Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Prodavači času

Prodavači času

22.05.2013 18:17

Na počátku května jsme si zde mohli přečíst inspirativní článek od neznámého autora zaměřující se na absurdní poplatky našich bank. Pro mě byly nejzajímavější úvahy na téma úroku. Ten je jednou ze základních cen v ekonomice a bez přehánění i filozofickým oříškem. Ve zmíněném článku se objevilo mimo jiné následující:

„Až do začátku 16. století bylo půjčování peněz považováno za lichvu, za těžký hřích. Znamenalo totiž prodávat dar od boha – čas. Jednalo se vlastně o zneužívání bližního, který se dostal do nesnází. Půjčení peněz za úrok nebylo nic jiného než zahálčivý způsob vydělávání peněz, protože stačilo pouze čekat. Lichváři na smrtelné posteli se báli, že skončí v pekle a vraceli úroky všem, které za svůj život okradli“. K tomu neznámý autor přidal citát od neznámého františkánského mnicha ze 14. století: „Obchodník není oprávněn v daném typu transakce požadovat vyšší platbu od toho, kdo nemůže účet srovnat hned než od člověka, který může zaplatit ihned. Kdyby to udělal, tak by prodával čas a dopustil by se lichvy tím, že prodává něco, co mu nepatří.“

Církev 16. století byla zřejmě selektivně uvažující institucí. Čas je od boha, či přesněji řečeno z něj. Stejně jako obilí, chleba, voda a všechny další „komodity“, proti jejichž obchodování vykladači písma neprotestovali a neprotestují. Úrok je ale přesto trnem v oku nejednoho školastika a moralistů obecně. Onen mnich měl pravdu v tom, že věřitel vlastně prodává čas. Přesněji řečeno, prodává svou spotřebu v čase. Chci-li spotřebovávat z něčeho, co nemám, musím zaplatit. Umožním-li to někomu, je na místě kompenzace. Podstatu věci zastírá to, pokud vše situujeme do obrázku zazobaného lichváře, ke kterému přichází vyhublý chuďas poprosit o pár grejcarů na skývu chleba. Pokud by ale byl obecně platný princip nulového úročení, nesměl by úrokovou kompenzaci požadovat ani tento chuďas, ke kterému by pro zbytek peněz přišel zazobanec.

Princip je ale ještě jednodušší. Položme si několik otázek: Pokud byste si mohli vybrat, pojedete na dovolenou radši hned, nebo za pět let? Půjdete do kina na zajímavý film hned, nebo radši až za rok? Dáte si dobrou večeři dnes večer, nebo za měsíc? Pokud odpovídáme ze „standardní“ pozice (tedy ne třeba z pozice „dnes mě bolí záda a večeři bych si neužil“), u většiny z nás budou asi patrné jasné preference pro „dnes, hned, nyní...“ Dokonce se můžeme věnovat i tomu, jak silné tyto preference jsou. Například: O co lepší/dražší by musela být večeře za měsíc, abych se kvůli ní vzal dobré večeře dnes? Odpovědi se mohou lišit, dovolím si ale tvrdit, že většina populace by požadovala, aby budoucí večeře byla dražší. Jinak řečeno, požadovala by úrok. Požadovala by, aby za zřeknutí se „nyní“ dostlala více „potom“.

Uvedené ale nemusí být pouze předmětem hrubého konzumerismu (možná, že ten situaci také spíše zastírá). Všichni víme, že „kdo rychle dává, dvakrát dává“. To ale zrcadlově znamená, že kdo rychle bere, dvakrát bere. Jinak řečeno, „nyní“ je více než „potom“*. Očekával bych i to, že pokud se zeptáme zarytého odpůrce úroků, kdy by měly být zrušeny, odpoví, že ihned. Tedy ne za půl roku, pět, či deset let. Ale hned. I zde je tedy jasná preference „hned“ před „pak“. Jinak řečeno, princip úročení platí i při uvažování o jeho eliminaci.

