půjčovat, přesunout se k expanzivní fiskální politice a poskytnout podporu bankám, které samy zničily. Ale ani ta nejlépe provedená restrukturalizace banky nepřinese okamžitý návrat na trh a schopnost získání financí. ECB je jedinou institucí, která může v takové situaci pomoci. Přinese jí to obrovské ztráty, což není problém ekonomický, ale politický. Žádná jednoduchá cesta ven však neexistuje. Vlády drastickou změnu neodsouhlasí a krize se proto bude muset ještě prohloubit. Každý další den však znamená utrpení a můžeme tedy jen doufat, že se tak stane již letos.

Autorem je ekonom Charles Wyplosz.

(Zdroj: VOX)


Čtěte více:

Co oživí vadnoucí lesk zlata?
10.12.2012 16:55
Pohyb cen zlata se za poslední rok v podstatě kryje s pohybem cen st...
S čím se musela koruna poprat v roce 2012 a co jí může přinést rok 2013
21.12.2012 18:20
Vzhledem k tomu, že z letošního roku zbývá jen několik dní, shrňme si ...
Výhled 2013: Philip Morris černým koněm, Pegas stálicí. Kam investovat mimo ČR i akcie?
07.01.2013 15:27
Z velké míry v zahraničí budou ležet klíčové faktory pro vývoj domácíh...
Reálné riziko úrokových sazeb
09.01.2013 7:57
Od roku 2007 tlačí finanční krize svět do éry nízkých, ne-li téměř nul...

Váš názor
  • Ještě jedna cesta
    09.01.2013 8:43

    Wyplosz tvrdí, že "poměr dluhu k HDP je nejlehčí snižovat růstem produktu, inflace nejlepším řešením není". Zřejmě nestudoval exaktní vědy, protože směšuje výrazy "nejlehčí" a "nejlepší". Nejefektivnější je přece snižovat absolutní výši dluhu! V samotném modelu je ejště mnoho dalších proměnných, které relativizují tvrzení: zahraniční obchod, produktivita práce, struktura zadlužení, Gini apod. Co to mají v té Americe za ekonomy?
    • Re: Ještě jedna cesta
      09.01.2013 9:44

      co to mají v té Americe za ekonomy ? No podle toho, jak vytahují celý svět z toho velkého průseru tak asi budou daleko lepší než ti naši mistři sveta. To pochopí i dítě školou povinné nééé. A proč se tak blbě ptáš ?
      Papavlahodimitrakopavlos
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data