Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Týden na pražské burze: Telefónice škodí spekulace, ČEZu východ Evropy. CETV -10 %

Týden na pražské burze: Telefónice škodí spekulace, ČEZu východ Evropy. CETV -10 %

05.04.2013 18:24
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Povelikonoční týden znamená pro pražskou burzu další ztráty. Index PX končí níže o 3,2 %, oproti konci roku 2012 prohlubuje pokles na bezmála 9 procent. Týden svorně nepřál akciím Telefóniky CR, kterým uškodily spekulace o prodeji části podílu mateřskou skupinou v rámci jejího cíle snižování zadlužení, ani akciím ČEZ, které trpí pod rozkolem bulharského energetického trhu, společnosti i politiky. K bulharskému faktoru se nově přidala omezení podpory obnovitelných zdrojů v Rumunsku. Akcie končí týden o 4,5 %, respektive o 3,8 % níže na úrovni 289,5 , respektive 566 za akcii. Nechtěným rekordmanem jsou s odpisem 9,5 % na 75 korun akcie mediální skupiny CETV a to bez významné zprávy na úrovni celé skupiny.

Z ekonomicko-politických událostí byl týden protkán dohodou Kypru s mezinárodními věřiteli na finanční pomoci (první splátku obdrží v květnu), ale na pozadí se zásadními ztrátami nezajištěných věřitelů v kyperských bankách. Pokračuje povolební pat v Itálii, kde týmy, zvolené prezidentem Napolitanem, hledají cestu k dohodě na vládě s širokou podporou a odvrácení dalších předčasných voleb, které slibují výsledek s ještě větší měrou populismu. Evropská centrální banka sazby nezměnila a nepřekvapila příliš rétorikou, byť nadále vidí rizika pro ekonomiku směrem dolů. Oživení v eurozóně čeká ve druhé polovině roku, s čímž souzní očekávání tuzemské ČNB pro český HDP. U poptávky spotřebitelů (domácností), u investic i výdajů vlády ale ČNB čeká zlepšení až v roce 2014.

Vítězové a poražení pražské burzy v tomto týdnu:
Růsty % změna Závěr Poklesy % změna Závěr
PM ČR 4,42% 11800,00 CETV -9,52 75,10
Fortuna 1,03% 98,00 Telefónica CR -4,46 289,50
Unipetrol 0,64% 172,00 AAA Auto -3,95 23,10
Erste 0,62% 568,50 ČEZ -3,82 566,00
NWR -3,08 67,55
KB -1,25 3791,00
Pegas -1,18 502,00
Orco -0,91 54,70
VIG -0,74 954,90
TMR -0,43 1165,00

 

První povelikonoční seanci uzavřela pražská burza s 1,6% ziskem, stála na první příčce v celém středoevropském regionu. Kypr se finálně dohodl s Trojkou věřitelů a první splátku pomoci obdrží v květnu. Odstoupil ministr financí Sarris, který je vyšetřován v rámci kyperské finanční krize.

Italská Banco Popolare se stala první bankou, která se rozhodla opustit maďarský trh po kritice premiéra Viktora Orbána, že příliš velká část bankovního sektoru země je v zahraničních rukou. Maďarskou divizi prodává Banco Popolare do rukou domácí skupiny MagNet za půl milionu eur. Z trhu pryč výhledově míří také italská Intesa. Expremiér Bajnai, lídr opoziční Spolu 2014, hovoří o snaze Orbána a strany Fidesz učinit vše bez ohledu na cenu pro posílení osobní moci. Erste přes ztráty tamní divize hovoří o Maďarsku jako jednom z klíčových trhů a opouštět jej nemíní.

ČEZ a NWR připsaly okolo 1,7% zisku. Na vlně optimismu v telekomunikačním sektoru se svezla i Telefónica CR, která si připsala 1,4 %. Zdroje listu MfD uvedly, že pokud se aukce volných frekvencí ČTÚ znovu rozběhne později, na podzim a dále, možný nováček mobilního trhu, skupina PPF, se z aukce možná stáhne a skupina PPF by v takovém případě využila možnosti investovat v jiných oborech.

