Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
BCG: Ohrožuje nás čínský potravinový bumerang

BCG: Ohrožuje nás čínský potravinový bumerang

19.03.2013 15:23
Autor: Redakce, Patria.cz

Čínským a indickým spotřebitelům se daří dobře, což znamená, že vyžadují i dobré jídlo. Spotřebitelský boom v těchto dvou zemích se projeví na globální inflaci a dokonce by mohl vést k nepokojům vyvolaným nedostatkem potravin a vody. Efekt bumerangu, který rostoucí poptávka po lepších potravinách v Indii a Číně vyvolá, by se projevil i ve Spojených státech. Alespoň to tvrdí nová studie Boston Consulting Group. Michael J. Silverstein, který se tématem zabýval, říká: „Spotřebitelé v Číně a Indii si užívají své rostoucí bohatství tím, že se stravují jako Američané a zvyšují spotřebu masa. Na trhu se tak vytvářejí nové příležitosti, ale může to vyvolat i globální traumata. Mezi ně můžeme zařadit vysoké ceny potravin v USA a nebezpečný nedostatek klíčových zdrojů po celém světě. Platilo by to zejména o vodě.“

Šlo by o tedy o zmíněný efekt bumerangu, který bylo možné pozorovat již dříve. Na počátku 90. let vyvolaly přímé investice v Číně záplavu levného zboží proudícího do USA, ta se nakonec projevila i dlouhodobými změnami na americkém trhu práce. Tentokrát by ale šlo o něco jiného. Výsledkem bumerangu, na jehož počátku stojí měnící se preference ve stravování, by bylo silně konkurenční prostředí v oblasti krmiv hospodářských zvířat a dodávek vody. Změny klimatu již nyní zvyšují hrozbu nedostatku potravin a vody a popsaný efekt by situaci ještě zhoršil. Podle odhadů BCG přitom budou v roce 2020 v Číně a Indii 2 miliardy ekonomicky zajištěných spotřebitelů. V roce 1960 představovala drůbež a vepřové maso 4 % kalorického příjmu Číňanů, v roce 2020 by to ale mohlo být až 28 %. Již nyní je tato země čistým dovozcem těchto položek.

Na výrobu jednoho kilogramu drůbežího masa je třeba asi 2 kilogramů krmiva. U vepřového je to 6 kilogramů krmiva. V roce 2010 šlo v Číně 99 % vypěstované kukuřice právě na výrobu krmiv. Tato země, která vypěstuje 20 % globální produkce kukuřice, tak již v této oblasti není soběstačná. Její dovozy stoupnou z 1,7 milionu tun na 15 milionů tun v roce 2015, což odpovídá současné výši amerických vývozů. Z podobných čísel je jasně vidět, jak velký vliv budou mít změny v Číně na mezinárodní obchod s potravinami. Globální spotřeba kukuřice by měla do roku 2020 růst ročně o 3,2 %, což celkově představuje asi 40% nárůst spotřeby. To znamená, že ceny by mohly do roku 2020 vzrůst až o 57 %. Krmiva přitom představují 55 % celkových nákladů na produkci hovězího masa a obilniny 60 % nákladů na výrobu krmiv. Pokud tedy jejich ceny vzrostou plošně o 57 %, cena hovězího v USA by vzrostla o 20 %. Big Mac stojí nyní asi 4 dolary, v roce 2015 by to mohlo být již 5 dolarů.

Silverstein poukazuje na to, že nepokoje spojené s nedostatkem a cenami potravin jsou v některých zemích již dnes realitou a existuje vážná hrozba válek o vodu mezi Indií a Čínou. Problém by ale mohly pomoci vyřešit inovace. Podle Silversteina se jedná zejména o oblast závlah, kde by se efektivita využívání vody mohla zvýšit až o 50 %. Podobně by zapůsobilo tržní oceňování vody. K tomu přidává geneticky modifikované organismy a změny v technologii produkce potravin.

(Zdroj: BCG)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.