Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nejdůležitější je dostat lidi opět do práce...

Nejdůležitější je dostat lidi opět do práce...

15.03.2013 7:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Všichni si přejeme udržitelné globální oživení, jen nevíme, jak ho dosáhnout. Ve druhé polovině minulého století se globální ekonomice vedlo dobře, protože Spojené státy fungovaly jako vedoucí síla. Mohly tak přimět ostatní země ke spolupráci vedoucí k prosperitě. Světové ekonomice se vedlo dobře i na konci 19. století, které charakterizoval technologický pokrok a rychlý růst populace. Dominantní silou byla velká Británie a jak řekl Keynes: „Bank of England fungovala jako dirigent globálního orchestru.“

Přechod z britské hegemonie na americkou nebyl hladký a absence vůdčí síly nakonec vedla k Velké depresi 30. let. Nyní se nacházíme v podobné situaci, kdy Spojené státy ztratily svou vedoucí roli dvěma válkami masivním snižováním daní, nízkými sazbami a boomem na trhu realit. Během válek bývají daně zvyšovány, USA se ale chovaly, jako kdyby deficity neměly žádný význam. Boom se pak změnil v kolaps a Američané nyní hledají způsob, jak se vypořádat s dluhy. Evropa nevešla do nového století s válkou, ale s novou měnou. Německo tak ztratilo svou vůdčí pozici na tomto kontinentu, protože nový systém je nefunkční. Peníze, které tekly ze severu na jih, se po záchraně bank změnily ve veřejný dluh a není jasné, kdo bude nést konečné náklady spojené s krizí.

Globální finanční krize roku 2008 se šířila po celém světě podobně jako Velká deprese. Země G20 reagovaly koordinovaně, ale tato snaha opadla. Nyní čelíme třem hlavním problémům. Prvním z nich je rozšířená vysoká nezaměstnanost, výdaje soukromého sektoru jsou utlumené a fiskální dluhy dále rostou. Nejdůležitější je dostat lidi opět do práce. Platilo to ve 30. letech a platí to i nyní. Pokud se snažíme nejdříve vyřešit dluhy, je to chyba. Země s nízkou poptávkou a vysokou nezaměstnaností nejsou v situaci, kdy by dokázaly snižovat dluhy. Stejně jako ve 30. letech nebyly schopné bránit zlatý standard. Po druhé světové válce docházelo ke snižování obrovských dluhů, a to v prostředí plné zaměstnanosti, růstu a zvyšujících se daní.

K uvedenému je potřeba mezinárodní kooperace. Slabší dolar zajistí Spojeným státům nižší dovozy a vyšší exporty. K tomu by se měly přidat vyšší investice do vzdělání a infrastruktury. Jih Evropy musí zastavit úsporná opatření a zvýšit exporty. K tomu mu pomůže jen vyšší poptávka z Německa a ochota Němců zvýšit své výrobní náklady. I tak ale bude potřebná změna trvat delší dobu. Změna relativních nákladů o dalších 20 % může probíhat maximálním tempem kolem 4 % za rok.

K podobné spolupráci ale chybí ochota. V USA existuje odpor proti zvyšování daní, Německo nechce podpořit svou ekonomiku a snížit tak tlak na země na periferii. Země v Asii včetně Číny také váhají se stimulací poptávky, která by absorbovala zboží z USA a Evropy. Nenajdeme tedy místo, kde by byla patrná dostatečná motivace ke spolupráci.

 
Uvedené je výtahem z „The leaderless global economy: Can economic history suggest lessons?“, autory jsou Peter Temin a David Vines.

(Zdroj: VOX)


Čtěte více:

Příliš slabá krize - aspoň jako impuls ke změně
22.01.2013 16:21
V rámci dluhové krize v eurozóně se dostáváme k uklidnění, zřejmě konč...
Je euro nadhodnocené? Naopak, má šanci dál posilovat...
12.03.2013 18:18
Euro od začátku února prošlo dost výrazným výběrem zisků, když vůči am...