Na obchodu s časem nevidím nic nekalého. Měl by probíhat férově a je na nás, zda se budeme účastnit. Svým způsobem nám vlastně dává možnost se ho neúčastnit. Podle mého je totiž v jádru věci míchání toho, jak fungují základní ekomechanismy a toho, čemu říkám dobročinnost z donucení. Existence odpovídajícího (ne lichvářského) úroku má své ekonomicko-psychologické rácio (a vsadil bych se, že ti, kteří ho popírají, se podle něho sami chovají). To ale neznamená, že úrok musíme vyžadovat. Pokud mám v obchodě zaplatit 595 a nechám tam 600 , je to dar a je důležité, aby si toho byla strana darující i strana obdarovávaná vědoma. Jinak řečeno, není to samozřejmost, není to vynuceno, je to naše pěkné rozhodnutí. Podobné je to s úroky (konec konců, mohu je přijímat z banky a věnovat na dobročinnost). Tato sociální soudržnost dobrovolná je mnohem hodnotnější než ta vynucená zákonem, či manipulací. I u času jsou nejhorší dary z donucení a z povinnosti.


*Uvažování navíc držíme pouze v rovině spotřeby – půjček na něco, co negeneruje příjmy v budoucnu. Pokud se přeneseme do roviny investiční, je situace ještě jasnější. Je něco nekalého na tom, že půjčíme na koupi traktoru, který zvýší zisky farmáře a on se s námi o ně podělí – splatí úrok z půjčky? Jediná „nekalost“ je v tom, že úrok je fixní platbou, zatímco zisky jsou variabilní a nejisté. Namísto úroku by tak byl namístě podíl ze zisků, ale na principu to nic nemění. Mimochodem, z pohledu nesouhlasících s úrokem nyní žijeme v době zaslíbené. Velmi nízké sazby, které někdo dokonce považuje za finanční represi, jsou totiž skoro „cílovým“ modelem. Největším blahodárcem tak jsou centrální banky – ne kvůli jejich boji s recesí, či depresí, ale kvůli výrazné eliminaci efektivního úročení.


Váš názor
  •  
    23.05.2013 11:36

    Než autor bude podobné věci nadále obhajovat, tak by se měl podívat na film "Vyměřený čas" http://www.csfd.cz/film/281357-vymereny-cas/ tam je totiž naprosto přesně vysvětleno co to, jsou peníze v syrové formě bez obalu.
    Naith
  • To se mi snad jen zdá?
    23.05.2013 9:05

    Pane Soustružníku nevím jaké máte vzdělání ale patrně žádné. Váš článek to jasně dokazuje a nejlépe stě to že tomu co píšete nerozumíte, ale jen věříte, dokázal v jedné větě: „Je něco nekalého na tom, že půjčíme na koupi traktoru, který zvýší zisky farmáře a on se s námi o ně podělí – splatí úrok z půjčky?“ To je ten obrovský rozdíl mezi půjčováním za úrok a nebo za podíl na zisku. Jen prosím nezaměňujte slovo podíl ze zisku a úrok z půjčky. To by snad neudělal ani člověk se základným vzděláním. Pokud by se banka podílela na zisku z toho na co půjčí je vše v pořádku. Ale to je na několikastránkové pojednání. Jen taká připomínka možná jste zaslechl, že islám stále zakazuje půjčování na úrok a tak banky v islámských zemích kde se na to striktně dodržuje půjčují přesně jak jste v té větě popsal podílejí se na zisku.
    Vrtak
  • Jde o vnímání morálky.
    22.05.2013 23:54

    Ta je různá podle společnosti, kde je uplatňována. Tak jak je např. u nás mnohoženství nemorální a v muslimském světě morální, tak je i úročení půjčky u nás absolutně v souladu s morálkou, ale v muslimském světě je to nemorální. Podíl na zisku z vypůjčených peněz ano, ale pevné úročení je bráno jako nemorální.
    jarom
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university