Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dluhy je třeba splácet prací, ne utrpením (euroloď II)

Dluhy je třeba splácet prací, ne utrpením (euroloď II)

18.01.2013 18:14

Jako vyloženě odpočinkové víkendové téma se jeví být vhodné pokračování úvah z minulého týdne. Ty tvrdily, že na „provozní“ úrovni jsou na tom evropské země/periferie většinou poměrně dobře. Tato „firma“ ale kvůli vysokému dluhu a následně i úrokům celkově stále dosahuje ztráty a tudíž se dál zadlužuje. Potenciál dalších úspor je přitom v nejlepším případě na hranici efektivity, chladná logika tak velí uvažovat o restrukturalizaci dluhu – nenechat loď potopit, i když už je slušně zaplátovaná. Ohledně kvality těchto záplat je ale nutné dodat jeden „detail“.

První z grafů ukazuje vývoj běžných účtů zemí eurozóny. Bez dlouhého studia si hned povšimneme zrcadlového odrazu přebytků Německa a deficitů periferie (GIIPS). Běžný účet platební bilance ukazuje hlavně to, jak je na tom daná země co se týče obchodu se zbožím, vedle toho odráží transakce v oblasti služeb a některé další toky peněz ze a do zahraničí (transfery ...). Pokud daná země dováží více než vyváží, musí jí na to zahraničí půjčovat (financovat její dovozy – například kupovat její dluhopisy, či akcie), nebo poroste tlak na oslabení její měny (je dost jejích prodejců, ale málo kupců).

Německo mnohem více vyváží, než dováží, což mimo jiné znamená, že Němci mnoha způsoby zahraničí na jeho nákupy půjčují. GIIPS zase více dováží, než vyváží, tudíž si musí půjčovat. Což je pro ně nyní problém, který je již pár let setrvačností řešen růstem pohledávek a závazků v tzv. systému Target (61,36 USD, -0,16%) (viz březnový „Cíl zaměřen“). Patrné je to z druhého grafu, kde je červeně vyznačen růst závazků v rámci tohoto systému, který můžeme v principu považovat za pohledávky centrálních bank eurozóny mezi sebou (prostředníkem je ECB). Z modrého pole je zase vidět vyschnutí soukromých zdrojů financujících deficity periferie: 
 
sous1.jpg

Celkově jde samozřejmě o téma na ekonomické studie, po jejichž provedení se stejně neshodneme. V jádru věci je to, že si mohu si užívat vyšších dovozů, poté ale musím zase více vyvážet já. Pokud neproběhne tento proces postupně, přehoupnutí do druhé fáze „zajišťuje“ oslabení měny, někdy ve formě měnové krize. To u euro provozujících GIIPS ale nejde. Jaký by nyní byl ideální postup? Jednoduchý: Periferie se masivně uskromňuje ve své spotřebě, co se týče práce a produkce ale jede na plné obrátky, aby splatila své dluhy. Na plné obrátky jede proto, že její věřitelé chtějí, aby jejich dluhy byly splaceny a tudíž poptávají zboží a služby z periferie.

Co ideál blokuje? Za prvé, věřitelé chtějí splácení dluhů, ale zároveň nechtějí zahraniční zboží a služby. Chtějí ty svoje a dokonce chtějí nadále vyvážet = nechtějí se vzdát poptávky a hlavně pracovních míst. Za druhé, periferie často ani nemá, co by nákladově a kvalitativně konkurenceschopně ve větším objemu vyvážela. Posun dopředu trvá roky. Zlepšování stavu patrné z prvního grafu je povětšinou odrazem ekonomické superstagnace a následně slabých dovozů periferie.

Současná strategie v podstatě implikuje víru v následující: Čím zbídačenější soused, tím větší jeho schopnost splatit dluhy. Dluhy je ale třeba splácet prací, ne utrpením (a podle mého může za špatné dluhy stejným dílem ten, kdo si půjčoval, i ten, kdo půjčoval). Zvažme například následující scénář: Co by se stalo, kdyby na periferii došlo k restrukturalizaci dluhů, následně určitému povolení fiskální politiky a oživení agregátní poptávky (viz zmiňovaný předchozí článek)? Běžné účty by se asi opět začaly zhoršovat – zde je ta nejrizikovější „díra v lodi“. Pokud by ale nebylo jak je financovat? Všechny země periferie by byly v pozici sílící poptávky a masové nezaměstnanosti. Jsou opravdu stále tak zkostnatělé, že by toho nevyužily? Německo jim poptávku nedá, protože Němci o Fiatech nesní.


Čtěte více:

Na trhu je to vlastně až jednoduché: dvě skupiny sektorů a stačí hledět na PEG
28.11.2012 18:23
Zatímco tzv. PEG má určitá úskalí popsaná v předchozím sloupku, může n...
Jaká chystá příští rok překvapení?
21.12.2012 18:53
Je celkem jasné, že pokud jsme se z něho nepoučili, své lekce si zopak...
Země, kde zítra (zatím) znamená včera
02.01.2013 17:28
Pokud se na dění v globální ekonomice podíváme s určitým nadhledem, zj...

Váš názor
  • Pěkné
    19.01.2013 9:31

    Dobrá analýza. Ono je vůbec otázkou co by "vyšlo levněji" - jestli odepsání dluhu nebo současný model "pomalého chcípání", tj. porovnat součet hodnoty odepsání dluhu a hodnota poklesu HDP za všechny ty roky dodnes zemí EU (a v případě ČR ještě několik let do budoucna díky neschopnosti chemika a kol. uznat, že to prostě nefunguje).
    sgt.Mike
Aktuální komentáře
19.04.2024
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data