Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čína ve vývozu přepíná na high-tech

Čína ve vývozu přepíná na high-tech

27.03.2013 12:16
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Čínský export to už dávno nejsou trička, džíny a levné polobotky. Růst mzdových nákladů tyto obory ze země vytlačuje a místo nich nyní druhá největší ekonomika světa začíná rostoucí měrou vyvážet produkci s vysokou přidanou hodnotou.

Přepnutí na high-tech se dá dobře pozorovat na obřím visutém mostě spojujícím San Francisco s Oaklandem. Sedm kilometrů dlouhá stavba má lana ověšena světly ovládanými sofistikovanou elektroinstalací z šanghajské továrny Haryho Guaho. Za šest let existence se jeho firma Inventronics rozrostla na 1000 zaměstnanců a minulý rok vyrobila tři miliony zdrojových jednotek pro vysoce účinné světelné diody. Gua letos počítá se zdvojnásobením produkce, z níž polovina půjde na export.

Úspěch Inventronicsu napodobují další firmy, které udržují čínský vývoz na růstové trajektorii a navíc v něm zvyšují podíl vyšších technologií. Podle deníku Wall Street Journal se jedná o širokou řadu odvětví – od počítačové techniky přes automobilové díly až pro drahé chirurgické nástroje.

Ekonomové banky HSBC odhadují, že podíl Číny na globálních exportech loni vzrostl na 11 %, oproti 9 % z roku 2007 a 5 % z přelomu tisíciletí. Zatímco světový obchod loni expandoval 1,6% tempem, čínský vývoz vykázal meziroční růst 8 %. V absolutních číslech vypadá výkon čínského hospodářství neméně impresivně. Z průměrných 25 mld. USD měsíčně kolem roku 2000 se loni v prosinci export dostal těsně pod 200 mld. USD.

Změně struktury vývozu se přizpůsobuje i pracovní trh. Počet lidí zaměstnaných v oborech s vyšší přidanou hodnotou typu elektroniky či telekomunikační techniky od roku 2008 dramaticky vzrostl a podle Royal Bank of Scotland nyní překračuje stavy v textilním a kožedělném průmyslu.

Sofistikovanější zboží je dražší a jeho trh větší než v případě oděvů či obuvi. Vývoz drahé elektroniky, autodílů a optických přístrojů z Číny do Spojených států za poslední dva roky vzrostl o 24 % na 129 mld. USD, v případě oblečení a bot došlo pouze k 5% nárůstu na 47 mld. USD. Čínský díl amerického schodku zahraničního obchodu v důsledku tohoto vývoje vzrostl o 20 mld. USD na rekordních 315 mld. USD.

Data o zahraničním obchodu nabízí trochu zkreslený obrázek, jelikož řada výrobků s nálepkou „Made in China“ je sestavena ze součástek vyrobených či navržených v jiných zemích. Čipy v zařízení Inventronicsu pochází z Tchaj-wanu. I v úrovni lokalizace se však Čína stále lepší. Podle propočtů Světové obchodní organizace a OECD pocházelo v roce 2009 z jiných zemí 28 % hodnoty čínského vývozu. V roce 2005 to bylo 36 %.

Čínským výrobcům hraje do karet kvalifikovaná pracovní síla a rozsáhlé dodavatelské řetězce. Tyto faktory dokážou vykompenzovat rostoucí mzdy a posilování měny. Další výhodou je obří domácí trh, který dokáže pojmout velkou část exportů v případě zhoršení vnější konkurenceschopnosti. Čína také profituje z rostoucích mezd a nákladů v zemích jihovýchodní Asie či Latinské Ameriky. V Malajsii, Thajsku a Indonésii vlády nedávno nařídily dvojciferný růst minimálních mezd, shodně s čínskými tempy.

Čínská vláda je často obviňována z neférového zvýhodňování exportérů skrze dotace, levné úvěry a měnovou manipulaci. Skeptici dále poukazují na to, že s rostoucím podílem země na globálním obchodu budou tempa expanze v dalších letech slábnout. Tuto tezi by potvrzovalo zpomalování růstu zisku čínských firem, což také indikuje menší množství peněz na investice do budoucna. „Až Čína vyčerpá schopnost mrhat domácími úsporami, lidé z její velikosti tak ohromení nebudou,“ tvrdí Diana Choyleva z londýnské společnosti Lombard Street Research.

(Zdroje: WSJ, YahooFinance, Trading Economics)


Váš názor
  • Jáj, to určite budú komentovať medvedica s ruphejkom
    27.03.2013 15:49

    ako veľmi tvrdé bude to pristátie čínskej ekonómiky. Však dobre hovorím, jáj :))))))
    Šaňo
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m