Vůbec největší propad v první dubnové seanci zaznamenávaly akcie společnosti AAA Auto, které oslabovaly až o více jak 6 %. Akcionáři na sklonku předchozího týdne na mimořádné valné hromadě rozhodli o stažení akcií z pražské a budapešťské burzy a odkupu cenných papírů. V souladu s očekáváním by datum vyřazení z obchodování mělo být 28. června 2013. Společnost by měla odkupovat akcie v OTC transakcích v České republice, a to počínaje dnem 8. dubna 2013.

Ve středu pak firma stanovila výkupní cenu svých akcií v rámci odchodu z pražské burzy na 23,30 za kus. Akcionáři obchodující na maďarské burze je budou moci prodat za 275,173 forintu za akcii. Vlastníci budou moci nabídnout akcie na obou trzích od 8. dubna, v případě BCPP pak do 28. června, kdy bude ukončeno veřejné obchodování s titulem.

Realitní skupina Orco po závěru trhu oznámila, že do obchodování ve Varšavě bylo přijato 90.787.096 akcií, emitovaných postupně v roce 2012 v rámci směny dluhu za akcie. Na burzách v Paříži, Praze a nyní již také Varšavě tak obchoduje celkem 107.840.962 akcií skupiny. Analytici Komerční banky na titulu zvýšili cílovou cenu na 2,19 eur z 1,75 eur, doporučení ponechali "držet". Očekávají stabilizaci financování po směně dluhu za akcie a nový dluh a návrat hospodaření do zisku již letos. Přesto na druhé straně nevidí výraznější růstové impulsy pro titul.

Středeční seance přinesla na pražskou burzu výběr úterních zisků. Hlavní měrou k tomuto vývoji přispěly akcie ČEZu a NWR. Credit Suisse snížila na titulu cílovou cenu na 170 GBp z 200 GBp, doporučení ponechala "underperform". Překvapivě dobře, ve srovnání s okolním vývojem, se vedlo bankovním zástupcům.

Největším propadákem dne byly akcie CETV. Jefferies snížila na titulu doporučení na "držet" z "koupit" a cílovou cenu z 12 USD na 5 USD. Důvodem jim bylo zejména zklamání z výhledu pro free cash flow.

Smíšeně uzavřeli defenzivní zástupci. Směrem k 300 metě si opět namířila Telefónica CR, která kopírovala otočku v sektoru. Společnost Tesco Mobile, která chce poskytovat služby virtuálního operátora v síti Telefóniky CR, získala od ČTÚ osvědčení, podle kterého může podnikat na tuzemském telekomunikačním trhu. Bude poskytovat veřejně dostupnou telefonní službu, přenos dat a službu přístupu k internetu. Telefónica CR je polovičním vlastníkem Tesco Mobile ČR. Na celý evropský telekomunikační sektor potom po úterní euforii z možného převzetí aktivit operátora Vodafone ze strany AT&T a Verizon po oficiálních dementi padlo vystřízlivění a tlak na pokles.

U akcií pojišťovny VIG se vybíraly zisky přes solidní výsledky. Skupina zvýšila v posledním čtvrtletí roku 2012 čistý zisk meziročně o 12 %, ale při mírném zaostání za konsensem. Celoročně očekávání předčila. Předepsané pojistné meziročně vzrostlo o 9 %. Na 1,20 eur za akcii VIG zvyšuje navrženou dividendu oproti 1,10 eur o rok dříve. Standard & Poor's skupině potvrdila "A+" rating dlouhodobých závazků se stabilním výhledem.
Během čtvrtka si pražská burza prošla dalšími výprodeji, které index PX seslaly úrovní 955,27 bodu na dosah letošního minima (953,63 bodu dne 27. března). V centru prodejních objednávek stál nadále ČEZ pod tlakem Bulharska a nově Telefónica CR v zajetí opětovných spekulací o možném prodeji části podílu v českých aktivitách mateřskou skupinou kvůli snižování dluhu.

Telekomunikační skupina Telefonica SA připravuje další kolo prodejů aktiv kvůli naplnění cíle snížit letos své zadlužení o více jak 4 miliardy eur. Zdroje Bloomberg v této souvislosti hovoří vedle možných prodejů podílů v čínských či středoamerických aktivitách také o prodeji aktiv v Irsku a v podobě snížení podílu v tuzemské Telefónice CR ze zhruba dvou třetin do blízkosti 50 %. Mateřská i dceřiná firma, podobně diplomatické i vládní zdroje, v minulosti opakovaně tyto spekulace dementovaly, nyní se k opakovaným již nevyjadřují. Akcie se dostaly nejníže od července 2004.

