Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Evropa i USA přitvrzují vůči cigaretám. Ve vzduchu visí zákaz příchutí

Evropa i USA přitvrzují vůči cigaretám. Ve vzduchu visí zákaz příchutí

15.07.2013 16:24
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Cigarety nemají v poslední době v Evropě na růžích ustláno. Za posledních pět let jejich spotřeba v EU klesla o 100 miliard na méně než 600 miliard kusů ročně. Nyní čelí tabákové odvětví útoku na segmenty, od nichž si slibovalo zpomalení klesajícího trendu a kompenzaci poklesu tržeb, - na kuřivo s příchutí a elektronické cigarety.

Poslanci Evropského parlamentu ve výboru pro zdraví a životní prostředí minulý týden schválili zákaz mentolových a dalších ochucených cigaret. Opatření, o němž má plénum parlamentu hlasovat 10. září, má být součástí širšího legislativního tažení za radikální omezení prodeje vybraných tabákových výrobků ve všech 28 členských státech EU.

Ty se v červnu dohodly na tom, že varování před riziky kouření musí pokrývat 65 % krabičky, avšak výbor schválil variantu se 75 %, jak to navrhovala Evropská komise. Europoslanci také na rozdíl od členských zemí schválili zákaz tenkých cigaret slim, které mají na evropském trhu 6% podíl. Až plénum europoslanců schválí společnou pozici parlamentu, začnou jeho zástupci jednat s litevským předsednictvím EU, které zastupuje členské země, o kompromisní podobě nové regulace tabákových výrobků.

K velmi kontroverzním bodům projednávané směrnice patří regulace elektronických cigaret, pro které zatím v jednotlivých členských zemích platí různá pravidla. Podle návrhu Komise i výsledku nedávného hlasování by měly v budoucnu podléhat legislativě v oblasti léčivých přípravků, aby byla zajištěna jejich bezpečnost a účinnost. Na druhé straně by měly dostupné i jinde než v lékárnách. Nová regulace se nelíbí příznivcům elektronických cigaret, kteří je považují za nástroj, jenž lidem pomáhá zbavovat se závislosti na tabáku. 

 
Přísnější pravidla čekají USA i Austrálii

Tabákoví giganti typu Philip Morris International, Brtitish American Tobacco či Imperial Tobacco Group jsou nuceni vypořádat se přitvrzující politikou vlád po celém světě. Zatím nejpřísnější formu regulace přijala Austrálie, kde se od letošního roku nesmějí na krabičkách objevit žádná loga či klasický brandový design. Místo jsou na nich explicitní formou vyobrazeny drastické následky kouření na lidský organismus. Toto opatření se zatím v Evropském parlamentu s dostatečnou podporou nesetkalo. Větší pozornost věnují cigaretám i regulátoři ve Spojených státech, kteří taktéž zvažují omezení prodeje mentolových příchutí. Jiné jsou zde už zakázány.

Vzhledem k tomu, že zákaz cigaret s příchutí, které byly odborníky označeny za zvlášť nebezpečné pro děti, doporučili k přijetí europoslanci i zástupci členských států EU, zdá se být jejich osud ve většině Evropy zpečetěn. Kompromisní řešení by mohlo garantovat jejich přežití po určité přechodné období. Podle údajů Evropské komise mají na evropském trhu 5% podíl.

Podle Reye Wiuma z konzultantské firmy Renaissance Capital nemá regulace designu krabiček takový vliv jako třeba zákazy kouření v restauracích. Nejefektivnější cestou je prý zvyšování spotřební daně. „Největším rizikem pro tabákové společnosti je šokový růst spotřební daně, výrazně nad úroveň inflace. Tahle evropská směrnice jim podle mě život nijak zvlášť neztíží,“ tvrdí Wium. Zvyšování daní ale pomáhá černému trhu. Ten podle studie KPMG loni v EU vzrostl o 0,4 % na 65,5 mld. cigaret.

V případě mentolových cigaret je v sázce hodně. Ve Spojených státech tvoří celých 30 % trhu. Americký úřad pro potraviny a léky (FDA) dokončuje přehled vědeckých studií o dopadu těchto tabákových výrobků na zdraví. Protikuřácké organizace tvrdí, že mentol maskuje drsnou chuť cigaret, což zjednodušuje pěstování návyku a ztěžuje jeho odbourávání. Většina analytiků však s plošným zákazem v brzké době nepočítá.

FDA se snaží navrhnout přísnější legislativu i pro elektronické cigarety. Předchozí pokus označit je za léky byl zamítnut soudy. Regulátor se loni také pokoušel zavést varovné obrázky na krabičkách, avšak soud rozhodl, že to je proti ústavně zakotvenému právu na svobodu projevu.

Podle Evropské komise zemře každý rok v zemích Evropské unie na následky kouření 700 tisíc lidí. Proti navrhované regulaci důrazně vystupují tabákové firmy, včetně společnosti Philip Morris v České republice. Při hlasování členských států v červnu se ČR postavila i proti mírnější verzi regulace s odkazem na obavy ze ztráty pracovních míst.

Liberálněji se ke kouření staví i mnozí čeští europoslanci. „Od začátku projednávání směrnice jsme ze strany Komise požadovali předložení studií a odborných podkladů, které by ospravedlnily tak masivní zásah do řady dosud uznávaných práv a svobod, například do oblasti ochrany duševního vlastnictví. Nestalo se. Neexistuje totiž žádný důkaz, že tato regulace kouření skutečně omezí,“ tvrdí europoslanec Milan Cabrnoch, podle jehož názoru nemá tabákové výrobky regulovat EU, ale jednotlivé členské státy.

O blízkém vztahu českých politiků k tabákovému průmyslu loni vznikla vědecká studie na britské univerzitě v Bathu. 
 

(Zdroje: WSJ, Euractiv, HN, Bloomberg)


Čtěte více:

Senát i vláda ČR jsou proti zákazu cigaret s příchutěmi i strašící reklamě
22.03.2013 12:47
Senát se ve shodě s vládou postavil proti snaze Evropské komise zakáza...
Česi i Poláci: Evropská regulace tabáku dobré nepřinese, jen vyžene průmysl
06.05.2013 15:29
ČR i Polsko se staví odmítavě k evropské směrnici, která zpřísňuje obc...
Philip Morris: Evropská regulace tabáku může sebrat 175 tisíc míst a 5 miliard eur z daní
07.05.2013 17:41
Navrhovaná evropská směrnice o tabákových výrobcích může vést ke ztrát...
Šéfka financí Philip Morris ČR na Patria.cz: Devítina trhu EU je černá, desetinu produktů ohrožují zákazy
21.05.2013 18:17
Dosud jsme vypláceli téměř 100 procent čistého zisku běžného roku s vý...
Evropská komise vymýšlí strategii boje s pašováním cigaret
06.06.2013 13:58
Omezit pašování cigaret má nová strategie, kterou dnes navrhla Evropsk...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data