Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Snížíme korupci vyššími mzdami ve veřejném sektoru?

Snížíme korupci vyššími mzdami ve veřejném sektoru?

19.06.2013 7:58
Autor: Redakce, Patria.cz

Korupce má negativní vliv na ekonomický rozvoj, oslabuje institucionální sytém a vede k cynismu ohledně politického života. Ekonomové se tak zabývají tím, jak korupci snížit. Jedním z nástrojů by mohly být mzdy ve veřejném sektoru. Vyšší mzdy by totiž zvyšovaly náklady související s možnou ztrátou pracovního místa kvůli korupčním aktivitám. Zaměstnanci ve veřejném sektoru by také měli díky vyšším mzdám menší motivaci ke korupčnímu jednání. A vyšší mzdy by do tohoto sektoru také lákaly kvalitnější zaměstnance, omezovaly by odliv kvalitních lidí do soukromého sektoru a celkově by se tak zlepšila schopnost odolávat korupci. Někteří ekonomové ale zároveň tvrdí, že v chudších ekonomikách by se tento nástroj při boji s korupcí neměl používat. Náklad spojený s tímto postupem by byl totiž příliš vysoký, protože zkorumpovaní jedinci budou mít nad motivovanými zaměstnanci navrch.

Některé studie ukazují, že země s vyššími mzdami ve veřejném sektoru jsou skutečně méně zkorumpované. Jiné ale tento vztah nevidí, nebo je podle nich jen velmi slabý. Příčinou těchto rozdílů mohou být nespolehlivá data. S použitím nové databáze týkající se mezd ve veřejném sektoru jsme došli k závěru, že snahy o snižování korupce za pomoci vyšších mezd představují dost nákladný pokus. Je ale možné, že povaha korupce se liší v závislosti na tom, na jaké úrovni se nachází ekonomický rozvoj v dané zemi. V zemi s nízkými příjmy má povahu placení malých částek, děje se ve velkém měřítku a je jednoduché ji zjistit. Příkladem jsou úplatky, které v masivním měřítku vybírají policisté v Indii od řidičů nákladních vozů. V zemích s vyššími příjmy je tento druh korupce málo obvyklý, protože mzdy leží obecně výš. Korupce je tak skrytá a týká se větších částek. V takové situaci je pravděpodobné, že vyšší mzdy budou při snižování korupce znamenat méně efektivní nástroj.

Jestliže do analýzy vztahu mezi mzdami a korupcí promítneme i úroveň ekonomického rozvoje, ukazuje se, že role mezd skutečně klesá s tím, jak se zvyšuje bohatství jednotlivých zemí. Mzdy ve veřejném sektoru mají na korupci významný vliv. Pokud jsou průměrné příjmy menší než 8 842 dolarů, nad touto úrovní příjmů již nelze najít vztah mezi korupcí a mzdami ve veřejném sektoru. Ukazuje se tedy, že chudé země by měly zaměstnancům ve veřejném sektoru nabídnout dostatečně vysoké mzdy, které by snížily korupci a vytvořily prostředí vhodné pro další ekonomický rozvoj. S růstem ekonomiky a životních standardů ale při boji s korupcí nabírají na důležitosti jiné nástroje. Mezi ty patří zvýšení transparentnosti, posílení mechanismů pro zjištění korupce a posílení vlády práva.

Uvedené je výtahem z „.Higher government wages may reduce corruption“, autory jsou Văn Ha Le, Jakob de Haan a Erik Dietzenbacher.

(Zdroj: VOX)

 


Čtěte více:

ČR v žebříčku konkurenceschopnosti IMD opět klesla
30.05.2013 11:24
Česká republika se v letošním žebříčku konkurenceschopnosti švýcarskéh...
Polsko čelí největší korupční aféře v dějinách hornictví
31.05.2013 17:27
Milionové úplatky pro ředitele polských dolů, aby kupovali stroje firm...
Reformní snahy řecké vlády hatí „odboj“ redaktorů. Vládní krize?
17.06.2013 17:22
Rozruch veřejnosti, které vyvolalo vládní rozhodnutí uzavřít veřejnopr...

Váš názor
  • Zumpa na Vltave ??
    19.06.2013 11:50

    Stale jeste nazev ktery spise pochlebuje ale nevyjadruje spravny stav situace. Jak muze byt nekdo hrdy na to ze je obcanem tohoto naroda. Kdyz byli cesi pod ruskou patou, dalo se jeste na co vymlouvat a omluvit. Ale dnes za svobodneho rozhodovani, kdy lide mohou beze strachu vyjadrit svuj nazor a volit sve zastupitele je to k nepochopeni a je neuveritelne kolik obcanu stale voli takove hajzly a odsuzuje ty co emigrovali.
    George Mares
  • kdo nekrade neni čech :o)))))
    19.06.2013 11:32

    "Bída postkomunistických států: technokraté obsadili pole politiky. Jde o moc a osobní obohacení, nepotismus, propojování s ekonomickými elitami a vládu korupce. Česko je vzorovým příkladem, i když má ze své první republiky Tomáše Garriguea Masaryka dobré demokratické základy," píše Mittelbayerische Zeitung. Opravdu vizitka českého národa - opravdu máme být na co hrdý. A za všechno může samozřejmě Havel. V cizině raději říkám lidem že jsem Polák. A komunisti se už zase celý třesou jak budou vládnout. To bude něco - Grebeníček prezidentem a Filip předseda vlády.
    bearbull
  •  
    19.06.2013 11:08

