Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Akciové rally pomáhá návrat drobných investorů. Zatím nesmělý

Akciové rally pomáhá návrat drobných investorů. Zatím nesmělý

01.02.2013 7:58
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Před lety se ošklivě spálili při nejprudším propadu trhu od Velké hospodářské krize. Teď se osmělují a na burzu vstupují znovu. Drobní investoři a jejich chuť risknout to opět s akciemi pomáhají americkému indexu Dow Jones Industrial Average k růstu na nová maxima a pravděpodobně ho zanedlouho vytlačí nad metu 14 000 bodů, kde byl naposledy v říjnu 2007. V lednu zatím Dow posílil o 850 bodů a připsal 6,5% zisk. To je nejlepší novoroční bilance od roku 1989.

Akciím pomohla dohoda v hodině dvanácté mezi Kongresem a Bílým domem, díky níž se Spojeným státům – prozatím – podařilo vyhnout drastickým škrtům v rozpočtu, hromadnému propouštění státních zaměstnanců a plošnému zvyšování daní. Řada hedgeových fondů sázejících na pád z fiskálního útesu své krátké pozice uzavřela.

Burzovní indexy také podporují celkově solidní hospodářské výsledky. Možné převzetí počítačového výrobce Dell oživilo naděje na rozjezd slučování a akvizic (M&?), na něž má mnoho společností slušně nastřádáno. Navíc se ukázala ochota dluhopisových investorů jít do většího rizika a účastnit se velkých akcí v rámci M&?.

Podle mnoha analytiků a stratégů jsou dalším „zdrojem pohonu“ pro akciovou rally menší investoři – lidé, kteří si spoří na důchod, na vzdělání dětem, nebo si jen chtějí přilepšit k výplatě. Všeobecně se poukazuje na jedno číslo: 14,9 mld. USD, které za první tři týdny roku přitekly do amerických podílových fondů zaměřených na akcie. Jedná se o největší přírůstek od roku 2001. V něm navíc nejsou zahrnuty prostředky vkládané do nově oblíbeného instrumentu: indexových akcí (ETF), které sledují vybrané podkladové aktivum, v tomto případě akciový index či nejrůzněji definovanou skupinu titulů (geograficky, sektorově, atd.).

Podle dat Thomson Reuters americké akciové fondy a ETF v lednu dohromady přilákaly 25,2 mld. USD nových vkladů, nejvíc od ledna 2004. Globální akciové podílové fondy a ETF svou americkou konkurenci dokonce předehnaly a od investorů ukořistily rekordních 29,8 mld. USD. Je však třeba podotknout, že do ETF směřuje hodně prostředků od velkých institucionálních investorů typu hedgeových fondů, takže jejich statistiky nemají takovou vypovídací hodnotu.

Rekordní apetit investorů rozhodnutých pro akcie je považován za signál růstu důvěry v americkou ekonomiku, ale také za přirozenou reakci na nízké výnosy na alternativních trzích – dluhopisových a peněžních.

Vinou extrémně nízkých sazeb centrálních bank fondy peněžního trhu nepřináší prakticky žádný zisk, dluhopisy vynáší jen o něco málo víc. Podle údajů banky Barclays klesl průměrný výnos amerických obligací hodnocených mimo investiční pásmo (tedy s vysokým rizikem) poprvé v historii pod 6 %. Všeobecně očekávaný vzestup úrokových sazeb navíc způsobí pokles hodnoty dluhopisů v portfoliích, což investory nutí preventivně převádět prostředky jinam. Akcie se momentálně jeví jako nejlepší varianta.

Tendence vracet se k akciím se objevily už dřív, ale dosud neměly delšího trvání. V prvních čtyřech měsících roku 2011 do amerických podílových fondů orientovaných na akcie přiteklo 57 mld. USD. Ve druhé polovině roku, když se prudce zhoršila situace v eurozóně, dluhová krize se dostala do akutního stadia a indexy odepisovaly přes 10 %, investoři 150 mld. USD stáhli. Ještě loni v prosinci, kvůli obavám z fiskálního útesu, činil čistý odliv 55 mld. USD.

Podle brokerů strach přetrvává. Dva velké medvědí trhy (internetová bublina a finanční krize) v průběhu jedné dekády nadělaly v řadě penzijních účtů a soukromých portfolií pořádnou paseku. „Nemáme klienty, kteří by přišli a řekli: ´Tak a pojďme do toho agresivně´,“ tvrdí John Longo z MDE Group. Čistá bilance akciových podílových fondů od začátku roku 2009 do konce roku loňského činí záporných 287 mld. USD.

Detailnější pohled naznačuje, že éra obliby dluhopisů, která nastoupila po roce 2008, ještě neskončila. Zatímco do akciových podílových fondů letos nateklo bezmála 15 mld. USD, ty dluhopisové přilákaly 16,9 mld. USD.

Podle Barryho Knappa z Barclays má klíč k opravdovému přesunu od dluhopisů k akciím americká centrální banka, která zatím drží sazby nízko, a brání tím většímu poklesu hodnoty dluhopisů. „Stěží dojde na dluhopisovém trhu k reálným ztrátám, když Fed kupuje státní a hypotéční obligace za biliony.“

(Zdroje: WSJ, Reuters, Bloomberg)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m