Váš názor
  • VOX populi
    15.03.2013 9:31

    Zní to dobře a zdánlivě i logicky. Deprese a krize ovšem mají jednu nezastupitelnou roli. I když to bolí, zlikvidují řadu parazitů a umožní nový, zdravější růst. Platí to pro podniky stejně jako pro vlády a když je krize hodně hluboká, nastoupí Leninové, Hitleři a společenské experimenty. Role vlastní měny v těchto situacích? Významná a z dlouhodobého hlediska negativní. Chrání nekonkurenceschopné před úplným kolapsem. Můžeme si chválit naši měnu a odmítat Euro ale pak se dívat na záda státům jako Slovensko, které nás předjíždí a nakonec předjede. Podíváme-li se na USA jako na experiment států se společnou měnou, není co dál dodat. Hodnota dolaru není výsledkem přání FEDu, ale ochoty ostatních států používat ho jako přístav a rezervní systém. Divím se Švýcarsku, že nepřešlo na dolar a připravuje se o svou konkurenceschopnost, protože ho to jednou bude bolet. Nedivím se Nečasům, že se brání EURU a zdráhá schválit pravidla, která umožnila před 100 lety USA stát se světovou velmocí. Nepřežil by to, protože je pozdě a ekonomický šok, byť sebekratší by jej patrně odstřelil. EU nakonec přijme pravidla, která odstřihnou příživníky a státy v závětří vlastní měny na to doplatí.
    lime
    • Re: VOX populi
      15.03.2013 9:36

      nj, moje oblíbené heslo je: kravíny a vepříny zejí prázdnotou. Nikomu se nechce dělat. Silnice jsou totálně rozorané a nezaměstnaných přibývá. Meze jsou zarostlé plevelem a nikdo nekosí. Ceny ovoce šplhají nahoru a nikdo je nesklízí. Obchodníci místo starosti o zákazníky přemisťují nuly v PC a účetnictví... Tahle sračková ekonomika musí pořádně dopadnout na hubu, jinak se z toho nevymotáme.
      Jesse
      • nesouhlasím
        15.03.2013 10:03

        ale neříkám, že nemáš pravdu - neznám dostatečně realitu. Vepříny nebudou prázdné v okamžiku, kdy podnikatel bude mít jistotu, že výnos-náklad bude mít dostatečně kladné znaménko. Umějí-li to Dánové levněji než Češi máme dvě možnosti - vlastní měnou odstraníme konkurenční výhodu Dánů (vždy to bude na úkor těch konkurenceschopných v tom samém Česku) nebo to dělat lépe než Dánové a konkurovat jim cenou a pak už je jedno prostřednictvím které to měny.
        lime
        • Re: nesouhlasím
          15.03.2013 12:25

          Zapomínáš na EU a zemědělské dotace. Pokud někdo má dotaci na jedno prase 100 E a jiný 25 E (náklady 90 E ) a celé prase prodáš za 60 E, pak si můžeš dělat sebelépe a sebekvalitněji, ale nikdy se do plusu nedostaneš. Můžeš to leda zavřít a čekat až ten projekt zkrachuje a nebo srovná podmínky. Na měně nezáleží. Ty ceny jsou jen příklad, ale nemá to daleko k realitě.
          viga
          • souhlasím
            15.03.2013 12:37

            s výhradou, že různé dotace jsou totéž co jiné formy poskytování výhod, které jsou kontraproduktivní, protože snižují konkurenceschopnost, je to hra s ohněm. Žel, rozměr (délka) lidského života je smými stanovisky nesouměřitelné, ale mám děti a dokonce i vnuky a o jejich budoucnost se tu jedná. V rámci jednoho státu bych dotování některých činností kritizoval velmi opatrně, protože mohou mít vedlejší, velmi prospěšné dopady
            lime
Aktuální komentáře
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  
8:09Adidas po nečekaně úspěšném prvním čtvrtletí zvedl celoroční výhled
6:27Komerční banka, a.s.: Hlavní akcionáři KB k 31.3.2024
6:21EUC a.s.: Výroční zpráva EUC, a.s. za rok 2023
5:58Stratégové z Wall Street varují, že pokles na akciích může vyvolat širší prodeje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m