    Mám mnoho přátel na různých ministerstvech , ale jejich poznatek je , že kradou jen na vedoucích funkcích.
    Jezdec.
  •  
    19.06.2013 10:52

    Perfektní nápad někoho zkorumpovat, aby byl nezkorumpovatelný. Blahopřeji a tleskám té naší "Politická žumpě na Vltavě", jak politické dění v naší krásné republice nazval deník Mittelbayerische Zeitung.
    Achjo...
  • princip je jednoduchý
    19.06.2013 9:58

    Člověk vždy dělá to o čem se domnívá, že se mu to vyplatí. Když se korupce nevyplatí - trest hrozící bude vysoký, dostatečně pravděpodobný apod. tak nikdo nebude korupci používat jako nástroj k dosažení svých cílů. Nepříjemný detail je, že se ještě nikomu na světě nepodařilo nastolit takové mechanizmy aby to fakt fungovalo a to ani v Číně, kde za korupci popravují ani v USA, kde je u většiny tradice dodržování zákonů celkem vysoká a tak nějak samozřejmá. A s tím rozhodováním je to taky oříšek - snad by se dalo navrhnout, že by se o všem rozhodovalo losem, ale to už jsme u nás taky zmákli. Pak zbývá totální privatizace všeho kombinovaná s ryzí anarchií....
    jufu
    • Re: princip je jednoduchý
      19.06.2013 10:17

      Najmout komando a každýmu samopal u hlavy. S privatizací běž někam takovej chytrák už tady byl Venca Klausů otec privatizace!
      Kat
  • Nesmí se dostat k penězům
    19.06.2013 9:36

    Omezit korupci je možné jenom tím, že stát nebude přerozdělovat peníze. A to platí pro celou Evropu. Žádné dotační programy, žádné solární podpory, programy pro zemědělce,... které jenom pokřivují trh a nabízí se ke korupci. Když státní úředník nebude mít možnost o ničem rozhodnout, nemá smysl ho korumpovat. A není taky důvod proč by měl být nějak extra-přeplacený. Dělá jenom běžnou úřednickou práci.
    pmx
    • Re: Nesmí se dostat k penězům
      19.06.2013 9:41

      Trefa !!!!! Rozhodovat má správně zákon, nikoliv lidé. U nás rozhodují lidé a obchází zákony. Vše obráceně. O penězích to není. peníze jsou jen doprovodný zástupný problém, na který se to rádo svaluje.
      Jesse
  • pěkná blbost
    19.06.2013 8:25

    Pokud bude mít v ČR vysoký státní úředník třeba půl milionový plat, jeho požadavky na výši úplatku se úměrně tomu zvýší. U nás ten problém není o honoráři za "odvedenou práci", ale o maloměšťáské morálce. Naopak, korupci by jistě prospělo, kdyby se razantně snížil stav nadbytečných institucí a jejich zaměstnanců, čímž by se tito lidé stali snáze viditelní. Strach z postihu je to, co by vyléčilo korupci v ČR, nic jiného.
    Jesse
    • Re: pěkná blbost
      19.06.2013 8:48

      Souhlas, jen bych ještě dodal : pár lidí "v teplácích" i na okresní a místní úrovni a bude po korupci raz dva.
      JJa
      • Právě naopak:
        19.06.2013 9:10

        Právě naopak platy co nejnižší dal bych jim průmer v ČR 25 000Kč hrubého a nebo minimum 8000KČ takže by těm darmožroutům rostl vždy tak jak by se snažili a už by se tam ten ksindl necpal.
        Spartakus
        • Re: Právě naopak:
          19.06.2013 9:16

          Já bych jim nedal nic a ještě bych je při práci mučil.
          Velkamedvědice
          • hleď
            19.06.2013 9:29

            Naďová - z kantýnské prodavačky se propracovala až na vedoucí kanceláře premiera, kde ji načapali při korupci. Pochybuji, že jako prodavačka měla méně i kdyby kradla sebevíc-ergo- peníze kazej charakter. Úředníci by za funkce ve st. správě měli platit od melounu výše a bylo by po korupci
            lime
            • Re: hleď
              19.06.2013 11:03

              To byl ode mně jen vtip v reakci na toho řeka.
              Velkamedvědice
            • Re: hleď
              19.06.2013 9:46

              Tys to nepochopil. Při zemi placený ouřada má jistý vypěstovaný životní styl, tedy i úplatky vyžaduje ve srovnání svého životního stylu. Tak to prostě u lidí chodí. Pokud mu budeš platit 1 milion, rychle si vypěstuje tomu odpovídající životní styl a jeho nároky při korupci 100% stoupnou. Efekt zcela obrácený a dokázaný v mnoha studiích. Na státní úředníky platí spolehlivě jenom bič. V zemích, kde těmto pijavicím narostl hřebínek, měli velmi brzo společenské problémy.
              Jesse
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data