Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
10 lekcí, které nám uštědřil záchranný plán Kypru

10 lekcí, které nám uštědřil záchranný plán Kypru

29.03.2013 17:54
Autor: ČTK

Kyperská krize dala Evropanům deset lekcí, mimo jiné je podle britského deníku The Guardian poučila, že ne všechny eura mají stejnou hodnotu a že zde existuje hrozba kapitálových kontrol:

Kapitálové kontroly jsou zpět 

Pamatuje je i Británie v 60. letech 20. století za premiéra Harolda Wilsona, kdy byly důsledkem takzvané sterlingové krize a platebních deficitů. Britští turisté si do zahraničí směli vzít maximálně 50 liber. Toto omezení, které trvalo až do 70. let, ale Britové ve velkém ignorovali. List Daily Mail v roce 1968 napsal, že čtyři z pěti dotazovaných Britů na řeckých ostrovech vytáhli ulité libry z ponožek. 

Nyní stejným kontrolám čelí Kypřané - potrvají možná měsíce nebo dokonce i roky. Očekávejte, že celníci na letišti v Nikósii se budou soustřeďovat na nadměrně veliké boty a řádně nacpané věci.


Některá eura si jsou více rovná než jiná 

Vezměte si Rusa s milionem eur zablokovaným na účtu kyperské banky. Peníze jsou nyní kvůli kapitálovým kontrolám nedostupné a zřejmě ještě hodně dlouho budou. Pokud by tento Rus dostal nabídku, že mu za zmíněný milion dáte 900.000 eur například ve slovenské bance, pravděpodobně by vám utrhnul ruce. V takovém případě má kyperské euro hodnotu 0,9 slovenského eura.
Analogicky, volně obchodovatelné euro ve Frankfurtu má mnohem větší cenu než neobchodovatelné v (kyperském) Pafosu. Zavedením kapitálových kontrol tak Kypr ve skutečnosti částečně opouští eurozónu.


Ohroženy jsou všechny bankovní vklady 

Nikdo nechce přijmout odpovědnost za první zpackanou záchranu před krachem, která by schramstla nejméně 6,7 procenta z každého kyperského účtu. Jisté ale je, že měla tichý souhlas takzvané trojky, čili Evropské unie, Mezinárodního měnového fondu a Evropské centrální banky (ECB).


Nikdy si neukládejte na bankovní účet více než 85.000 liber

Vyvarujte se ukládání peněz do bank, které sice vystupují pod různými obchodními názvy, ale fungují na základě stejné licence s jedním pojistným limitem ve výši 85.000 liber. Británie, která neplatí eurem, má stanoveny pojištěné vklady na tuto hodnotu, ostatní země používají limit 100.000 eur. Většinu Britů ale nemusí hrozba krácení úspor znepokojovat, neboť mají v bankách v průměru 6654 liber (200.000 korun).


Skrývání peněz v daňových rájích se může změnit ve hru na schovávanou 

Německá kancléřka Angela Merkelová prohlásila kyperský finanční model, ve kterém jsou banky osmkrát větší než hrubý domácí produkt, za "mrtvý". Neobvykle přímočarý slovník pro světovou vůdkyni. Je to ale výstražný výstřel pro všechny zámožné odkláněče daní: pokud ulijete prachy v zahraničních rájích, tak jsou v ohrožení. 

Ačkoli někteří Rusové přijdou o 40 procent hotovosti, němečtí daňoví poplatníci je budou litovat jen pramálo. Kypr je totiž považován za pračku špinavých peněz na zadním dvorku Evropské unie.


Ringfencing funguje... zatím 

Početná kyperská komunita na severu Londýna je prozatím v klidu. Bank of Cyprus UK je totiž samostatně zaregistrovaný subjekt, takže je to britská banka a je předmětem britské finanční regulace. I kdyby se celá finanční skupina Bank of Cyprus zhroutila, 50.000 účtů v Británii je ringfencovaných (oddělených od mateřské banky). Vkladatelé tak mají svých 85.000 liber podle britských regulací jistých.


Zvažte uložení hotovosti do netradičních institucí 

Existují například prémiové dluhopisy, za které ministerstva financí stoprocentně ručí, svými výnosy ale neohromí. Rozmáhá se také sektor přímých půjček, kdy věřitelé s dlužníky jednají bez zprostředkovatelského mezičlánku. V Británii takto funguje například systém Zopa. Ten přináší zajímavější výnosy než banky, ale věřitelé nemají pojištěné peníze jako ve finančních domech.


Heslo "Příliš velká, než aby mohla skončit" pořád platí 

Někteří sice mohou namítnout, že velké vklady v Bank of Cyprus nebo další problémové kyperské bance Laiki čeká takový "sestřih", takže zmíněná mantra již vzala za své. 

Banky jsou ve skutečnosti v rámci eurozóny návnada. Evropská centrální banka ale učiní vše, aby ochránila ty, které považuje za "systémové", ostatní nechá svému osudu.


Zátěžové testy unijních bank jsou k ničemu 

Loňské testy finanční kondice bank v eurozóně odhalily závažné nedostatky jen u osmi bank - pěti španělských, jedené řecké a dvou rakouských. A problémové kyperské banky kontrolami, označovanými za vyčerpávající prověrky, prošly. Obrázek si udělejte sami.


Změňte si jméno na "svobodníka", pak jste na sto procent v bezpečí 

Z této výhody mohou těžit jen britští vojáci z dvou tamních základen. Aby britští "chlapci" netrpěli nouzí, odletěl z anglické královské letecké základy Brize Norton do britského vojenského areálu Akrotiri náklad milionu eur. Všechny vklady vojáků v Bank of Cyprus a Laiki, kterých se ztráty dotknou, budou dorovnány. Zdá se, že nějaké účty jsou přece jen nedotknutelné.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
16.04.2024
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů
15:40Týdenní výhled: Boje na Blízkém východě zatím dál neeskalují, čínská data naznačí, jak je to s plněním plánu  
15:03Sreality.cz: V Praze se nejrychleji vrátí investice do malých bytů
13:52Přesvědčivé výsledky Goldman Sachs (+4 %) posílají akcie vzhůru
12:49Než otevře Wall Street: Astera Labs, Reddit, Salesforce  
12:05Začátek týdne na trzích vylepšuje pokles strachu z války  
11:57Průmyslová výroba v EU se v únoru zvýšila o 0,7 procenta, meziročně však klesla
11:12I po 30% rally jsou evropské automobilky stále levnější, než kdy dřív
11:09ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m