Pod tlakem prodejců jsou nadále akcie ČEZu a to kvůli situaci na bulharském trhu. Titul navázal na středeční pokles při závěru u 568 . Akcie energetiky ČEZ jsou pod tlakem napříč týdnem, kdy nejprve státní prokuratura na základě auditů v energetickém sektoru iniciovala pět trestních řízení, z nichž dvě se týkají ČEZ - kvůli údajnému porušování zákona o veřejných zakázkách a nevykonávání akcionářských práv v ČEZ státem. Následně provozovatel sítí v Bulharsku ESO nařídil časově omezené odstavení obnovitelných zdrojů (větrných a solárních) ČEZ a EVN v zemi kvůli udržení stability sítě při nízké poptávce po energiích a souběžně výpadku exportu. Omezení bylo nařízeno i v dalších zdrojích, včetně jaderné elektrárny Kozloduy. Především problémy ČEZ v Bulharsku a Rumunsku stojí za rozevíráním spreadu mezi akciemi ČEZ a kontraktem na elektřinu 2015 na německé burze.

Podobný vývoj předvedlo i NWR, které dnes propadlo až k denním minimům u 67 za akcii. Ocelárna společnosti Evraz Vítkovice Steel v Ostravě na měsíc zastavuje provoz kvůli nízké poptávce po výrobcích z oceli na evropském trhu a dostatečné předzásobení společnosti polotovary pro výrobu tlustých plechů. Evraz je přitom významným zákazníkem ArcelorMittal Ostrava, kupuje zhruba třetinu prodejů koksovatelného uhlí NWR.

Generální ředitel Novy Jan Andruško řekl, že největší česká komerční televize přispívající do celkových výsledků CETV asi jednou třetinou zatím uzavřela dlouhodobé reklamní kontrakty v hodnotě přesahující 50 procent letos plánovaných tržeb. Potvrdil také dřívější zprávy, že někteří velcí zadavatelé jako P&G s přistoupením na nové podmínky stále váhají.

V červených číslech končily i bankovní tituly. Spekulace na možné snížení sazeb ECB po rozhodnutí ECB vzaly za své a evropské indexy se postupně propadly do červených čísel. Prezident ECB Mario Draghi potvrdil, že by ekonomika eurozóny měla oživit svůj růst v druhé polovině roku, ale zároveň zmínil rizika na dolní straně aktuální prognózy a nutnost bedlivě sledovat každá další data pro případ nutnosti dalšího zásahu.
I závěr týdne byl v červených číslech, PX odepsal 0,9 %. Index PX se dostal nejníže od konce září roku 2012. Hlavními tvůrci pátečního poklesu byly finanční tituly. V červených číslech uzavřely i akcie ČEZ, které však v závěru dokázaly umazat alespoň část z průběžné ztráty. K tlaku v Bulharsku se přidalo Rumunsko. Vláda podle posledních informací plánuje snížení podpory nových obnovitelných zdrojů elektřiny od začátku příštího roku. ČEZ v důsledku toho zrušil své dřívější plány na výstavbu dalších energetických zdrojů v zemi a investice v této oblasti plánuje směrovat raději do Polska. Od poloviny roku by navíc měl nejspíš platit i zákon odsouvající část slíbené podpory pro stávající projekty až do roku 2017.

Níže končí i NWR. Firma se dohodla s věřiteli na dočasném prominutí podmínek dluhu za 178 mil. EUR omezujících zadlužení a volnou likviditu. Černou dvoudenní sérii propadů přerušily akcie Telefóniky CR, které umazaly týdenní ztrátu o 0,45 %.

Tuzemská výsledková sezóna za 4Q12 a rok 2012 konečnými konsolidovanými čísly VIG v tomto týdnu skončila a již s týdnem příštím se do výsledkové sezóny za první čtvrtletí roku 2013 přesouváme do Spojených států. Tradičně je „vykopává“ Alcoa, v pátek pak přijdou první velké americké banky.

Jednotlivé zprávy k tuzemským akciovým titulům naleznete v sekci Akcie - ČR.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m