Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Gazprom vystavil Ukrajině účet za neodebraný plyn: 7 mld. USD

Gazprom vystavil Ukrajině účet za neodebraný plyn: 7 mld. USD

28.01.2013 11:03, aktualizováno: 28.1. 11:43
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Aktualizováno

Mezi ruskými a ukrajinskými plynaři to opět skřípe. Gazprom poslal ukrajinskému státnímu podniku Naftohaz účet 7 mld. USD za 16 mld. kubíků zemního plynu, které se Ukrajinci údajně smluvně zavázali nakoupit v loňském roce a poté neodebrali. Kyjev trvá na tom, že právní oporu pro snížení odběru na základě podmínek take-or-pay (odeber, nebo zaplať) ve smlouvách má. Doufá také, že se mu v případě soudního řešení pře podaří zvítězit stejně jako tuzemskému dodavateli RWE Transgas, který vyhrál první kolo sporu s Gazpromem na podobné téma u arbitrážního soudu ve Vídni.

Zdroje z Naftohazu tvrdí, že účet za neodebraný plyn se podnik platit nechystá. Gazprom prý informaci o snížení požadovaných dodávek dostal v předstihu a za realizovaný odběr mu bylo řádně a včas zaplaceno. Krok ruského monopolního vývozce ukrajinská strana vnímá jako součást tlaku v rámci probíhajících rozhovorů o vytvoření společného konsorcia na správu ukrajinské transportní sítě a snížení cen za plyn pro Ukrajinu. Rusové si tak údajně chtějí zajistit lepší vyjednávací podmínky.

Ukrajina loni z Ruska dovezla 33 mld. m3 plynu, z čehož na Naftohaz připadlo 24,9 mld. m3 a zbytek na chemické závody OstChem Holding miliardáře Dmitrije Firtaše, který může od roku 2011 vyjednávat s Rusy přímo. Kontrakt z roku 2009, podepsaný po skončení dvoutýdenní plynové krize, podle Gazpromu jasně stanovuje, že Ukrajina bude odebírat 52 mld. m3 ročně, přičemž tento objem lze snížit o 20 % na 42 mld. m3 ročně. Pod touto hranicí začíná platit klauzule take-or-pay. Naftohaz trvá na tom, že v případě včasného upozornění může odebraný objem snížit až na 33 mld. m3.

Vypočtená pokuta 7 mld. USD podle deníku Kommersant odpovídá 16 mld. m3, které Naftohazu loni chyběly do požadovaných 42 mld. m3, tj. nepočítá do nich 8,1 mld. m3 plynu odebraného Dmitro Firtašem. 

 
Kyjev se v posledních letech snaží spotřebu drahého ruského plynu radikálně omezovat. Pomoci mu v tom má zvýšení domácí těžby, včetně odkrytí nových ložisek v černomořském šelfu, import zkapalněného plynu LNG přes mořské terminály a také výstavba jednotek na zplynování uhlí, kterého má země dostatek. Úvěry a technologii Ukrajině loni poskytla Čína. Spotřeba zemního plynu za prvních sedm měsíců loňského roku klesla o 2,6 mld. m3, čímž země ušetřila zhruba 1 mld. USD. Ukrajina také přes Polsko dováží plyn z Německa.

Kyjev si na cenové podmínky kontraktu stěžuje prakticky od jeho podepsání. Vzorec pro výpočet ceny je podle deníku Kommersant skutečně nastaven velmi přísně. Ve druhém kvartále loňského roku musel Naftohaz platit 425 USD za 1000 m3, ve čtvrtém čtvrtletí měla cena dosáhnout 432 USD za 1000 m3. Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč si před třemi lety od Kremlu zajistil slevu 100 USD za 1000 m3 výměnou za prodloužení pronájmu námořní základny v Sevastopolu ruské Černomořské flotile do roku 2042. Jinak by tedy země platila přes 500 USD, a to v době, kdy průměrná cena ruského plynu v Evropě dosáhla 400 USD za 1000 m3.

Bývalá ukrajinská premiérka Julie Tymošenková, která kontrakt v roce 2009 podepsala s tehdejším ruským premiérem Vladimirem Putinem, byla právě kvůli této smlouvě obžalována a odsouzena na sedm let za mříže.

Analytici poukazují na skutečnost, že už předloni Naftohaz dovezl méně plynu, než se předtím smluvně zavázal, což Gazprom přešel bez sankcí. Vystavený účet považují za další z trumfů, který má Rusům pomoci získat navrch při nekonečných vyjednáváních o cenách za plyn na další roky.

Pokud se Ukrajina obrátí na soud, není bez šance. Podobný spor před nedávnem vyhrála společnost RWE Transgas. Česká dcera německého energetického koncernu RWE podle rozhodnutí vídeňského arbitrážního soudu nemusí Gazpromu platit přes 500 milionů USD (kolem 10 mld. Kč) za nevybraný minimální odběr v letech 2008-2011. Gazprom se proti rozsudku odvolal.

Ruský plynárenský gigant Naftohazu vehementně odmítá poskytnout další slevu na skutečně odebranou surovinu. Proti Ukrajině má navíc silné páky v podobě nového plynovodu Nord Stream, který prochází po dně Baltského moře až do Německa, a kompletní kontroly nad běloruskými plynovody, kterou získal před dvěma lety výměnou za výraznou slevu na dodávaný plyn režimu Alexandra Lukašenka. Tranzit plynu ostatním zákazníkům v Evropě tak Gazprom může stále více odklánět po alternativních trasách. Loni se objem plynu přepraveného přes ukrajinské páteřní sítě dál na západ snížil o 25 %. Po dobudování plynovodu South Stream, jehož stavba začne zanedlouho, bude moci Gazprom veškeré dodávky do Evropy přesměrovat mimo ukrajinské tranzitní sítě, což Kyjev připraví o miliardy dolarů na přepravních poplatcích ročně.

(Zdroje: Kommersant, Moscow Times, RIA Novosti)


Čtěte více:

Zdroj: Gazprom asi zlevní plyn evropským odběratelům
18.12.2012 14:57
Ruský plynárenský monopol Gazprom na příští rok sníží odběratelům v Ev...
Norové chtějí vytlačit Gazprom z Evropy. Sníží cenu tranzitu plynu
17.01.2013 14:14
Norsko se pokouší navýšit podíl na evropském trhu s plynem, zejména na...
Nord Stream vyjde Gazprom draho. Země CEE mohou vymáhat pokuty za nepřepravený plyn. Nejvíc vydělá SPP
18.01.2013 11:18
Snaha Gazpromu přesunout výraznou část dodávek plynu do Evropy na tras...
Medveděv připustil možnost zrušení monopolu pro Gazprom. Současné ceny ropy považuje za optimální
23.01.2013 14:25
Ruský premiér Dmitrij Medveděv dnes na Světovém ekonomickém fóru ve šv...

Váš názor
  • pokles amerického dolaru
    28.01.2013 12:08

    S tím dolarem to asi nebude tak špatné když i Rusové je požadují od Ukrajiny a nechtějí ani rubly. A s tím skřípáním to také není žádný prekvápko. V čem jsou Rusové tam to vždycky skřípá. A když Ukrajina nezaplatí za nedodaný plyn tak jim tam Putin pošle exekutory jako kdysi k nám nebo nedávno do Gruzie a je vymalováno.
    Stoček
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m